Χανιά: Ένταση στη Νέα Χώρα για τα προβλήματα της περιοχής (video)

Χανιά: Ένταση στη Νέα Χώρα για τα προβλήματα της περιοχής (video)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Νέας Χώρας συζητήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο της περιοχής, προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα, για τα οποία οι κάτοικοι έχουν φτάσει κυριολεκτικά στα όριά τους.

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η περιοχή, για τα οποία αντιδρούν έντονα οι κάτοικοι, είναι η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου σε καταστήματα εστίασης, τα οποία έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα στην αμμουδιά, αλλά και την παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου στον δρόμο μπροστά από αυτά.

Όπως επισημαίνεται, βραχνά για τους κατοίκους αποτελούν τα έργα που πραγματοποιεί ο Δήμος στην οδό Χάου, τα οποία δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στις παρακείμενες επιχειρήσεις.

Ακόμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Χώρας, Τάσο Δημολίτσα, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την οδό Σελίνου, στην οποία όπως είπε «γίνεται το αδιαχώρητο» αναφερόμενος στην κίνηση των οχημάτων, προτείνοντας να εφαρμοστούν μέτρα είτε με το σύστημα «μονά-ζυγά» είτε να μονοδρομηθεί ο δρόμος προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της αφαίρεσης του Seatrac για ΑμεΑ από την παραλία της Νέας Χώρας, της ράμπας δηλαδή που είχε τοποθετηθεί, για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, το οποίο σύμφωνα με την ενημέρωση του δήμου καταστράφηκε από την κακοκαιρία, την ώρα όμως που έχει τοποθετηθεί στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, με τον κ. Δημολίτσα να τονίζει την δυσκολία των ΑμεΑ να μεταβούν εκεί, όταν μάλιστα, η παραλία της Νέας Χώρας είναι η μοναδική παραλία που βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης και διέθετε ράμπα.

Στη συζήτηση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων Τάσος Αλόγλου και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μιχάλης Καλογριδάκης, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλης Κοτσιφάκης. για να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι κάτοικοι έθεσαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης μεταξύ των κατοίκων που αντιδρούσαν σε όσα άκουγαν και των εκπροσώπων του Δήμου.

Για τον δρόμο μπροστά από τα καταστήματα και τον κοινόχρηστο χώρο. 

Ο κύριος Τάσος Αλόγλου, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα ιδιαίτερα από το 2017 και μετά όπου δημιουργήθηκε κανονισμός,  για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η παραχώρηση των τραπεζοκαθισμάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Αλόγλου σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν επιτρέπεται σε κανένα άλλο σημείο η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, πέρα από αυτό που έχει παραχωρηθεί και αφορά δικαιοδοσία του Δήμου Χανίων. Μάλιστα, αναφέρθηκε την άρση των τραπεζοκαθισμάτων από τον δρόμο που πραγματοποιήθηκε το 2022.

«Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, έχουν γίνει οι συστάσεις», είπε ο Αντιδήμαρχος αναφορικά με το ζήτημα.

Για την παραλία

Για το πρόβλημα της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στην άμμο, ο Αντιδήμαρχος είπε πως αφορά αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών η οποία δεν είναι στελεχωμένη δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να διαχειρίζονται τα θέματα που αφορούν τα ζητήματα αυτά.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε παραλιακό μέτωπο κοντά σε παραλία συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Ακόμα, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η οριοθέτηση των καταστημάτων με βάσει τη νομοθεσία. Ξεκαθάρισε επίσης τις αρμοδιότητες του Δήμου αναφορικά με τους ελέγχους.

Δείτε φωτογραφίες