Χανιά: Μεγάλος βράχος «προσγειώθηκε» σε αυλή σπιτιού στον Πλατανιά – «Θέμα χρόνου η νέα κατάπτωση» (video)

Χανιά: Μεγάλος βράχος «προσγειώθηκε» σε αυλή σπιτιού στον Πλατανιά – «Θέμα χρόνου η νέα κατάπτωση» (video)

Ο βράχος κατέληξε στην αυλή ενός σπιτιού, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε μόλις απομακρυνθεί

Με τον φόβο μια τραγωδίας αντίστοιχης με αυτήν που συνέβη στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας (δείτε εδώ) ζουν οι κάτοικοι στον Πλατανιά Χανίων. Η αποκόλληση τμήματος βράχου από τον Πάνω Πλατανιά πριν από δέκα ημέρες και η πτώση του στην αυλή ενός σπιτιού, από τύχη δεν είχε θύματα. Παρέμβαση εδώ και τώρα, πριν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν, ζητούν οι κάτοικοι, ενώ ο δήμος σε συνεργασία με μελετητική ομάδα, εξετάζει τις πιθανές άμεσες παρεμβάσεις πριν να είναι αργά, δρομολογώντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες για μακροπρόθεσμη λύση.

Ο κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης κατοικεί κάτω από το σημείο από το οποίο πριν από λίγες ημέρες αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα βράχου. Εμφανώς ανήσυχος περιέγραψε πως «πριν δέκα μέρες τέτοια ώρα, γύρω στις έντεκα το πρωί, ακούσαμε ένα θόρυβο, βγήκαμε και είδαμε εδώ την πέτρα. Αλλά είναι επικίνδυνο όλο το βουνό».

Ο βράχος κατέληξε στην αυλή ενός σπιτιού, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε μόλις απομακρυνθεί. Πρόκειται για τον κ. Μιχάλη Κουμή ο οποίος όπως είπε στο neakriti.gr, είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο του στον αύλιο χώρο, έφυγε και πριν προλάβει να διανύσει λίγες δεκάδες μέτρα, του τηλεφώνησε η κόρη του και του είπε πως έπεσε ένας βράχος δίπλα από τον χώρο που είχε παρκάρει. Ο ίδιος τονίζει ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μη συμβεί ότι συνέβη στην Ιεράπετρα».

Η πτώση λειτούργησε ως προειδοποίηση

Ευτυχώς για τους κατοίκους, η πτώση του βράχου λειτούργησε ως προειδοποίηση, μετά όμως και την τραγωδία στην Αγιά Φωτιά, έχουν χάσει τον ύπνο τους. «Όποτε έχει κακοκαιρία το μυαλό μας πάει εκεί πάνω. Είμαστε σε συνεχές άγχος, σε εγρήγορση συνέχεια για αυτή την ιστορία», επεσήμανε στο neakriti.gr και ο κ. Στρατουδάκης. 

Δεκάδες σπίτια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια λειτουργούν εδώ και χρόνια κάτω από το ύψωμα. Πριν από δύο χρόνια ο δήμος απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών συνολικά για τα επικίνδυνα σημεία σε κατοικημένες περιοχές. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πλατανιά κ. Γιώργος Κουκουτσάκης εξήγησε ότι «η ανησυχία είναι μεγάλη γιατί το κομμάτι που αποκολλήθηκε πιθανόν να κρατάει κάποιο μεγαλύτερο και με τις βροχές δεν αποκλείεται να γίνει διάβρωση και να πέσει μεγαλύτερος».

Στα μέσα της εβδομάδας ομάδα μελετητών που έχει αναλάβει να ερευνήσει την ενδεδειγμένη παρέμβαση στο χώρο, αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία προκειμένου να προτείνει άμεση λύση, πριν από την οριστική που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της μελέτης που ήδη εκπονείται. Ταυτόχρονα ο δήμος Πλατανιά ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών καθώς το όποιο έργο, απαιτεί και την ανάλογη χρηματοδότηση. Η δημοτική αρχή Πλατανιά έχει ζητήσει από την ομάδα των μελετητών νέα καταγραφή που να λαμβάνει υπόψη τις γεωλογικές αλλαγές που τυχόν έχει προκαλέσει η αποκόλληση του βράχου.

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της μελέτης και μάλιστα επειδή συνέβη αυτό το περιστατικό δώσαμε νέα στοιχεία στους μελετητές» εξήγησε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης ο οποίος πάντως τόνισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια ακριβώς παρέμβαση θα είναι αυτή που θα αποφασιστεί. «Μην ξεχνάμε ότι το σημείο που είναι ο βράχος του Πλατανιά δεν είναι εύκολο. Είναι με αρνητική κλίση, δεν ανεβαίνεις με ένα μηχάνημα και το σπας. Θα χρειαστούν εναερίτες κι αυτό είναι μια πολύπλοκη εργασία, τουλάχιστον αυτό λέει η πρώτη εκτίμηση που έχω από τους μελετητές. Η όποια παρέμβαση θα στοχεύει στο να αποκολληθούν κάποια σαθρά τμήματα συντεταγμένα και οργανωμένα και να αφαιρεθούν και φυσικά στην περαιτέρω στερέωση του βράχου», είπε στο neakriti.gr, ο κ. Μαλανδράκης.

Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρχει μιας σαφής εκτίμηση για το είδος της άμεσης παρέμβασης στο βράχο του Πάνω Πλατανιά.