Χανιά: Κανένας πνιγμός φέτος εντός ωραρίου ναυαγοσώστη (φωτο)

Χανιά: Κανένας πνιγμός φέτος εντός ωραρίου ναυαγοσώστη (φωτο)

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ναυαγοσωστικής περιόδου που ολοκληρώθηκε, εξέφρασε στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη ο ανάδοχος του ναυαγοσωστικού έργου στον δήμο Χανίων, Παύλος Λυτινάκης. Επρόκειτο για μια δύσκολη σεζόν, που όμως ολοκληρώνεται με επιτυχία, καθώς κανένας άνθρωπος δεν πνίγηκε στη θάλασσα όσο υπήρχαν ναυαγοσώστες στις παραλίες του δήμου Χανίων, αυτό το καλοκαίρι.

Φέτος, όπως και πέρσι, δεν πέθανε κανείς στον δήμο Χανίων από πνιγμό εντός ωραρίου ναυαγοσώστη. Στα Χανιά είχαμε 102 διασώσεις και 11 προληπτικές διακομιδές στο νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ, είναι αυτοί που προλάβαμε στο δευτερόλεπτο και χρειάστηκε με χρήση οξυγόνου να νοσηλευτούν.

Αντιμετωπίσαμε 5 θανάτους από παθολογικά αίτια, από τους οποίους 2 ανθρώπους καταφέραμε να επαναφέρουμε με χρήση απινιδωτή και της μεθόδου CPR. Από τους 5 αυτούς, οι 3 ήταν εκτός νερού.

Από τους 2 που ήταν εντός νερού, ο ένας ήταν σε παρακείμενη παραλία, αλλά η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ήταν παθολογικά τα αίτια, ενώ ο δεύτερος επίσης ήταν από πνευμονική εμβολή και ανακοπή καρδιάς”, ανέφερε ο κ. Λυτινάκης.

 

Υπήρχαν και επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν άλλης φύσεως προβλήματα στις παραλίες, καθώς οι ναυαγοσώστες έτρεξαν και σε 123 περιπτώσεις εκτός νερού, που αφορούσαν τραύματα, τσιμπήματα από μέδουσες, αλλεργικές αντιδράσεις και άλλα προβλήματα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τεχνικά μέσα που από πέρσι διαθέτουν οι ναυαγοσώστες, εξήγησε ο κ. Λυτινάκης:

Από τους 102 διασωθέντες, οι 18 σώθηκαν με χρήση του jet ski, οι 21 με χρήση φουσκωτού σκάφους και οι υπόλοιποι 63 με την παραδοσιακή μέθοδο, κολύμπησε δηλαδή ο ναυαγοσώστης. Δεν έχουν όλες οι παραλίες σκάφος και jet ski. Ο νόμος ορίζει ότι η παραλία πρέπει να είναι πάνω από 800 μέτρα για να έχει jet ski. Ήταν σωτήρια η χρήση τους όμως“.

Το κόστος φέτος ήταν αυξημένο, με τον υπεύθυνο της ναυαγοσωστικής κάλυψης να το παραδέχεται, τονίζοντας όμως ότι μέρος του καλύπτεται από την κρατική επιδότηση και πως η ασφάλεια στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα σημαντική:

“Ήδη το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι πολύ υψηλό, και τα έξοδά μας επίσης. Φωνάζουν οι δήμοι για το κόστος, βέβαια χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση. Αλλά δεν υπάρχει κόστος για την ανθρώπινη ζωή. Είναι μια υπηρεσία που ως χώρα με τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής πρέπει να την παρέχουμε και όχι μόνο στον επισκέπτη, αλλά και στον κάτοικο”, δήλωσε ο κ. Λυτινάκης.

Φέτος δεν δόθηκε παράταση στη ναυαγοσωστική κάλυψη, πράγμα που έγινε για λόγους κόστους, σύμφωνα με τον Χανιώτη ναυαγοσώστη, ο οποίος πάντως δήλωσε ευτυχής για το αποτέλεσμα, παρά το ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αντιδράσεις από λουόμενους:

“Είχαμε πολλές δυσκολίες, ήταν η θάλασσα κυματώδης τις περισσότερες ημέρες. Αντιμετωπίσαμε και ακραίες καταστάσεις από τον κόσμο, υπήρχε μια περίπτωση που αντιδρούσε και με έντονο τρόπο, με χειρονομίες και άλλα. Ο ναυαγοσώστης όμως δεν κάνει αστυνόμευση, προσέχει τον λουόμενο και σε περίπτωση κινδύνου επεμβαίνει. Και κάνουμε μια πρόληψη, γιατί δεν μπορεί μετά ένας άνθρωπος να σώζει ταυτόχρονα δέκα άτομα. Είχαμε όμως μηδέν πνιγμούς και αυτό είναι η καλύτερη ανταμοιβή μας. Γι’ αυτή τη δουλειά πληρωνόμαστε, αυτό το αποτέλεσμα θέλουμε και είναι διαφήμιση για την πόλη μας και για τη χώρα”.

Τα στοιχεία αφορούν τον δήμο Χανίων και όχι το σύνολο του νομού.

zarpanews.gr