Χανιά: Όλη η πόλη ένα… Airbnb

Χανιά: Όλη η πόλη ένα… Airbnb

Σε αριθμό – ρεκόρ έχει φτάσει στα Χανιά ο αριθμός των σπιτιών, διαμερισμάτων, δωματίων που διατίθενται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb, Booking κ.ά.) τον φετινό Σεπτέμβρη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates” με 67 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, τα Χανιά είναι η πρώτη πόλη, αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων της, σε βραχυχρόνια μίσθωση.

O πρόεδρος του “Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates” κ. Θεμιστοκλής Μπάκας ανέφερε στα “Χανιώτια νέα” πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι 4.200 τα σπίτια, διαμερίσματα, δωμάτια που έχουν μπει στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Τεράστιος αριθμός και θα ανέμενα στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη να μειώνονται ωστόσο αντίθετα αυξήθηκαν πάρα πολύ» τονίζει.
Την ίδια στιγμή για όσους επιθυμούν να ενοικιάσουν σπίτι η κατάσταση ακόμα είναι πολύ δύσκολη και ειδικά για φοιτητές, καθηγητές και νηπιαγωγούς και δασκάλους (αναπληρωτές που διορίστηκαν αυτές τις ημέρες).

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

«Φέτος οι βάσεις βγήκαν πιο νωρίς, από τον Ιούλιο, ωστόσο όσοι γονείς- φοιτητές κατέβηκαν στα Χανιά εκείνη την περίοδο ήταν αδύνατο να βρουν κατοικίες γιατί όλες ήταν δεσμευμένες στα Arbnb αλλά και τώρα ακόμα οι ελπίδες για να βρεις κάτι είναι πολύ μικρές» δηλώνει ο Κώστας Τσακιρόπουλος φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος του “Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών” του ιδρύματος. Αναφορικά με τις τιμές ο φοιτητής κάνει λόγο για «εξωφρενικές, πέρα από κάθε λογική που πρέπει να συνδεθούν και με το αυξημένο κόστος διαβίωσης στα Χανιά, την ακρίβεια, τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των βασικών αγαθών. Οι εστίες που έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν καλύπτουν το σύνολο των φοιτητών, τα κριτήρια για να μπεις σε αυτές είναι πολύ αυστηρά και φτάνουν και στο σημείο να μένουν δωμάτια αναξιοποίητα ή να χρησιμοποιούνται για οτιδήποτε άλλο παρά για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών. Εμείς ως φοιτητικό κίνημα ζητάμε δωρεάν στέγαση για όλους χωρίς κριτήρια και για όσους δεν μπαίνουν στις εστίες να δίνεται κρατικό επίδομα τέτοιο που να καλύπτει τις ανάγκες τους».

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ- ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Για τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Γιάννης Κυριακάκης αρχικά σημείωσε πως «εννοείται ότι δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τους ανθρώπους που βάζουν τα σπίτια τους στη βραχυχρόνια μίσθωση για να έχουν ένα εισόδημα. Αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο. Όμως από την άλλη δεν μπορεί η πολιτεία να καλεί αναπληρωτές στα Χανιά να εργαστούν και αυτοί να προσπαθούν επί εβδομάδες για να βρουν σπίτια και να μην μπορούν! Δεν μπορεί να περιμένουμε να τελειώσει η τουριστική σεζόν για να ανοίξουν τα σχολεία!».
Περιγράφοντας την κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Νομό Χανίων ο κ. Κυριακάκης επισημαίνει ότι: «Έχουμε συναδέλφους που φιλοξενούνται σε άλλα σπίτια, άλλους που μένουν σε ξενοδοχεία ή και σε camping αλλά οι συνάδελφοι είναι σε δύσκολη θέση, δεν θέλουν να βγει στη δημοσιότητα ότι μένουν σε camping και την άλλη μέρα πηγαίνουν και κάνουν μάθημα στα παιδιά. Η διδασκαλία δεν είναι “μπαίνω στη τάξη και μιλάω”, θέλει προετοιμασία σημειώσεων, διάβασμα , υπολογιστή κα. Όσοι πάλι βρίσκουν σπίτια πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια για πολύ άσχημα καταλύματα. Την ίδια στιγμή από τη μια ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος λέει πως δεν είναι δουλειά του κράτους να βρίσκει σπίτια, η κ. Μπακογιάννη από την άλλη λέει πως οι Δήμοι πρέπει να ασχοληθούν με αυτό και ο Δήμος ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα! Είναι παράδοξο σε ένα νομό με τόσο μεγάλο αριθμό ενοικιαζομένων δωματίων, ξενοδοχείων, καταλυμάτων και όλοι δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχης να δηλώνουν αναρμόδιοι . Είμαστε και εμείς σε πολύ δύσκολη θέση οι Χανιώτες καθηγητές να βλέπουμε τους συναδέλφους μας και να τους συμπεριφέρονται λες και είναι σκουπίδια, ντρεπόμαστε εμείς για λογαριασμό τους».
Ίδια και οι κατάσταση και για τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων κ. Αντώνης Τσαλαπάκης μας αναφέρει πως ένας πρωτοδιόριστος μόνιμος δάσκαλος με δύο χρόνια μισθό λαμβάνει 840 ευρώ σε ένα νομό που τα νοίκια είναι στα ύψη.

«Οι συνάδελφοι δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν σπίτι ακόμα και τον Σεπτέμβρη γιατί τα σπίτια που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση δεν αποδεσμεύονται πριν το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν! Και από την άλλη τα διαθέσιμα σπίτια δίνονται πολλές φορές με τον όρο ότι μόλις αρχίσει η σεζόν τον Απρίλη- Μάη, ο εκπαιδευτικός πρέπει να φύγει!» επισημαίνει.

Το πρόβλημα της έλλειψης στέγης έχει ως αποτέλεσμα ο Νομός Χανίων να μην είναι από τους πρώτους στις προτιμήσεις των αναπληρωτών . «Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε πως η πλήρη στελέχωση τω σχολείων είναι βασικός πυλώνας στήριξης της τοπικής κοινωνίας. Αν το πρόβλημα της κατοικίας είναι τόσο μεγάλο πως θα έλθουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί;» διερωτάται ο κ. Τσαλαπάκης.

Χανιώτικα νέα