Χανιά: Μυστηριώδεις θόρυβοι – κρότοι αναστατώνουν το Νομό

Χανιά: Μυστηριώδεις θόρυβοι – κρότοι αναστατώνουν το Νομό
aeweb

Δυνατοί, υπόκωφοι ήχοι που ορισμένες φορές έκαναν και τα τζάμια των σπιτιών να τρίζουν ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από το Ακρωτήρι έως το Καστέλι. 

Όπως μάλιστα μας επισήμανε αναγνώστης μας το πρόβλημα είναι έντονο τις τελευταίες ημέρες.

Αναζητώντας πληροφορίες από μεριάς των στρατιωτικών υπηρεσιών που εδρεύουν στο Ακρωτήρι μας ενημέρωσαν πως δεν διεξάγουν αυτή την εποχή κάποιες βολές, ασκήσεις ή καταστροφές πυρομαχικών.

Την εκτίμηση για λατομικές εργασίες με τη χρήση δυναμίτη κ.ά. δεν μπορέσαμε να την επιβεβαιώσουμε.

Να σημειώσουμε ότι κάτι ανάλογο έχει γίνει και παλιά χωρίς ποτέ να μάθουμε τι τους προκάλεσε

Μυστήριος θόρυβος – κρότος αναστατώνει τα Χανιά

Μια πιθανή εξήγηση

Μια πιθανή εξήγηση για το παράξενο φαινόμενο που εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα από τα Χανιά έως την Κίσσαμο όπου είναι και πιο έντονο δίνει το sadentrepese.blogspot.com.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν ο παράξενος θόρυβος που ακούγεται στα ανατολικά του κόλπου της Κισσάμου αλλά και σε περιοχές των Χανίων, όπως ο Γαλατάς, το Καλαμάκι και η Αγία Μαρίνα και μοιάζει με βοή σεισμού έχοντας αναστατώσει τους κατοίκους, ίσως να προέρχεται από τις έρευνες που έγιναν πριν από λίγες μέρες στο ηφαιστειακό πεδίο της Μήλου.

Το προηγούμενο διάστημα λοιπόν πραγματοποιήθηκαν συνδυαστικές μελέτες εφαρμοσμένης και έρευνας υποδομής από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο ηφαιστειακό πεδίο της Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος, Αντίμηλος και πέριξ νησίδες) το οποίο αποτελεί ένα από τα 4 ενεργά που βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο, μαζί με τα Μέθανα, τη Σαντορίνη και τη Νίσυρο.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., κλιμάκιο ερευνητών αποτελούμενο από τους: Δρ Γ. Βουγιουκαλάκη, Ηφαιστειολόγο και Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων, Δρ Χρ. Κανελλόπουλο του Τμήματος Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών και Ηλ. Κουφόγιαννη από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων, μετέβη και εργάσθηκε στην περιοχή από τις 3 έως τις 9 Ιουνίου 2021.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων της ΕΑΓΜΕ έκανε χαρτογράφηση και δειγματοληψία από τους σχηματισμούς της νήσου Αντιμήλου, του νεότερου ηφαιστειακού κέντρου της περιοχής, για την εκπόνηση του γεωλογικού χάρτη και την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου του χώρου.

Το kriti360 επικοινώνησε με τον τον κ.Γιώργο Βουγιουκαλάκη, Δρ Ηφαιστειολόγος και ερευνητής ΕΑΓΜΕ, ο οποίος ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θόρυβοι να προέρχονται από τις έρευνες στην Μήλο. Όπως τόνισε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του ερευνητικού κλιμακίου της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. “Αποκλείω οι αιτία των θορύβων στα Χανιά να προέρχονται από τις συγκεκριμένες έρευνες στην Μήλο. Αφενός διότι ήταν, έρευνες πεδίου με χαρτογράφηση και δειγματοληψία δίχως να γίνει κάποιο είδος εκσκαφής και αφετέρου διότι όπως αποδείχθηκε το ηφαίστειο της Μήλου βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία.

Όπως εκτίμησε δε, το πιθανότερο αίτιο που προκαλεί το φαινόμενο, είναι η καθίζηση πετρωμάτων ασβεστόλιθου, είτε από τη διάβρωση του εδάφους είτε από άλλες αιτίες. Όπως χαρακτηριστικά είπε αυτή είναι η αιτία στο 99% ανάλογων περιπτώσεων.