Χανιά: Πολύς λόγος για τον προμαχώνα Mocenigo και διαδικτυακός “τσακωμός” για τα αλμυρίκια!

Χανιά: Πολύς λόγος για τον προμαχώνα Mocenigo και διαδικτυακός “τσακωμός” για τα αλμυρίκια!
aeweb

Από την περασμένη Παρασκευή που η Οικολογική Πρωτοβουλία έβγαλε την ανακοίνωση για την απομάκρυνση των δένδρων από τον προμαχώνα Mocenigo (δείτε εδώ) έχει ξεκινήσει μία “απίθανη” διαδικτυακή “σύγκρουση” αυτών που είναι υπέρ και όσων κατά της συγκεκριμένης ενέργειας.

Προσωπικά, δεν είμαι γνώστης ούτε στα του περιβάλλοντος ούτε στα των μνημείων. Τα αφήνω για τους ειδικούς… Όμως, έχω πραγματικά την απορία αν η δημοτική Αρχή θα ρίσκαρε να στραπατσαριστεί η εικόνα της -για την οποία η αλήθεια είναι ότι νοιάζεται πάρα πολύ- με ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο όσο αυτό! Το να απομακρύνει δηλαδή τα αλμυρίκια από τον προμαχώνα, χωρίς -πιθανώς- κάποιο σχέδιο ή σχετική άδεια, όπως διάβασα σε κάποια από τα σχόλια.

Μετά την “ιστορία” με τα φώτα και την κόντρα με την Αρχαιολογία, δε νομίζω πως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και Δήμος θα ριψοκινδύνευαν να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε εργασία χωρίς άδεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Από την άλλη, σκέφτομαι ότι δεν γίνεται να μην απομακρύνεις κάποια αλμυρίκια και κάποια σπασμένα παγκάκια, έτσι… επειδή σου “κάπνισε” ξαφνικά. Αλήθεια, ήξερε κανείς, πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων, πως ήταν από κάτω ο προμαχώνας και τι κρυβόταν; Ξέρει κανείς αν τα αλμυρίκια έκαναν ζημιά στο μνημείο επί πενήντα και πλέον χρόνια;

Ας αφήσουμε λοιπόν τα όποια δικά μας συμπεράσματα και ας δούμε πως θα εξελιχθούν οι εργασίες. Και το αναφέρω, επειδή το διάβασα, επίσης σε σχόλια… Τώρα που απομακρύνθηκαν τα δένδρα θα πέσει το μνημείο και μετά θα ψαχνόμαστε! Ας ηρεμήσουμε λίγο παιδιά! Αν πέσει το μνημείο, θα τρέχει και δεν θα ξέρει που να κρυφτεί ο Δήμαρχος! Λέτε να το επιδιώκει κάτι τέτοιο; Να το πω λαϊκά… Είναι χαζός; Δε νομίζω!

Λοιπόν, όσοι έχουν ανέβει επάνω στον προμαχώνα, μετά την απομάκρυνση των δένδρων, θα παρατήρησαν ότι οι ρίζες είχαν δημιουργήσει προβλήματα στον προμαχώνα, με ρωγμές άκρως επικίνδυνες. Όσο για τις καμάρες που αναδείχθηκαν, πιθανολογώ πως μόνο ο φίλος μου ο Μιχάλης ο Ανδριανάκης θα γνώριζε ότι υπάρχουν εκεί, και ίσως και κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία της πόλης των Χανίων.

Αναμένουμε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο να γίνει ανάπλαση του χώρου, στήριξη του εμβληματικού για το Κουμ Καπί μνημείου, δημιουργία πάρκου και όχι χώρου στάθμευσης (όπως ήταν μέχρι σήμερα)… τέλος πάντων κάτι σίγουρα πολύ καλύτερο απ’ ότι ήταν μέχρι σήμερα.

Ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το έργο, ας απαντήσει ο Δήμαρχος στα όποια ερωτήματα υπάρχουν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ας αναμένουμε να ξαναφυτευτούν δένδρα που δεν θα καταστέψουν το μνημείο και θα δημιουργήσουν… και σκιά και δροσιά!

Παντελής Γιαΐτσης – parakritika.gr
Δημοσιογράφος (ακόμα…)