Χανιά: Αυξημένη παρουσία από τσούχτρες στα νότια (φωτο)

Χανιά: Αυξημένη παρουσία από τσούχτρες στα νότια (φωτο)

Αρκετοί λουόμενοι αλλά και ταξιδιώτες με σκάφη παρατήρησαν τις τελευταίες ημέρες αυξημένη παρουσία μεδουσών στα νότια παράλια, ειδικά των Σφακίων, κάτι που προκάλεσε εντύπωση καθώς η παρουσία του ασπόνδυλου θαλάσσιου είδους δεν είναι και τόσο συνηθισμένη στα μεγάλα βάθη του νότιου Κρητικού πελάγους.

Βέβαια πριν από δύο περίπου μήνες πολλές τσούχτρες είχαν εντοπιστεί και σε παραλίες της Ιεράπετρας και τότε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Επαμεινώνδας Χρήστου είχε δηλώσει πως πρόκειται για το είδος Pelagia noctiluca που έχει το χαρακτηριστικό να αναπαράγεται στα ανοιχτά και να σχηματίζει κοπάδια και να φτάνει ως τις ακτές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη τσούχτρας.

Ο ίδιος είχε εκτιμήσει πως η αυξημένη παρουσία τους ίσως σχετίζεται  με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Πάντως  οι λουόμενοι καλά θα κάνουν να αποφύγουν να έρθουν κοντά με τις συγκεκριμένες τσούχτρες καθώς τα πλοκάμια τους είναι διαφανή μέσα στο νερό και το «τσίμπημά» τους προκαλεί έντονο πόνο.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα

  • Βγείτε αμέσως από το νερό
  • Εάν διαπιστώσετε ότι στο σημείο που σας άγγιξε η τσούχτρα έχουν παραμείνει πλοκάμια, αφαιρέστε τα βρέχοντας το σημείο με θαλασσινό νερό και τρίβοντας απαλά με λίγη άμμο ή με κάποιο αντικείμενο , όχι όμως με γυμνά χέρια γιατί τότε θα κολλήσουν τα πλοκάμια στα δάχτυλά σας.
  • Ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα απενεργοποιήσει (μουδιάσει) το συγκεκριμένο σημείο. Προσοχή! Μην ρίξετε γλυκό νερό γιατί θα προκαλέσει το σπάσιμο όσων μικροσκοπικών κεντριών από τα πλοκάμια δεν έχουν σπάσει και αυτά θα απελευθερώσουν ακόμαπερισσότερο δηλητήριο.
  • Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά
  • Στη συνέχεια, μουλιάστε την περιοχή με ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, αν είναι δυνατόν. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα. Μία παγωμένη κομπρέσα θα μειώσει πολύ τον πόνο στην περιοχή. Μερικά παγάκια τυλιγμένα στην πετσέτα της θάλασσας, ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό ή ένα παγωμένο κουτάκι αναψυκτικού είναι ιδανικά.
  • Χρησιμοποιήστε μια ήπια κρέμα υδροκορτιζόνης ή με αντιισταμινική δράση για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα

flashnews.gr