Χανιά: «Μπάρα» με υπουργική απόφαση στο Λαφονήσι

Χανιά: «Μπάρα» με υπουργική απόφαση στο Λαφονήσι

«Τη λήψη μέτρων πρόληψης περιβαλλοντικής ζημίας στον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας *2250 και των λοιπών περιβαλλοντικών στοιχείων (τα οποία συντελούν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των βασικών αρχών «διατήρησης» και «προφύλαξης»), με την τοποθέτηση «μπάρας» απαγόρευσης πρόσβασης τροχοφόρων οχημάτων στην περιοχή Ελαφονήσου Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του άρθρου 21 του Π.Δ 148/2009» αποφάσισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης επικαλούμενος έγγραφα υπηρεσιών για απειλή της προστατευόμενης περιοχής από τα τροχοφόρα.

Η απόφαση αυτή που φέρει ημερομηνία 31/7 έρχεται να «νομιμοποιήσει» την τοποθέτηση μπάρας αποκλεισμού της πρόσβασης οχημάτων που έχει ήδη εφαρμοστεί από τον δήμο Κισσάμου εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Μόνο που ο δήμος είναι πλέον υποχρεωμένος να κάνει και αυτό που δεν έκανε μέχρι τώρα , δηλαδή να επιτρέπει την διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και άτομα ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, παιδιών κλπ) όπως αναφέρει η απόφαση.

Ειδικότερα στην απόφαση ως μέτρα πρόληψης περιβαλλοντικής ζημιάς στο Λαφονήσι ορίζονται τα εξής:

Παράλληλα όμως η υπουργική απόφαση ορίζει και εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η εξασφάλιση της «απρόσκοπτης διέλευσης οχημάτων για την εξυπηρέτηση της προσβασιμότητας προς την παραλία ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), καθώς και ατόμων ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, παιδιών κλπ.).»

Επιπλέον ορίζεται και η εξασφάλιση οργανωμένου χώρου στάθμευσης οχημάτων πριν από τη «μπάρα», κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσον οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης που έχουν ήδη δημιουργηθεί θεωρούνται ως «οργανωμένοι» σύμφωνα με την νομοθεσία.

Επιπλέον ερωτηματικά προκαλεί το ότι ο κ. Σκυλακάκης με την απόφασή του διαπιστώνει ότι «δεν εντοπίζεται υπεύθυνος φορέας εκμετάλλευσης» και έτσι αναθέτει την εφαρμογή των μέτρων και την φύλαξη της περιοχής στους δήμους Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές .

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

flashnews.gr