Χανιά: Αμέτρητες ουρές και αγανάκτηση για ένα Rapid test

Χανιά: Αμέτρητες ουρές και αγανάκτηση για ένα Rapid test

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν την ταλαιπωρία όχι μόνο σε ανεμβολίαστους αλλά και στους εμβολιασμένους!

Δεύτερα πρωί και η αναμονή για ένα δωρεάν rapid test στο Δημαρχείο Χανίων φτάνει και ξεπερνάει την 1ώρα!

Στα ιδιωτικά ιατρεία η κατάσταση είναι το ίδιο και μερικές φορές χειρότερη!

Όσον αφορά το κόστος των rapid tests το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου, στις ιδιωτικές δομές, κοστίζει 20 ευρώ (10 ευρώ για την παροχή υπηρεσίας και 10 ευρώ χρέωση για τη δειγματοληψία).

Προσοχή Rapid test χρειάζονται και η εμβολιασμένοι αν δεν έχουν συμπληρώσει 14 ημέρες από το δεύτερο εμβολιασμό τους έτσι ώστε να μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομου. 

Τέλος να ενημερώσουμε ότι δωρεάν rapid test γίνετε καθημερινά και Σαββατοκύριακο στο Δημαρχείο Χανίων, Κυδωνίας 29, 09:00-17:00

Τα πρώτα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο θα αξιολογήσει την ανταπόκριση των πολιτών στα νέα μέτρα, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και τέθηκαν σε εφαρμογή οι πρώτοι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τις νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία με κατεύθυνση τα νησιά προϋποθέτουν για την επιβίβαση ενηλίκων:

· πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

· πιστοποιητικό νόσησης (που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει 180 ημέρες μετά από αυτόν),

· αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

· αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,

ενώ συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.

Οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,

2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.