Χανιά: Αναπαράσταση του κρητικού γάμου στην «Παραδοσιακή Στράτα» (Video – φωτο)

Χανιά: Αναπαράσταση του κρητικού γάμου στην «Παραδοσιακή Στράτα» (Video – φωτο)

Με την αναπαράσταση του κρητικού γάμου από τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων αναβίωσε για άλλη μια Τρίτη η «Παραδοσιακή Στράτα» στο Ενετικό Λιμάνι.

Από το Φρούριο του Φιρκά ο γαμπρός, από την Πλατεία Κατεχάκη η νύφη, ξεκίνησαν την πορεία τους για να βρεθούν στη μέση, στο Γυαλί Τζαμί, όπου οι γονείς της νύφης την παρέδωσαν στον εκλεκτό της καρδιάς της.

Και με τους δύο να είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές του γάμου, ο γαμπρός κατευθύνθηκε προς το σημείο συνοδευόμενος από άνδρες που τραγουδούσαν ριζίτικα, ενώ την νύφη την οδήγησαν στον καλό της, οργανοπαίκτες, με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Οι γονείς της νύφης υποδέχθηκαν τον γαμπρό με μεγάλη χαρά όπου του παρέδωσαν την κόρη τους για να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Στη συνέχεια, μια άμαξα περίμενε το ζευγάρι για να τους οδηγήσει μαζί με τον υπόλοιποι κόσμο στην Πλατεία της Μητρόπολης, για να ακολουθήσει ο γάμος, ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι.

Η μητέρα του γαμπρού υποδέχθηκε το νεόνυμφο ζευγάρι δίνοντάς τους μέλι, όπως προστάζει το έθιμο για να είναι γλυκιά η ζωή τους.

     

Συμμετείχανν οι μουσικοί:

Ηλίας Βλαμάκης, Δημήτρης Βλαμάκης, Γεράσιμος Βερυκάκης, Διονύσης Χατζιδάκης, Μάριος Μπουρδαντωνάκης, Λευτέρης Δουνδουλάκης, Νίκος Ρενιέρης, Παναγιώτης Φουντεδάκης, Χρήστος Τζωρτζάκης, Αντρέας Κελαϊδής.

                                                

                    

zarpanrews.gr