Χανιά: Εντυπωσιακό ισπανικό ιστιοφόρο, με ένοχο παρελθόν, ελλιμενίστηκε στη Σούδα

Χανιά: Εντυπωσιακό ισπανικό ιστιοφόρο, με ένοχο παρελθόν, ελλιμενίστηκε στη Σούδα

Το πλοίο έφτασε νωρίς το πρωί στην Σούδα, προερχόμενο από το λιμάνι Σαλαλά του Ομάν, σε ένα ταξίδι 18 ημερών.

Λιμάνι-έδρα του είναι το Καντίθ στην Ισπανία. Κατασκευάστηκε το 1928 και έχει μήκος 122,8 μέτρα και πλάτος 13,1, ενώ το βύθισμά του είναι στα 7,5 μέτρα.

Το ιστιοφόρο πήρε το όνομα του Βάσκου εξερευνητή ο οποίος ολοκλήρωσε τον πρώτο περίπλου της Γής τον 16ο αιώνα. Είναι ένα απο τα μεγαλύτερα παραδοσιακά ιστιοφόρα που πλέουν στον Κόσμο.

Ωστόσο, το πλοίο δεν έχει και τόσο… καλό παρελθόν, καθώς είχε απασχολήσει την αστυνομία της Ισπανίας το 2014 που ανακάλυψε 127 κιλά κοκαίνης κρυμμένα στο θρυλικό σκαρί, τρείς βδομάδες μετά την σύλληψη τριών μελών του πληρώματος για διακίνηση ναρκωτικών.

Το διάσημο για την κομψότητα ιστιοφόρο σκάφος είχε ολοκληρώσει ένα ταξίδι 6 μηνών και 18.000 ναυτικών μιλίων με σταθμούς σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Κολομβία.

Στο σκάφος επέβαιναν  69 εκπαιδευόμενοι, μερικοί εκ των οποίων είδαν το ταξίδι και σαν «ευκαιρία».  – για μερικούς απο τους οποίους το ταξίδι προσέφερε και άλλες “ευκαιρίες”.

Κατά την επιστροφή του σκάφους στην Ισπανία, τρία μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν για διακίνηση 20 κιλών κοκαίνης απο την Κολομβία, τα οποία πούλησαν στους δρόμους της Ν. Υόρκης.

Μετά απο εκτεταμένη έρευνα που έγινε βρέθηκαν τα 127 κιλά κοκαίνης σε αποθηκευτικό χώρο στα κατάρτια του σκάφους.

Το ιστιοφόρο δεμένο στο λιμάνι της Σούδας