Χανιά: Μαρτυρία γυναίκας που έχει δώσει 80.000 ευρώ στην παράνομη κλινική για μωρό με παρένθετη μητέρα

«Δεν μπορώ να κλείσω μάτι, περιμένω το μωρό μου…»
Νεογέννητο βρέθηκε νεκρό σε σάκο - Κατηγορείται η 17χρονη μητέρα

Μετά από χρόνια πανάκριβων και ψυχοφθόρων θεραπειών γονιμότητας και χειρουργείων, η Σάρα*, πίστευε πως επιτέλους πλησίαζε το τέλος της διαδρομής της προς την μητρότητα. Όπως δεκάδες άλλοι Αυστραλοί που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, η Σάρα δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει η χώρα της στην παρένθετη μητρότητα και ως εκ τούτου αναζήτησε στο εξωτερικό βοήθεια να να δημιουργήσει οικογένεια. Η Σάρα επέλεξε την κλινική των Χανίων πριν από έναν χρόνο, βρήκε εύκολα και γρήγορα παρένθετη μητέρα για να κυοφορήσει το μωρό της και ανυπομονούσε να έρθει για την γέννα, μέσα στον Οκτώβριο.

Η Σάρα μίλησε για την εμπειρία της στο δίκτυο ABC υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η ανωνυμία της και το zarpanews.gr μετέφρασε και δημοσιεύει την μαρτυρία της.

Όπως σημείωσε, την έχει κυριεύσει η αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης και για το πώς θα καταφέρει τελικά να πάρει το μωρό της στην Αυστραλία μόλις γεννηθεί «Είμαι πολύ αγχωμένη. Δεν μπορώ να κοιμηθώ ούτε να συγκεντρωθώ σε τίποτα εκτός από αυτό» τόνισε. «Έχοντας περάσει όλη αυτή τη διαδικασία και την δικαστική γραφειοκρατία και κρατώντας την δικαστική απόφαση είναι τρομερά αγχωτικό να μην ξέρεις πώς θα τελειώσει όλο αυτό» σημείωσε.»

Για αρκετές εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η Σάρα δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση, μετά τις συλλήψεις των οκτώ και την προφυλάκιση των τεσσάρων κατηγορούμενων για την υπόθεση. Αναζητούσε εναγωνίως πληροφορίες μέσω facebook ή από μεσάζοντες.

«Είναι τρομακτικό, το σοκ και το να μην γνωρίζεις. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Όταν δεν ξέρεις, είναι εξίσου κακό με το να ξέρεις μερικές φορές. Ήταν απαίσιο» τόνισε.

Στην πραγματικότητα, η Σάρα είναι μόνο από από τους δεκάδες Αυστραλούς που εμπλέκονται στην υπόθεση εμπορίας βρεφών – παράνομων υϊοθεσιών με επίκεντρο ιδιωτική κλινική στα Χανιά και οι οποίοι περιμένουν απεγνωσμένα ένα μωρό.

«Είναι αβοήθητοι, σε απόγνωση»

«Δεν υπήρχε κανένα προειδοποιητικό σημάδι για την συγκεκριμένη κλινική» τόνισε ο Sam Everingham ιδρυτής και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Growing Families» που συνεργαζόταν με την κλινική των Χανίων. Σε δήλωσή του έκανε λόγο για τουλάχιστον 70 ζευγάρια Αυστραλών που είναι σε ενεργή συμφωνία με την κλινική μόνο μέσω του δικού του οργανισμού.

Τουλάχιστον 35 ζευγάρια έχουν εγκυμοσύνη μέσω παρένθετης σε κάποιο στάδιο ενώ ακόμα 40 έχουν αποθηκευμένα έμβρυα ή γενετικό υλικό.

«Είναι σε απόγνωση, είναι αβοήθητοι»,  κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σκάνδαλο με επίκεντρο την συγκεκριμένη κλινική των Χανίων, η οποία βασικά κατασκεύαζε δικαστικές αποφάσεις και συμφωνίες μεταξύ βιολογικών γονέων και παρένθετων μητέρων, εισήγαγε γυναίκες από χώρες όπως η Ρουμανία, η Γεωργία, έπαιρναν «μαύρα» πολύ περισσότερα χρήματα από το ποσό που αναγραφόταν στο συμβόλαιο. 

80.000 ευρώ στην κλινική των Χανίων

H Σάρα είναι λογίστρια κοντά στα πάντα. Το ταξίδι της στην μητρότητα ξεκίνησε με τον πρώην σύντροφό της, αλλά όταν η σχέση τους τελείωσε, δεν σταμάτησε και η επιθυμία της να αποκτήσει παιδί.

Έχει ξοδέψει περίπου 200.000 – 250.0000 δολάρια σε διάφορες θεραπείες γονιμότητας από τα οποία τα 135.000 δολάρια (80.000 ευρώ) τα έχει δώσει στην κλινική των Χανίων. 

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς παιδί» σημειώνει. «Ήταν μια μακρά διαδρομή μέχρι να φτάσω ως εδώ και υπήρξαν στιγμές που προσπαθούσα να απωθήσω αυτή τη λαχτάρα μου, να την περάσω στην άκρη, να συμβιβαστώ. Αλλά δεν γίνεται. »

Η περίπτωση της Σάρας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη γιατί λόγω υπογονιμότητας, δεν έχει βιολογική σχέση με το μωρό της, το οποίο κυοφορεί η παρένθετη, όπως η ίδια εξήγησε στο ABC.

Ο κ. Sam Everingham συνεργάζεται στενά με τις Αυστραλιανές και με τις ελληνικές Αρχές για να βρεθεί λύση για την Σάρα, σημειώνοντας ότι οι παρένθετες και δότριες ωαρίων, συμφωνούν να μπουν σε αυτές τις συμφωνίες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να κρατήσουν ή να μεγαλώσουν τα παιδιά τα οποία βοηθούν να έρθουν στον κόσμο.

Αυτό που ελπίζει τώρα είναι να αποκαλύψει το τεστ DNA ότι ούτε η παρένθετη σχετίζεται βιολογικά με το μωρό, δηλαδή ότι το ωάριο έχει προέλθει από δωρεά και ως εκ τούτου το καλύτερο για τα μωρό θα είναι να βρεθεί υπό την κηδεμονία της Σάρα, η οποία άλλωστε έχει εξασφαλίσει δικαστική απόφαση πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο.

«Τόσο οι παρένθετες μητέρες όσο και οι γονείς, ανήκουν στα θύματα της υπόθεσης. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να γίνουν θύματα και τα μωρά» τονίζει ο κ.  Everingham.

Η Σάρα είναι σε καθημερινή επαφή με την παρένθετή της, η οποία είναι καλά και ετοιμάζεται για την γέννα. Επίσης είναι σε επαφή με πολλούς ακόμα γονείς. «Ελπίζω και προσεύχομαι να πάνε καλά τα πράγματα για όλους μας» τονίζει.

Βοηθάει και η Πρεσβεία της Αυστραλίας

Η νέα Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. Alison Duncan έχει εμπλακεί ενεργά στην υπόθεση, για να βρεθεί λύση για τους Αυστραλούς. «Οι συμφωνίες είχαν γίνει πολύ πριν έρθουν στο φως οι κατηγορίες για την κλινική» σημειώνει.

Η Ελλάδα θεωρούταν «ασφαλές στοίχημα» για παρένθετη μητρότητα

Ο νομικός Stephen Page που ειδικεύεται στο οικογενειακό δίκαιο και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο οποίος βοηθάει τους γονείς εδώ και πάνω από 30 χρόνια να προσανατολιστούν στον μπερδεμένο κόσμο της τοπικής και διεθνούς παρένθετης μητρότητας, σημειώνει πως πάντα ένιωθε άνετα να προτείνει την Ελλάδα και ειδικά την συγκεκριμένη κλινική στους πελάτες του.

«Το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και το καλό επίπεδο δικαστικής επιτήρησης που παρέχει η Ελλάδα, μας έδιναν πάντα την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι γενικά ένας καλός προορισμός για όσους θέλουν να γίνουν γονείς» σημείωσε: «Θα την κατέτασσα στην κορυφή της λίστας με τους ασφαλέστερους προορισμούς.»