Χανιά: Παρουσιάστηκε η μελέτη αποκατάστασης της πλακόστρωσης στο Ενετικό Λιμάνι (φωτο)

Χανιά: Παρουσιάστηκε η μελέτη αποκατάστασης της πλακόστρωσης στο Ενετικό Λιμάνι (φωτο)

Παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 16/06/2021, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων η μελέτη: «Αποκατάσταση / συμπλήρωση πλακόστρωσης και εκσυγχρονισμός δικτύων υποδομής στη χερσαία λιμενική ζώνη του Ενετικού Λιμένα Χανίων». Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μανώλης Κοτσιφάκης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Αντώνης Μυλωνάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας.

aeweb

Στόχος της μελέτης, που αφορά σε όλη τη χερσαία λιμενική ζώνη του Ενετικού Λιμένα Χανίων (Δυτική και Ανατολική Λεκάνη), καθώς και στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Συντριβάνι), όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι ν’ αποδοθεί ένας ανοικτός, φιλόξενος και ευέλικτος κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος εξυπηρετώντας σύγχρονες ανάγκες, θ’ αναδείξει ταυτόχρονα και το εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό του πλαίσιο.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, ο Δήμος Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουμε σε μία συνολική μελέτη για την αποκατάσταση και αναβάθμιση όλης της ζώνης του Ενετικού Λιμένα. Να προωθήσουμε ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, ώστε να βελτιωθεί τόσο η εικόνα όσο και η λειτουργικότητα του συνόλου του Ενετικού Λιμένα”, τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, υπογραμμίζοντας ότι η συνολική αυτή μελέτη ολοκληρώνεται σήμερα και παραδίδεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις τελικές εγκρίσεις. “Είμαστε σίγουροι ότι μετά από τις πολλές κοινές συναντήσεις και αυτοψίες, που έχουν γίνει με κλιμάκιο της Αρχαιολογίας, η διαδικασία θα προχωρήσει απρόσκοπτα”, πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα προκύψει μια αναβαθμισμένη εικόνα και λειτουργία για το Ενετικό Λιμάνι, η οποία θα συνδυαστεί με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα παρέμβασης, τα οποία δρομολογούνται και μπαίνουν σταδιακά σε φάση υλοποίησης. “Αυτό έχει να κάνει και με την αποκατάσταση των Νεωρίων, όπου η σχετική προγραμματική σύμβαση προχωρά μέσα από εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των μερών και στο κομμάτι των νέων σκιαδίων αλλά και στις παρεμβάσεις, που εκτείνονται πέραν του Ενετικού Λιμένα, ώστε συνολικά μετά από λίγα χρόνια να έχουμε μία τελείως διαφορετική εικόνα” ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης.

“Το λιμάνι των Χανίων αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα σημεία αναφοράς, όχι μόνο για τους Χανιώτες, με μία υπερτοπική αναφορά, γι΄ αυτό και θεωρούμε ότι οι παρεμβάσεις αναβάθμισης θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα, πράγμα το οποίο κάνουμε. Η τάξη μεγέθους του έργου είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο για τα Χανιά αλλά σε κάθε περίπτωση για ένα έργο, που δικαιούται η Παλιά Πόλη, ο Δήμος και η Κρήτη ολόκληρη”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, ευχαριστώντας θερμά την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το Γραφείο Παλιάς Πόλης, καθώς και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, που ολοκλήρωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μια δύσκολη προσπάθεια.

Σήμερα ολοκληρώνεται η μελέτη της αποκατάστασης της πλακόστρωσης του Ενετικού Λιμένα Χανίων μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι θα γίνει μία παρέμβαση σε όλο το πλακόστρωτο, η οποία μαζί με τη μελέτη κυματοθραύστη, για την οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία ανάθεσης, θα αποτελεί μεγαλύτερη προστασία για το Ενετικό Λιμάνι”, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μανώλης Κοτσιφάκης.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης, Αντώνης Μυλωνάς, αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου τόνισε ότι η συνολική επιφάνεια της περιοχής παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος του Λιμενοβραχίονα, προσεγγίζει τα 28.000 τ.μ., αποτελώντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη σε έκταση οργανωμένη μελέτη πλακόστρωσης και διαμόρφωσης κοινόχρηστου χώρου στην ιστορία του Δήμου Χανίων.

Το υφιστάμενο υλικό επίστρωσης δαπέδου της περιοχής από διάφορες παρεμβάσεις, που έγιναν κατά το παρελθόν και σε διάφορες χρονικές περιόδους, ποικίλει ανάμεσα σε ένδεκα διαφορετικές δαπεδοστρώσεις, τόσο ως προς το υλικό, όσο και ως προς τις διαστάσεις αλλά και τον χρωματισμό”, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, αναφερόμενος και στη φυσιολογική φθορά, που έχουν υποστεί αρκετές από αυτές με τη πάροδο του χρόνου, τις καιρικές συνθήκες, την κίνηση τροχοφόρων τροφοδοσίας, “συνθέτοντας εικόνα άστοχης και αρνητικής συνολικής δαπεδόστρωσης”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για πρώτη φορά η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγώτης Σημανδηράκης, σε συνεργασία και συνεννόηση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Χανίων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αστοχίες του παρελθόντος και οι διαφόρων ειδών διαφορετικές μελέτες πλακόστρωσης, που είχαν συνταχθεί, εγκριθεί και εν μέρει τμηματικά υλοποιηθεί, αποφάσισαν από κοινού στην αναγκαιότητα εκπόνησης της Συνολικής Ολοκληρωμένης Μελέτης Πλακόστρωσης, εξασφαλίζοντας αφενός την απαιτούμενη λιτή ενιαία εικόνα στον χώρο, αφετέρου την καλύτερη δυνατή προσβασιμότητα και κίνηση πεζών στο πλέον τουριστικό και επισκέψιμο σημείο των Χανίων”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυλωνάς.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο ζήτημα των σκιαδίων ο Δήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε ότι η έγκριση των τεχνικών σχεδίων βρίσκεται στην Αρχαιολογία και συμπλήρωσε: “Υπήρξε όντως μία καθυστέρηση, λόγω COVID-19 στη διαδικασία αξιολόγησης. Όμως έχουμε μία αγαστή συνεργασία και θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις πρώτες εγκρίσεις, προχωρώντας στην κατασκευή των νέων εγκεκριμένων σκιαδίων. Θέλω να τονίσω ότι η κατασκευή αυτή θα γίνει με χρηματοδότηση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, εξασφαλίζοντας αφενός κατασκευή και προδιαγραφές κατασκευών, εφόσον θα γίνεται με χρηματοδότηση και επίβλεψη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προωθώντας έναν βέλτιστο τρόπο λειτουργικά και αισθητικά για την περιοχή. Αφετέρου στα σκιάδια ως ιδιοκτησία πλέον του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κανείς δεν θα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις. Η διαδικασία δεδομένης και της οικονομικής δυσκολίας, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις επιχειρήσεις, διευκολύνει και επιταχύνει τους ρυθμούς, ώστε να φτάσουμε να έχουμε πλέον νέα εικόνα, καινούρια σκιάδια στον χώρο του Ενετικού Λιμένα”.

P1

P2

P3

P4

P5

P6

P7

P8

P9