Χανιά: Εν αναμονή εξελίξεων για το Γουβερνέτο

Χανιά: Εν αναμονή εξελίξεων για το Γουβερνέτο

Χανιά: Εν αναμονή εξελίξεων για το Γουβερνέτο

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις – αντιδράσεις για την επιλογή της Μονής Γουβερνέτου να προχωρήσει σε περιορισμό της πρόσβασης στην περιοχή πέριξ της μονής.

Το θέμα συζητήθηκε και στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τους επικεφαλής των παρατάξεων να ζητούν να ανοίξει ο δρόμος.

«Ο δρόμος είναι επαρχιακός και ανήκει στην Περιφέρεια» σχολίασε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και κάλεσε τη μονή «να συνταχθεί με τη νομιμότητα», υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία της μονής να περιορίσει την πρόταση προκάλεσε «αρρυθμία».

Εκ μέρους της παράταξης Παπαδογιάννη ο Μανώλης Κεμεσίδης απαίτησε «να μείνει ελεύθερος ο δρόμος και να φύγει η πόρτα», τονίζοντας πως «αυτά είναι ντροπή». Ο ίδιος ζήτησε «να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας».

Από μεριάς του ο κ. Δαμιανάκης σχολίασε ότι «πρόκειται περί επαρχιακού δρόμου και κανείς αυθαιρέτως δεν μπορεί να τον κλείνει».

Ελεύθερη πρόσβαση ζήτησε και ο κ. Αρχοντάκης, τονίζοντας όμως την ανάγκη «να μην πάρει διαστάσεις πολεμικής το θέμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Βάμβουκας εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί ειρηνικά με τη συναίνεση του ηγούμενου, σχολιάζοντας παράλληλα ότι καθένας πρέπει «να σέβεται και να καταλαβαίνει την προστασία του μοναχικού βίου».

Ως πολιτικό αντιλαμβάνεται το ζήτημα ο κ. Σαρρής υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο του δρόμου «δεν έγινε τυχαία. Υπήρχε ανοχή και πλάτες».

«Να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από τον δημόσιο δρόμο και να επανέλθει η ελεύθερη πρόσβαση», ζήτησε ο Νίκος Βουρλάκης, ενώ ο Σεραφείμ Ρίζος εκτίμησε πως «το θέμα σίγουρα έχει να κάνει με την εμπλοκή της Εκκλησίας και των μοναστηριών σε μεγάλες επιχειρημαιτκές δραστηριότητες».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Κουτράκης είπε ότι «εκεί υπάρχει κάποια στόχευση» εκτιμώντας ότι «αυτή η αδελφότητα δεν θα υποχωρήσει έτσι εύκολα». Ο ίδιος είπε ότι «η Μονή στο κέντρο του Ακρωτηρίου θα ερημοποιήσει 1200 στρέμματα με φωτοβολταϊκά και θα καταστρέψει το μικροκλίμα».

Στη συζήτηση παρενέβησαν ο πρόεδρος του τοπικού Χορδακίου ο κ. Κοζονάκης και ο πρόεδρος του τοπικού Κουνουπιδιανών κ. Τσιτωνάκης, ζητώντας αμφότεροι να μείνει ελεύθερος ο δρόμος ως υπήρχε από πάντα και να γίνουν όλα βάσει νόμου.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η “Πρωτοβουλία Αντίστασης” εμπλέκει στην υπόθεση σχέδιο για «το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεσογείου» και κατασκευή «υπερπολυτελών ξενώνων για VIP προσωπικότητες» .

Η Πρωοτοβουλία γνωστοποιεί επίσης ότι «αποφασίστηκε τελικά η επόμενη συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή 25/4 στις 12 το μεσημέρι στο πάρκινγκ της μονής με σκοπό τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».