Χανιά: Μετά τα ζώα, στο “στόχαστρο” και τα δέντρα του Κήπου!

Χανιά: Μετά τα ζώα, στο “στόχαστρο” και τα δέντρα του Κήπου!

Εισήγηση για κόψιμο δέντρων όπως τα πεύκα και οι λεύκες και την αντικατάσταση τους με χαμηλότερα θα καταθέσει ο δασολόγος και καθηγητής φυτοπαθολογίας κ. Πάνος Τσόπελας που βρέθηκε στον “Δημοτικό Κήπο” καλεσμένος του Δήμου, εν αγνοία της Δασικής Υπηρεσίας.

O κ. Τσόπελας ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με την ανάγκη κοψίματος ενός μεγάλου αριθμού δέντρων του Δημοτικού Κήπου για λόγους ασφαλείας!

«Δεν είδα κάποιο μεγάλο πρόβλημα, κάποιο φυτοπαθολογικό πρόβλημα στα δέντρα του κήπου. Βέβαια έχουν ληφθεί μεγάλα δείγματα από διαφορετικά είδη και θα κάνουμε εργαστηριακή ανάλυση. Δεν φαίνεται κάποιο σημαντικό πρόβλημα όπως π.χ. στην Ηπειρωτική Ελλάδα όπου υπάρχει μια ασθένεια που έχει εξαφανίσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια» ανέφερε ο καθηγητής.

Ειδικά για τα δέντρα του Κήπου παρατήρησε πως υπάρχουν πολλά « που έχουν κλαδευτεί άλλα χρειάζονται κλάδεμα, δεν μπορούν αν γίνουν μεγάλες επεμβάσεις. Χημικές ουσίες δεν συνιστώ γιατί είναι ένας χώρος που έρχονται άνθρωποι και δεν έχουμε κάποιο φυτοπαθολογικό ή εντομολογικό πρόβλημα. Ωστόσο πρέπει να γίνουν αρκετές επεμβάσεις, κάποια δέντρα πρέπει να κοπούν. Γιατί ; Γιατί είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους Έχουν γίνει πολλά ατυχήματα με θύματα» ανέφερε παραθέτοντας στη συνέχεια μια σειρά από άσχημα συμβάντα από πτώσεις δέντρων στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στην ερώτηση των “Χ.ν.” ότι στα Χανιά όταν κόβεται ένα δέντρο δύσκολα αντικαθίσταται ο καθηγητής απάντησε πως «εμείς οι δασολόγοι δεν φοβόμαστε να κόψουμε ένα δέντρο όταν είναι άσχημο, όταν είναι προσβεβλημένο , όταν είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των ανθρώπων! Τότε πρέπει να φεύγει. Υπάρχει μια κουκουναριά στην άκρη του δρόμου (Τζανακάκη και Πλουμιδάκη) που πρέπει να φύγει ! Δεν μπορείς να έχει δέντρα τεραστίων διαστάσεων μέσα στην πόλη, χρειάζονται δέντρα χαμηλού ύψους! Είναι επικίνδυνα τα μεγάλα δέντρα ιδιαίτερα κατά μήκος δρόμων με μεγάλη κίνηση. Είναι επικίνδυνα και το φωνάζω για χρόνια».
Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Χανίων λέγοντας πως κάνει πολύ καλή δουλειά στη συντήρηση των δέντρων.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης τόνισε πως «για πρώτη φορά από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον έρχεται ένας ειδικός φυτοπαθολόγος να εξετάσει την κατάσταση των δέντρων του κήπου » ενώ αναφορικά με τις προτάσεις του κ. Τσόπελα για το κόψιμο πολλών δέντρων απάντησε πως «δεν είναι στις επιθυμίες μας η κοπή και η απομάκρυνση δέντρων. Αυτό θα γίνεται και γίνεται μόνο στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις και συνθήκες όπου εγκυμονεί κινδύνους γα την ασφάλεια των πολιτών».
Τέλος ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μιχάλης Τσουπάκης ανέφερε πως «ο δημοτικός κήπος είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων για αυτό έχουμε δώσει περίσσια προσοχή» και συμπλήρωσε ότι «για πρώτη φορά από την λειτουργία του Κήπου γίνεται μελέτη για την υγεία των δέντρων που θα παραδοθεί στις υπηρεσίες του Δήμου ».
Γ.ΚΩΝ.

Τη… γλύτωσε ο Πλάτανος της Σπλάντζιας
Σε πολύ καλή κατάσταση βρήκε ο ειδικός δασολόγος τον ιστορικό Πλάτανο της Σπλάντζιας

Σε άριστη κατάσταση παραμένει ο Πλάτανος της Σπλάντζιας, ωστόσο οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την μυκητίαση που έχει πλήξει πλατάνους στην ηπειρωτική Ελλάδα και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί και στην Κρήτη.

Ο δασολόγος κ. Π. Τσόπελας εξέτασε χθες και το ιστορικό δέντρο και ερωτηθείς από τα “Χ.Ν.” τόνισε πως είναι «σε εξαιρετική κατάσταση! Πρέπει όμως να είναι προσεκτικοί μήπως χρησιμοποιηθεί κάποιο μολυσμένο εργαλείο σαπό την Ηπειρωτική Ελλάδα σε κάποιο κλάδεμα και μεταφέρει τη μυκητίαση». Ο ίδιος τόνισε πως το κλάδεμα που δέντρου ήταν πολύ καλό και έχει γίνει σοβαρή δουλειά από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Χανίων.

Σημειώνεται ότι τελευταία χρόνια χιλιάδες πλατάνια έχουν ξεραθεί στην Ηπειρωτική Ελλάδα από ένα μύκητα (Ceratocystis platani) που μεταδίδει την ασθένεια μεταχρωματικό έλκος.

Χανιώτικα νέα