Χανιά: Κατέρρευσε στον δρόμο και το ασθενοφόρο καθυστέρησε – Δεν φτάνουν για τις ανάγκες οι δυνατότητες του ΕΚΑΒ (φωτο)

Χανιά: Κατέρρευσε στον δρόμο και το ασθενοφόρο καθυστέρησε – Δεν φτάνουν για τις ανάγκες οι δυνατότητες του ΕΚΑΒ (φωτο)

Ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 40 ετών, κατέρρευσε ξαφνικά, αντιμετωπίζοντας κάποιο πρόβλημα υγείας, λίγο μετά τις 14:00 της Πέμπτης στη διασταύρωση των οδών Υψηλαντών και Κ. Σφακιανάκη στα Χανιά, κοντά στο ΚΤΕΛ.
Περαστικοί κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο υπήρξε σημαντική καθυστέρηση να έρθει το ασθενοφόρο. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, η πρώτη κλήση έγινε περίπου στις δύο και μισή, ενώ το ασθενοφόρο ήρθε μια ώρα αργότερα.

Κάποιοι ειδοποίησαν κοντινή ιδιωτική κλινική, ενώ όπως μπορούσαν, του παρείχαν βοήθεια μέχρι την έλευση του ασθενοφόρου. Τελικά ο άνδρας παρελήφθη από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.

Απαιτείται ενίσχυση

Στην πραγματικότητα, αυτό το περιστατικό αναδεικνύει ξεκάθαρα, κάτι που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν πολλάκις αναφέρει δημόσια: ότι το Κέντρο είναι υποστελεχωμένο και δεν επαρκεί για τη σωστή κάλυψη των αναγκών στην πόλη των Χανίων, αλλά και τον υπόλοιπο νομό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Χανίων, Ιγνάτιο Κυρίτση, διαθέσιμα καθημερινά είναι μόλις τρία ασθενοφόρα στην πόλη των Χανίων, ωστόσο εκείνη την ώρα ήταν και τα τρία απασχολημένα σε άλλα περιστατικά.

Το zarpanews.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι την ίδια ώρα ακριβώς είχαν σημειωθεί δύο τροχαία ατυχήματα (ΕΔΩ και ΕΔΩ), στα οποία είχαν μεταβεί ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι πως έτυχε να συμπέσουν τα περιστατικά. Το πρόβλημα είναι ότι ξεκάθαρα η κάλυψη δεν επαρκεί και ακόμα δεν έχει έρθει το καλοκαίρι, όπου τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Τη θερινή περίοδο, ως γνωστόν, ο πληθυσμός των Χανίων πολλαπλασιάζεται με τους επισκέπτες.  Πολλαπλασιάζονται αντίστοιχα και τα περιστατικά, αλλά οι ήδη ανεπαρκείς δυνατότητες του ΕΚΑΒ θα παραμείνουν ίδιες, αν δεν ληφθούν μέτρα προληπτικά.

Με δεδομένο ότι όσο πιο γρήγορα φτάσουν οι πρώτες βοήθειες σε κάποιον που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, τόσο πιο πιθανό είναι να επιβιώσει τελικά, αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα ζωής το να αποκτήσουν περισσότερα διαθέσιμα ασθενοφόρα και πληρώματα του ΕΚΑΒ τα Χανιά.

zarpanews.gr