Χανιά: Επιτέλους μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό και στο νοσοκομείο

Χανιά: Επιτέλους μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό και στο νοσοκομείο

Χανιά: Επιτέλους μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό και στο νοσοκομείο
explore Chania

Στα Χανιά βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο νέος μοριακός αναλυτής ανίχνευσης Κορονοϊού (SARS-CoV-2), για τις ανάγκες επεξεργασίας των δειγμάτων που παίρνονται από πιθανά κρούσματα της Covid-19.

Το νέο πλήρως αυτοματοποιημένο μηχάνημα ανίχνευσης του ιού, το οποίο είχε προαναγγείλει στην επίσκεψή του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όπως υπενθύμισε πρόσφατα και το zarpanews.gr, ήρθε μετά και από πρωτοβουλία της βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη. Πλέον από σήμερα, βρίσκεται ήδη στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις και εργασίες για την εγκατάστασή του.

Το μηχάνημα αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα εντός της εβδομάδας, παρουσία της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ενώ υπολογίζεται να τεθεί επίσημα σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινώντας την ανάλυση δεδομένων από όλες τις μονάδες των Χανίων.

370 αποτελέσματα τεστ/βάρδια

Workflow GSI HT

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του το εικονιζόμενο μηχάνημα, έχει δυνατότητα να απομονώνει γενετικό υλικό (DNA,RNA) από κλινικά δείγματα και PCR setup, συνολικής δυναμικότητας 96 τεστ/run. Παράλληλα συνοδεύεται από συμβατό αναλυτή real-time PCR 96 θέσεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο μοριακός αναλυτής που διαθέτει το Νοσοκομείο Χανίων, θα μπορεί να αναλύει συνολικά 370 δείγματα ανά 8ωρη βάρδια, με τα αποτελέσματα από κάθε 96 δείγματα να εκδίδονται κάθε 3,5 ώρες περίπου, στη μέγιστη λειτουργία του.

Η χρήση του είναι απαραίτητη εδώ και καιρό, καθώς όλες οι δειγματοληψίες από όλη την Κρήτη στέλνονταν στο Εργαστήρι Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, με τον φόρτο εργασίας να είναι κατασταλτικός για την ταχύτητα εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Πλέον δε, η συγκεκριμένη διαδικασία εκτελείται λήψης επιχρίσματος τελείται πριν από κάθε χειρουργείο, με αποτέλεσμα οι προεγχειρητικές διαδικασίες να καθυστερούν σημαντικά.

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr