Χανιά: «Όργιο» με τα ομπρελοκαθίσματα και «γουρούνες» στα Φαλάσαρνα

Χανιά: «Όργιο» με τα ομπρελοκαθίσματα και «γουρούνες» στα Φαλάσαρνα

Σοβαρές καταγγελίες από την Πρωτοβουλία Πολιτών Save Falasarna: Ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια, decibel και γουρούνες που “οργώνουν” τις αμμοθίνες

Έπειτα από τις 13 συλλήψεις για παράνομα ομπρελοκαθίσματα στα Φαλάσαρνα, την άγρια κόντρα νυν και τέως δημάρχου Κισσάμου και τις αποκαλύψεις για εξώδικο επιχειρηματία σε βάρος του Δήμου να “φύγει” από την παραλία για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, η Πρωτοβουλία Πολιτών-Save Falasarna με ανακοίνωσή της αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης για «όργιο» στην περιοχή και απευθύνει αρμοδίως 10 ερωτήματα.

Στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών γίνεται λόγος για τετράτροχες γουρούνες, που “θερίζουν” τις αμμοθίνες, jet ski, ομπρελοκαθίσματα στο 80% και όχι το 30% της παραλίας που ορίζει ο ΟΦΥΠΕΚΑ και σκανδαλώδες μίσθωμα 10 ευρώ το τετραγωνικό τον χρόνο, συν τα beach bar και decibel άνω του επιτρεπόμενου ορίου. Επιπλέον, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι είναι αμφισβητούμενο πλέον αν για όλα αυτά υπάρχει άδεια.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα έχει ανακινηθεί πανελλαδικά το πρόβλημα με την υπερτουριστικοποίηση και πιο ειδικά όσον αφορά στις συνέπειες που αυτή έχει στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών της χώρας. Από την Αττική, τη Μύκονο και τη Ρόδο, ως τα κινήματα πολιτών στην Πάρο και τη Λευκάδα, έχει γίνει σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μόνο η αντίσταση των πολιτών μπορεί να τη σταματήσει.

Όσον μας αφορά ως κίνηση έχουμε αναδείξει τις προσπάθειες συγκεκριμένου επιχειρηματία να ιδιωτικοποιήσει και ιδιοποιηθεί την παραλία Παχιά Άμμος (μεγάλη παραλία) στη Φαλάσαρνα, μέσω ενός φαραωνικού τουριστικού χωριού, που θα γεμίσει με κτίσματα ακόμα και το κάτω μέρος της παραλίας! Μια παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που διαλαλεί την περιβαλλοντική ευαισθησία του και τη συμμόρφωσή του στους νόμους, ενώ σε ενεστώτα χρόνο πρωταγωνιστεί σε ένα όργιο περιβαλλοντικών και νομικών παραβάσεων. Και είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που ακόμα και τώρα κάνει αιτήσεις να στήσει “καντίνες” σε όλο το μήκος της παραλίας, έτσι ώστε, εκμεταλλευόμενος τον απαράδεκτο νόμο που έχει κάνει τις ακτές μας μια απέραντη επιχείρηση, καθώς δίνει προτεραιότητα για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε όποιον έχει όμορη επιχείρηση, έτσι ώστε να “κλείσει” και καταλάβει όλη τη μεγάλη παραλία.

Γι’ αυτό λοιπόν απευθύνουμε 10 ερωτήματα σε κάθε κρατική υπηρεσία, που απ’ ό,τι φαίνεται έχουν μεγάλη δυσκολία να επιβάλλουν τον νόμο, στις λίγες περιπτώσεις που αυτός προστατεύει το δημόσιο συμφέρον… Πρόσφατα έγινε έλεγχος της Αστυνομίας σε όλο τον κόλπο της Φαλάσαρνας και έγιναν 13 συλλήψεις επιχειρηματιών (εμείς μάθαμε για εργαζόμενους-αυτοφωράκηδες), γιατί δεν είχαν άδεια για τα ομπρελοκαθίσματα που νοίκιαζαν. Μετά τι έγινε; Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν άλλες συνέπειες; Ξηλώθηκαν τα ομπρελοκαθίσματα; Μπήκαν πρόστιμα;».

Τα δέκα ερωτήματα

«Βασιλεύει η ασυδοσία και η διαπλοκή»

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας καταλήγει ως εξής:

«1. Η πρόσκληση του Δήμου Κισσάμου, προς τις επιχειρήσεις, για απλή παραχώρηση αιγιαλού έγινε στις 11 Απριλίου και η προθεσμία έληγε στις 23 Ιουνίου. Η παρέμβαση της Αστυνομίας έγινε ένα μήνα μετά και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε άδεια, ενώ τα περισσότερα ομπρελοκαθίσματα έχουν μπει από τον Μάιο. Το πρώτο ερώτημα είναι αν είχαν κάνει όλοι αίτηση στον Δήμο έως 23 Ιουνίου ή αν εκμεταλλεύτηκαν το παραθυράκι που τους δίνει ο νόμος, να κάνουν αίτηση μέσω Κτηματικής Υπηρεσίας από την 1η Ιουλίου και μετά.

2. Το δεύτερο ερώτημα είναι: Μπορεί κάποιος πολίτης να ανοίξει π.χ. μια καντίνα π.χ. στην πλατεία της Σπλάντζιας και να βάλει τραπέζια χωρίς άδεια; Μπορεί στο παλιό λιμάνι των Χανίων να βάλει τραπέζια μια επιχείρηση χωρίς άδεια; Αν όχι, γιατί μπορεί στην παραλία; Τα τυχόν “λάθη” της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι λάθη ή είναι τρόπος κακοποίησης-ιδιωτικοποίησης των ελληνικών ακτών;

3. Ακόμα κι αν είχαν άδεια, η σύμβαση παραχώρησης ορίζει συγκεκριμένο χώρο (συνήθως 500 τ.μ.), εκ των οποίων, επειδή είναι περιοχή Natura, μπορεί να καταληφθεί με ομπρελοκαθίσματα το 30%, δηλαδή κάπου 170 τ.μ. Η παρακάτω φωτογραφία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρει για κατάληψη χώρου άνω των 5 στρεμμάτων και είναι σαφές ότι έχει καταληφθεί άνω του 80% – και όχι το 30% που λέει η νομοθεσία.

4. Οι συμβάσεις ορίζουν κι άλλα πράγματα, όπως ότι μεταξύ θάλασσας και ομπρελοκαθισμάτων πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος 5 μ. Στο βόρειο τμήμα της παραλίας η απόσταση αυτή δεν τηρείται.

5. Οι συμβάσεις επίσης ορίζουν ότι δεν επιτρέπονται οι μόνιμες κατασκευές, τα πάρτι, η ένταση μουσικής άνω των 50 ντεσιμπέλ κοκ. Σε όλα αυτά υπάρχουν παρανομίες. Και το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι ότι οι συμβάσεις αναφέρουν ότι, αν διαπιστωθεί παρανομία, λύεται αυτόματα η σύμβαση!

6. Στο κεντρικό τμήμα της παραλίας δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ. Δε θα αναφερθούμε στο ποιοι έχουν άδεια και ποιοι όχι, καθώς 25 Ιουλίου έγινε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αλλά τα jet ski είναι εκεί από τον Μάιο. Να πούμε απλά ότι ο νόμος λέει ότι κάθε τέτοια επιχείρηση μπορεί να έχει έως 3 jet ski και η συγκεκριμένη έχει 11! Είναι η ίδια με τις τετράτροχες γουρούνες που “οργώνουν” τις αμμοθίνες και η ίδια που θα εφαρμόσει αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο όταν φτιάξουν το τουριστικό χωριό! Αν όλα αυτά σας φαίνονται κωμικοτραγικά, δοκιμάστε να πάρετε το Λιμεναρχείο τηλέφωνο για να αναφέρετε το γεγονός. Ως εκ θαύματος, δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα!

7. Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μεγάλο beach bar, με εγκαταστάσεις, τσιμεντόπλακες, τοίχους σε χώρο παλαιού αιγιαλού, που έχει μισθώσει η ΕΤΑΔ. Η μίσθωση αφορά τροχήλατη καντίνα! Αλλά ποιο κράτος θα ελέγξει τις παρανομίες που κάνει το κράτος;

8. Η παραλία Φαλάσαρνα έχει αμμοθίνες που καθημερινά “οργώνουν” οι μηχανοκίνητες γουρούνες. Έτσι, βάσει της παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν. 3937/2011, παραβιάζεται η απαγόρευση κίνησης τροχοφόρων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως οι αμμοθίνες.

9. Τον ίδιο νόμο παραβιάζει και η μετατροπή του χώρου που φύεται το προστατευόμενο από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ Androcymbium rechingeri σε απέραντο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι κρατικές υπηρεσίες δε φαίνεται να ενεργοποιούνται…

10. Τελευταίο που δείχνει το μέγεθος του σκανδάλου το αφιερώνουμε σε όσους πιστεύουν ότι, αν δώσουμε τις παραλίες μας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή θα φέρει ανάπτυξη και ως εκ τούτου έσοδα στα δημόσια ταμεία. Οι εν λόγω επιχειρήσεις, αν και όταν πάρουν άδεια θα πληρώσουν προς Δήμο και ελληνικό Δημόσιο, με βάση τις συμβάσεις που έχουμε δει, μια τιμή περίπου 10 €/τ.μ. για ένα ολόκληρο έτος. Δηλαδή για μια σύμβαση που αφορά 500 τ.μ. θα πληρώσουν 5.000 €/έτος. Τα συγκεκριμένα ομπρελοκαθίσματα χρεώνονται 20 έως και 80 ή και 300 € αν είναι στην πρώτη σειρά. Κάντε τον πολλαπλασιασμό για μια επιχείρηση που διαθέτει 100 ομπρελοκαθίσματα (100×80 = 8.000 ευρώ, δηλαδή το ετήσιο κόστος ενοικίασης είναι η είσπραξη μισής και μόνο ημέρας) και θα δείτε ότι μιλάμε για πλιάτσικο εις βάρος των Κισσαμιτών, των Χανιωτών, αλλά και όλων των επισκεπτών.

Θα καταλάβετε επίσης γιατί ο “επενδυτής” θέλει διακαώς να κλείσει την παραλία προς αποκλειστικό όφελός του, καθώς μεγαλύτερο και ευκολότερο κέρδος έχει η παραλία από οποιοδήποτε κατάλυμα.

Αν ένα ζευγαράκι στήσει μια σκηνή κάτω από ένα αλμυρίκι, θα κινητοποιηθούν Λιμενικό και Αστυνομία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο, μπορεί να οδηγηθούν και στο κρατητήριο. Θα επιβληθεί ο “νόμος και η τάξη”.

Στην περίπτωση των παραπάνω 10 παρανομιών, το δόγμα “νόμος και τάξη” δεν ισχύει. Βασιλεύει η ασυδοσία, η διαπλοκή, ο νόμος της ζούγκλας. Καλούμε όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας».