Χανιά: Γέμισε με πολεμικά αεροπλάνα το αεροδρόμιο (φωτο)

Χανιά: Γέμισε με πολεμικά αεροπλάνα το αεροδρόμιο (φωτο)

Έξι αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Α-29 Super Tucano, τα οποία προορίζονται για την πολεμική αεροπορία του Αφγανιστάν, έκαναν στάση τη Δευτέρα στα Χανιά για ανεφοδιασμό, πριν συνεχίσουν την πορεία τους προς ανατολάς.

Τα αεροσκάφη αυτά έχει προμηθευτεί η αμερικανική αεροπορία για την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, για να ενισχυθεί από αέρος στον πόλεμο που διεξάγει με τους Ταλιμπάν.

Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε από τη βραζιλιάνικη εταιρία Embraer και ονομάζεται EMB 314 Super Tucano, αλλά η αμερικάνικη αεροπορία του έχει αποδώσει τον κωδικό Α-29.

Είναι ένα ελαφρύ αεροσκάφος υποστήριξης, το οποίο χρησιμοποιείται εναντίον ελαφρά οπλισμένων αντιπάλων και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αντιαεροπορική κάλυψη με σύγχρονα συστήματα.

 

Έχει ελικοστρόβιλο κινητήρα της Pratt & Whitney, που του προσδίδει μέγιστη ταχύτητα 590 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ η ακτίνα δράσης του με φόρτο 1,5 τόνου είναι περίπου 550 χιλιόμετρα.

Φέρει δύο πολυβόλα 12,7 χιλιοστών, ενώ μπορεί να φέρει βόμβες, μη κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος – επιφανείας, ατρακτίδια με πυροβόλα αλλά και πυραύλους αέρος-αέρος, όπως ο AIM-9.

Δείτε φωτογραφίες:zarpanews.gr