Χανιά: Μαρίνα 460 σκαφών στη Νέα Χώρα: Θα είναι μέσα στις 10 μεγαλύτερες πανελλαδικά… (φωτο)

Χανιά: Μαρίνα 460 σκαφών στη Νέα Χώρα: Θα είναι μέσα στις 10 μεγαλύτερες πανελλαδικά… (φωτο)

Πρόκειται για προκαταρκτική πρόταση με άγνωστο προς το παρόν κόστος και με πιθανή πηγή χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ

Η παρουσίαση της χωροθέτησης, έγινε από τον Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, υπό την παρουσία μεταξύ άλλων, του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρη Φραγκάκη, καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων και αρχών των Χανίων και του τουρισμού.

Στην διάρκεια δηλώσεων του στα Μ.Μ.Ε. στο περιθώριο της εκδήλωσης, ένας εκ των μελετητών του έργου, ο κ. Δημήτρης Ρομπογιαννάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η μαρίνα της Νέας Χώρας, θα είναι μια από τις δέκα μεγαλύτερες πανελλαδικά και θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας, περίπου 460 σκαφών μικρών αλλά και μεγάλων γιοτ.

Ερωτώμενος για την μελέτη του καθηγητή Συνολάκη σύμφωνα με την οποία προτεινόταν ως καταλληλότερος χώρος για μαρίνα στην Σούδα, ο κ.Ρομπογιαννάκης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην Νέα Χώρα προτάθηκε ως η καταλληλότερη καθώς μετά από αυτοψία που έγινε από την εφορία εναλίων αρχαιοτήτων ήταν η μόνη που δεν έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά στον έντονο κυματισμό, απάντησε πως σε όλο το βόρειο μέτωπο της Κρήτης υπάρχει το θέμα του κυματισμού το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα λιμενικά έργα που προτείνονται.

Παράλληλα επεσήμανε πως η Σούδα είναι πολύ κατάλληλη περιοχή για χωροθέτηση μαρίνας και πως θα μπορούσαν να γίνουν δύο μαρίνες, μια στην Σούδα και η άλλη στην Νέα Χώρα (!).

Να σημειωθεί πως ο μελετητής παρουσίασε τέσσερα διαφορετικά σενάρια, ενώ σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της μαρίνας, «επισκιάζεται» το Ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Χανιά: Μαρίνα 460 σκαφών στη Νέα Χώρα: Θα είναι μέσα στις 10 μεγαλύτερες πανελλαδικά… (φωτο)

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε πως στόχος είναι να υπάρξει μια οριστική απάντηση στο που θα γίνει η μαρίνα και στα βασικά μεγέθη τα οποία θα έχει.

Χαρακτήρισε την σημερινή παρουσίαση ως μια προκαταρκτική μελέτη την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμη βήματα, ενώ ως πιθανή πηγή χρηματοδότησης ανέφερε την Σύμπραξη Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως είπε στο πλαίσιο των επόμενων βημάτων θα γίνει και διαβούλευση με τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία.

Ρεαλιστικός εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κάνοντας λόγο για ένα έργο για το οποίο απαιτείται μια δεκαετία και τόνισε πως πρέπει άμεσα να αρχίσει διαβούλευση με τη τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Πρέπει πλέον να σταματήσουμε να συζητάμε το θέμα μαρινών και να αρχίσουμε να υλοποιούμε. Έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει μια τέτοια πρωτοβουλία».

Παράλληλα επεσήμανε ότι αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, ανεξαρτήτου κλίμακας, θα αλλάξει η φυσιογνωμία των Χανίων.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση της μελέτης 

πληροφορίες flashnews.gr & kriti360.gr