Χανιά: Δραματική διάσωση με super puma νεαρών πεζοπόρων από το Φαράγγι της Σαμαριάς (video)

Χανιά: Δραματική διάσωση με super puma νεαρών πεζοπόρων από το Φαράγγι της Σαμαριάς (video)

Περισσότερες από 12 ώρες επιχειρούσαν τα σωστικά συνεργεία για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν από την κορυφογραμμή του Γκίγκιλου πάνω από το Φαράγγι της Σαμαριάς τους δύο 25χρονους Ελληνοκαναδούς οι οποίοι χάθηκαν μπαίνοντας στο φαράγγι παρά τις απαγορεύσεις ανάποδα.

Το ελικόπτερο το απόγευμα της Κυριακής τους εντόπισε όμως ήταν δύσκολη η επιχείρηση να κατέβει και να τους παραλάβει και χρειάστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια απεγκλωβισμού τους.

Οι δύο νεαροί τελικά κατορθώθηκε νωρίς το βράδυ να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν σώοι.

Λίγο μετά τις 8 το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και τους μετέφερε με ασφάλεια. Εν συνεχεία λόγω της εξάντλησής τους μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείων Χανίων.

Το neakriti.gr παρουσιάζει βίντεο από τους Ελληνοκαναδούς που βρίσκονται στην κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο Χανίων καθώς και βίντεο από τη στιγμή της διάσωσής τους.

Η επιχείρηση στήθηκε από τα ξημερώματα από δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων και της ΕΜΑΚ Κρήτης για τη διάσωση δύο Ελληνοκαναδών 25 ετών, που παρά την απαγόρευση διέλευσης του εθνικού δρυμού Σαμαριάς και όλων των ορειβατικών μονοπατιών, επιχείρησαν να φτάσουν την Αγία Ρουμέλη μέσω της κορυφογραμμής του Γκίγκιλου.

Σώσοι και αβλαβείς παρελήφθησαν από το ελικόπτερο:

Οι δύο νεαροί ειδοποίησαν γύρω στις τέσσερις το πρωί μέσω εφαρμογής του 112 από τα κινητά τους τηλέφωνα, ότι αδυνατούν να συνεχίσουν την πεζοπορία. Άμεσα κινητοποιήθηκαν άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βρυσών και το Κλιμάκιο της Ανώπολης, στην περιοχή ευθύνης των οποίων εντοπίστηκε το στίγμα των περιπατητών.

Δύο πυροσβέστες από τα Χανιά ξεκίνησαν αρχικά από το Ξυλόσκαλο πραγματοποιώντας έρευνες στο φαράγγι της Σαμαριάς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Νωρίς το μεσημέρι άνδρες της ίδιας υπηρεσίας με τη συνδρομή drone, άρχισαν έρευνες αυτή τη φορά από το νότιο τμήμα, της Αγίας Ρουμέλης και σε συνεργασία με έντεκα ακόμη πυροσβέστες από το Κλιμάκιο της Ανώπολης και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βρυσών ενώ στην επιχείρηση πήρε μέρος με drone και δύναμη της ΕΜΑΚ.
Oι δύο νεαροί Ελληνοκαναδοί είχαν επικοινωνία κάθε δύο ώρες με τους διασώστες δίνοντας το στίγμα τους το οποίο εντοπίστηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, επτά χιλιόμετρα από την Αγία Ρουμέλη. Το ακριβές στίγμα έδωσε το drone ωστόσο κάθε λεπτό που περνούσε ήταν κρίσιμο καθώς οι αγνοούμενοι, είχαν ξεμείνει από νερό ενώ απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις ώρες για να καταφέρουν οι διασώστες – υπό συνθήκες καύσωνα και άπνοιας – να τους προσεγγίσουν.

Για την ταχύτερη εξέλιξη της επιχείρησης ζητήθηκε η συνδρομή ειδικού ελικοπτέρου για διασώσεις. Οι νεαροί ομογενείς πάντως όταν συνέλθουν θα κληθούν να εξηγήσουν πότε και από πού ξεκίνησαν την πεζοπορία τους σε ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα των Λευκών Ορέων και με δεδομένη την απαγόρευση που είναι ακόμα σε ισχύ λόγω καιρικών συνθηκών. Ενέργειες κατά παράβαση των έκτακτων μέτρων που έχουν αποφασιστεί λόγο καύσωνα, όπως αναφέρουν πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τους διασώστες, αλλά στερούν πολύτιμο προσωπικό από πιθανές επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης.

neakriti.gr