Χανιά: Αλλαλούμ με τις παραλίες – Ανοίγουν αλλά δεν έχουν… δημοπρατηθεί

Χανιά: Αλλαλούμ με τις παραλίες – Ανοίγουν αλλά δεν έχουν… δημοπρατηθεί

Χανιά: Αλλαλούμ με τις παραλίες – Ανοίγουν αλλά δεν έχουν… δημοπρατηθεί

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στις οργανωμένες παραλίες που πρόκειται να ανοίξουν το Σάββατο 16 Μαΐου σε όλη τη χώρα, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κάνει λόγο για 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα.

Και αυτό γιατί, ενώ στην Αττική και σε λίγες ακόμα περιοχές, υπάρχουν οργανωμένες παραλίες που διαχειρίζονται απευθείας δημόσιοι οργανισμοί, στις περισσότερες παραλίες που δημοπρατούνται από τους Δήμους ή από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, δεν έχει γίνει η διαδικασία για φέτος και άρα δεν υπάρχουν ανάδοχοι για ομπρελοκαθίσματα και καντίνες.

Περισσότερα τετραγωνικά προς παραχώρηση στις παραλίες

Οι δήμοι εξακολουθούν να περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους όρους ενοικίασης και αξιοποίησης των παραλιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, η ΚΥΑ έχει υπογραφεί και αναμένεται εντός της Παρασκευής, ενώ περιλαμβάνει εκτός των άλλων και αύξηση στα τετραγωνικά για τη δημοπράτηση, ώστε να κρατούνται και οι αποστάσεις.

Ωστόσο, η όλη καθυστέρηση έχει δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα αφού ακόμα και σήμερα να δημοσιοποιηθεί η ΚΥΑ, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να γίνει η διαδικασία. «Εμείς περιμένουμε να βγει η ΚΥΑ, για να δούμε τι θα κάνουμε και να εκκινήσουμε τις διαδικασίες.» τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χανίων, Τάσος Αλόγλου, λέγοντας πως κανείς, σε καμία παραλία δεν έχει οριστεί για την εκμετάλλευση του αιγιαλού.

Δεν ανοίγουν τα beach και pool bar

Με αυτά τα δεδομένα και καθώς η πλειονότητα των beach bars δεν έχει άδεια σε ισχύ για τον αιγιαλό, οι περισσότερες επιχειρήσεις δε θα λειτουργήσουν καθώς, εκτός από την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, τα μέτρα απαγορεύουν και τον συγχρωτισμό, ενώ τα πρόστιμα για τέτοιες περιπτώσεις είναι τσουχτερά…

Ο Μανώλης Μπιτσάκης, ιδιοκτήτης beach-bar στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας ανέφερε πως δεν έχει κανείς καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνει η διαδικασία για την εκμετάλλευση των παραλιών, αλλά ούτε και πως θα γίνει η εγκατάσταση ομπρελοκαθισμάτων, ώστε να μπορεί να γίνει και η ανάλογη προετοιμασία. «Εμείς περιμένουμε την Κτηματική Υπηρεσία να κάνει τη διαδικασία, αλλά και την ενημέρωση για το πως θα γίνει το στρώσιμο σε ομπρέλες και καρέκλες στην άμμο, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τα πρόστιμα. Δεν θα ανοίξουμε ακόμα», ανέφερε ο κ. Μπιτσάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Κυριάκος Παπασηφάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται επίσης στην περιοχή της Αγ.Μαρίνας, ιδιοκτήτης beach-pool bar. «Δε θα ανοίξουμε ακόμα γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δε συμφέρει να δίνουμε take-away αφού απαγορεύονται τα μη τυποποιημένα τρόφιμα, απαγορεύεται το αλκοόλ και ο συγχρωτισμός. Περιμένουμε να δούμε πως θα γίνει το άνοιγμα και για μας, υπολογίζουμε να ανοίξουνε την 1η Ιουνίου μαζί με την υπόλοιπη εστίαση», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Σχετικά απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Στέλιος Βαρουξάκης, ιδιοκτήτης pool bar στην περιοχή του Πλατανιά, λέγοντας πως «δεν περιμένω τουρισμό από το εξωτερικό για φέτος, αυτό το 30% κάθε χρονιάς. Εμείς θα ανοίξουμε 10 μέρες μετά την έναρξη της περιόδου, ωστόσο δεν έχω ιδέα το τι θα γίνει με εμάς που έχουμε ομπρελοκαθίσματα και εκτός παραλίας, στην πισίνα. Αναμένουμε τις οδηγίες, πάντως πρέπει να πέσει και η τιμή στα τετραγωνικά για την παραχώρηση αιγιαλού. Πέρυσι πληρώσαμε 19€/τετραγωνικό μέτρο στην παραλία, λες και την αγοράζουμε εφάπαξ, αυτό δε συμφέρει σε καμία περίπτωση φέτος» τόνισε ο κ. Βαρουξάκης.

Πάντως, γενικώς επικρατεί μια ιδιαίτερη ανησυχία και στον κλάδο και στους πολίτες, αφού όσο δεν διευκρινίζεται η διαδικασία τόσο περισσότερο αμφίβολο γίνεται το πως θα μπορεί κανείς να κινείται εντός νόμου.

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr