Χανιά: Κατερίνα Βλαχάκη, μία ποιήτρια με δύναμη ψυχής

Χανιά: Κατερίνα Βλαχάκη, μία ποιήτρια με δύναμη ψυχής

«Λύτρωση και γλυκιά δυνατή γιατρειά είναι για εμένα η ποίηση, λίγο σαν την αγάπη! Ζωγραφίζω με τις λέξεις τις εικόνες που δημιουργεί η φαντασία μου. Τραγουδάω με τις λέξεις τις μελωδίες που δημιουργεί η καρδιά μου. Αφηγούμαι τις ιστορίες που πυρώνουν το μυαλό μου και συγκινούν τις αισθήσεις μου. Γιατί όλοι χρειαζόμαστε θαυματουργές οδούς διαφυγής κι ελευθερίας από την πραγματικότητα και προς την πραγματικότητα».

Με αυτά τα λόγια η 18χρονη Κατερίνα Βλαχάκη, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση – τετραπληγία, περιγράφει τη σχέση της με την ποίηση. Μια ποίηση αισθαντική αλλά και αιχμηρή. Με λέξεις βουτηγμένες στο όνειρο αλλά και το ρεαλισμό. «Βγαλμένο από την εξαιρετική λογική της οικογένειάς μου: μπορείς να καταφέρεις τα πάντα αρκεί να αποκτήσεις πίστη στις λιγοστές δυνάμεις σου και να μετατρέψεις τα προβλήματα σε προκλήσεις», σημειώνει η ίδια στο βιβλίο της.

Την ιδιαίτερη ποιητική ματιά της Κατερίνας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι παραβρέθηκαν χθες στην παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής που έχει τίτλο “Οδός διαφυγής και ελευθερίας”, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων – Νεώριο Μόρο και διοργάνωσαν οι εκδόσεις “Καλειδοσκόπιο” και το Βιβλιοπωλείο “Μυθολογία”.

«Για την Κατερίνα η ποίηση είναι ο τρόπος διαφυγής της. Όπως λέει η ίδια γεννήθηκε μέσα σε μια φυλακή, που είναι ουσιαστικά το σώμα της που δεν την υπακούει, και μέσα από την ποίηση έχει βρει έναν τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους», σημείωσε η μητέρα της Ελεάννα μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Έχει παλέψει πολύ η Κατερίνα, με τον εαυτό της, τα διάφορα γιατί, το δίκαιο και το άδικο. Έχει παλέψει πολύ ειδικά στα χρόνια της εφηβείας, αλλά τώρα πια νομίζω ότι έχει αποκτήσει μια αισιόδοξη ματιά, παίζοντας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το άσπρο και το μαύρο».

Για τη γέφυρα επικοινωνίας που έχει αναπτύξει η Κατερίνα με τα άλλα παιδιά της ηλικίας της αλλά και τους φίλους της ποίησης μέσα από τα γραπτά της, μίλησε η εκπαιδευτικός και μεταφράστρια Κωνσταντίνα Γεωργαντά: «Αυτό που χαρακτηρίζει την ποίηση της Κατερίνας είναι ότι ακόμα και στα πιο “σκοτεινά” της ποιήματα βρίσκει ένα ψήγμα ελπίδας. Σαν να αντλεί δύναμη από τις ίδιες τις λέξεις», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε την ωριμότητα που διακρίνει την νεαρή δημιουργό. «Η Κατερίνα βιώνει τον συναισθηματικό χρόνο, δεν ζει μονάχα με το ρολόι. Ζυγιάζει τον εαυτό της ανάμεσα σε αυτό που λέει η καρδιά και σε εκείνο που λέει η λογική. Αυτά είναι πράγματα που προϋποθέτουν μια φιλοσοφία ζωής. Κι αυτό είναι εκπληκτικό όταν το συναντάς σε ένα κορίτσι 18 χρονών. Η Κατερίνα νομίζω ότι έχει ταλέντο και θα δούμε και πολλά ακόμα ποιήματα από εκείνη», επεσήμανε η κα Γεωργαντά.

«Για εμένα είναι μια βαθιά ενεργειακή ποίηση η ποίηση της Κατερίνας. Έχει δύναμη ρημάτων, έχει μια δραστική δύναμη», τόνισε η φιλόλογος Ρούλα Βουράκη και συμπλήρωσε: «Θεωρώ, επίσης, ότι έχει ένα πνευματικό υπόστρωμα αισθαντικότητας. Δηλαδή η ευαισθησία της στηρίζεται σε γερές βάσεις λογικής και λογικός άξονας διέπει όλα τα ποιήματά της, με κύρια γνωρίσματα: την εξελικτική διαδικασία, τη χρονική ακολουθία, τα λογικά στάδια που μετέρχεται μέχρι να οδηγηθεί στην υπέρβαση, ενώ η ποίησή της έχει μια συμπαντική διάσταση καθώς έχει μια τάση να μετουσιώνει το ατομικό σε συλλογικό». Για το βιβλίο και την ποίητρια μίλησαν ακόμα ο εκπαιδευτικός Γιάννης Τσαραμανίδης και ο δάσκαλος μουσικής Νίκος Σωτηρόπουλος, ενώ ποιήματα της Κατερίνας διάβασαν οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Χανίων: Μαριφύλλη Δόση, Στέλιος Εμμανουηλίδης, Θωμαϊς Καστάνη, Ίριδα Μάρρα, Μαρία Ματσαμάκη και Χρυσαλέννα Νικολουδάκη.

Χανιά: Κατερίνα Βλαχάκη, μία ποιήτρια με δύναμη ψυχής

 Χανιώτικα νέα