Προσοχή στον στοματικό έρωτα

Προσοχή στον στοματικό έρωτα

Με το στοματικό σεξ -και ίσως και με τα φιλιά– υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες, ότι μεταδίδεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μέχρι σήμερα ενοχοποιούνταν μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε τελευταίες έρευνες, επιθετικά στελέχη του ιού εντοπίστηκαν και στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, ενώ μπορεί να ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και πολλά είδη καρκίνου στην ίδια περιοχή.  

Σε σύνολο 600 ατόμων με καρκίνο των αμυγδαλών που ελέγχθηκαν στη διάρκεια 37 ετών (1970-2007) στη Στοκχόλμη, παρατηρήθηκε ότι η εμφάνιση του ιού HPV στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα είχε σημαντικά αυξητική πορεία. Συγκεκριμένα στο διάστημα 1970-77 ο HPV εντοπίστηκε στο 23% ελεγχόμενων, το 1980-89 στο 29%, το 1990-99 στο 57% και στο διάστημα 2000-2007 στο 79%.

«Φαίνεται ότι με την αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς, αλλάζει και η τυπολογία του ιού», δήλωσε σε επιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη η ελληνίδα καθηγήτρια Ογκολογίας – Ιολογίας και διευθύντρια του τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης κα.Τ. Νταλιάνις, η οποία παραδέχθηκε ότι « ενώ μέχρι σήμερα ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ανιχνευόταν μόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα τελευταία 20 χρόνια ο ίδιος ιός και μάλιστα το επιθετικό του στέλεχος 16,
εντοπίστηκε και στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα ».

Εδώ και 16 χρόνια η καθηγήτρια κα. Νταλιάνις μελετά αμυγδαλές ανθρώπων που προσβλήθηκαν από καρκίνο. Στα δείγματα, όπως λέει η ίδια, ο ιός HPV ανιχνεύθηκε στο 40% των περιπτώσεων.

Εκείνο που προβληματίζει τους επιστήμονες, σύμφωνα με το iatropedia.com, είναι το πώς βρέθηκε ο ιός HPV στον στοματοφάρυγγα Aμερικανών φοιτητών, οι οποίοι δήλωσαν σε άλλη έρευνα ότι η σεξουαλική τους δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει τον στοματικό έρωτα.

«Ετσι σκεφτόμαστε ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται και με τα φιλιά, κάτι που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί», ανέφερε η καθηγήτρια κα. Νταλιάνις, η οποία παράλληλα εφιστά την προσοχή και συνιστά έλεγχο για καρκίνο στην περίπτωση που εμφανίζεται αμυγδαλίτιδα, η οποία επιμένει και μετά από τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

flashnews.gr