Χανιά: Εντυπωσιακή παρέλαση στο Ενετικό λιμάνι για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης (φωτο)

Χανιά: Εντυπωσιακή παρέλαση στο Ενετικό λιμάνι για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης (φωτο)

Οι εκδηλώσεις για την ιστορική Μάχη της Κρήτης, η οποια φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια, ολοκληρώνονται σήμερα στα Χανιά.

Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την Μάχη της Κρήτης που έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων.

Την δοξολογία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός. Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης, Βασίλης Διγαλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και αξιωματούχοι ξένων χωρών.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε: «Τιμούμε σήμερα την 80ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ενός γεγονότος αξιοσημείωτου και κομβικού ια την πρώτη φάση του Β΄ Π.Π.. Η χαρά που παραβρίσκομαι σήμερα εδώ είναι μεγάλη καθώς είναι μια αφορμή να γιορτάσουμε την Κρητική ψυχή και μια ευκαιρία, όπως είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης, να αναλογιστούμε το αίσθημα της ευθύνης που δίνει σε εμάς η ανάγκη να φανούμε αντάξιοι αυτή της ψυχής».

Από την πλευρά του σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει για την ιστορική επέτειο ανέφερε:

“Η 80η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης, συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Δύο κορυφαίες στιγμές στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης σηματοδοτεί τη διαμόρφωση των συνθηκών για την ήττα των δυνάμεων του Άξονα. Οι άοπλοι Κρήτες αγωνιστές, το Μάη του 1941, σε συνεργασία με τις συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις, έδωσαν το ηχηρό μήνυμα της αντίστασης, απέναντι στη βαρβαρότητα του ναζισμού και του φασισμού.
Όλοι μαζί εγγυήθηκαν την Ελευθερία, νίκησαν το φόβο του θανάτου, γράφτηκαν στον μακρύ κατάλογο των ηρώων της Ελλάδας.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους Κρητικούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, αλλά και όλους τους συμμάχους που υπερασπίστηκαν μεγάλα και υψηλά ιδανικά.
Ογδόντα χρόνια μετά, η Μάχη της Κρήτης κατέχει ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην εξέλιξη μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης”.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέλαση στο Ενετικό Λιμάνι παρουσία των αρχών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αντιπροσωπείες των Πολιτιστικών και Παραδοσιακών Συλλόγων των Χανίων, παρέλασαν με τις σημαίες τους στο λιμάνι των Χανίων, με αφετηρία το φρούριο του Φιρκά και τερματισμό το Νεώριο Μόρο. Η παρέλαση έγινε υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων.

  

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε στον δήμο Πλατανιά με εντυπωσιακή επίδειξη πολεμικών αεροσκαφών.