Χανιά: Ο Χανιώτης διασώστης του ΕΚΑΒ στον οποίο έδωσαν συγχαρητήρια κάτοικοι (φωτο)

Χανιά: Ο Χανιώτης διασώστης του ΕΚΑΒ στον οποίο έδωσαν συγχαρητήρια κάτοικοι (φωτο)

Δεν είναι λίγα τα δύσκολα περιστατικά που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην Κρήτη, στην προσπάθειά τους να σώσουν ζωές.

Με ένα τέτοιο περιστατικό ηρθε σήμερα αντιμέτωπο το ΕΚΑΒ στα Χανιά, όταν ένας 20χρονος νεαρός άνδρας έπεσε από διπλή σκάλα πολυκατοικίας καταλήγοντας στο πάτωμα με σοβαρό τραύμα στον αυχένα του.

Στον τόπο του συμβάντος κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με τους διασώστες να φτάνουν στο σημείο και να ενεργούν άμεσα.

Ωστόσο, ο νεαρός από την πτώση του φέρεται να υπέστη σοκ που του προκάλεσε υπερδιέγερση με αποτέλεσμα να μην είναι είναι συνεργάσιμος με τον διασώστη που προσπαθούσε να τον ακινητοποιήσει, να σταθεροποιήσει τον λαιμό του και να τον τοποθετήσει στη σανίδα ώστε να μεταφερθεί με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Μουστεράκης προσπαθούσε επί 25 λεπτά να ηρεμήσει τον νεαρό, να του τοποθετήσει κολάρο και να τον ακινητοποιήσει στο φορείο. Μετά από υπερβάλλουσα προσπάθεια ο διασώστης κατάφερε να τοποθετήσει με ασφάλεια και ακίνητο τον τραυματία στη σανίδα ώστε να μεταφερθεί με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ένταση που υπήρξε με τον 20χρονο που βρισκόταν σε σοκ και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του διασώστη Παναγιώτη Μουστεράκη να τον καθησυχάσει και να μπορέσει να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, που όταν αυτό επετεύχθη κάτοικοι όχι μόνο τον συνεχάρησαν αλλά ζήτησαν και το όνομά του για να τον συγχαρούν ονομαστικά και στην υπηρεσία του.

Η δουλειά των διασωστών του ΕΚΑΒ πέρα από νευραλγική και καθοριστική για τη ζωή όλων, είναι πάρα πολλές φορές δύσκολη καθώς οι “εκαβίτες” καλούνται να αντιμετωπίσουν εμπόδια και δυσκολίες οι οποίες σπάνια γίνονται γνωστές και προβάλλονται στο ευρύ κοινό.

 

Ο Παναγιώτης Μουστεράκης

flashnews.gr