Χανιά: Ένας… πειρατής της Καραϊβικής στο ενετικό λιμάνι (φωτο)

Χανιά: Ένας… πειρατής της Καραϊβικής στο ενετικό λιμάνι (φωτο)

«Eνα τσέχικο… πειρατικό σκάφος, γνήσιο αντίγραφο ενός ανάλογου σκάφους του 18ου αιώνα σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο, αν σκεφτεί ότι η χώρα μου… δεν έχει θάλασσα» λέει χαμογελώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιόζεφ Ντβόρκσι καπετάνιος και συνιδιοκτήτης του “La Grace” του σκάφους που έμεινε για 3 ημέρες στα Χανιά πριν αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου για τη Μάλτα.

Τον συναντήσαμε στην “κουβέρτα” του σκάφους λίγο πριν αναχωρήσει από τα Χανιά. «Το “La Grace” είναι ένα “μπρίκι” ένα είδος σκάφους που υπήρχε τον 18ο αιώνα. Ο ιδιοκτήτης του σκάφους τον 18ο αιώνα ήταν ένας Τσέχος ( o Αugustine Herman) που ήταν πειρατής…στην Καραιβική. Είναι μια…μαγική ιστορία για μας γιατί η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και δεν βρέχεται από τη θάλασσα και σίγουρα ακούγεται τουλάχιστον ασυνήθιστο να έχουμε ένα Πειρατή στην ιστορία μας» μας τονίζει.

Το σκάφος το διαχειρίζεται η Τσεχική marine academy, ένα κατ’ ουσία “γιοτ κλαμπ” . Σε αυτό υπάρχουν 35 άτομα ως πλήρωμα. « Οι περισσότεροι είναι μέλη του “γιοτ κλαμπ”, άλλοι που εργάζονται για την συντήρηση και την ανακατασκευή του “La Grace” και για αυτό ταξιδεύουν δωρεάν, άλλοι πάλι που κάνουν προπόνηση για skippers (καπετάνιοι ιστιοπλοικών) και τους κάνουμε μαθήματα αναφορικά με τη ναυσιπλοία των ιστορικών σκαφών» λέει ο καπετάνιος.

Η σύγχρονη έκδοση του “La Grace” ναυπηγήθηκε από το 2008 έως το 2010 και συμμετέχει σε αναπαραστάσεις ναυμαχιών αλλά και σε ναυτικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. «Κάθε χρόνο είμαστε 10 μήνες στη θάλασσα και κάνουμε 10.000 ναυτικά μίλια. Όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά στην Καραιβική, στη Βαλτική, έχουμε ταξιδέψει και στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Μετά τα Χανιά θα πάμε στη Μάλτα και θα τερματίσουμε το ταξίδι μας για φέτος στην Τυνησία» τονίζει ο κ. Ντβόρσκι.

Το σκάφος κινείται με πανιά αλλά διαθέτει και μια σύγχρονη μηχανή. «Η αλήθεια είναι προτιμάμε να ταξιδεύουμε με τα πανιά γιατί είναι πιο φτηνό για μας που δεν είμαστε και πλούσιοι. Όταν χρειάζεται όμως χρησιμοποιούμε και τη μηχανή. Επίσης κατά καιρούς στο σκάφος μας φιλοξενούμε σχολεία και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη ναυσιπλοΐα και τα ιστορικά σκάφη» καταλήγει ο καπετάνιος του ιστορικού σκάφους.

Χανιώτικα νέα