Από άστεγος στα Χανιά, συμπαραστάτης απόρων στη Θεσσαλονίκη

Από άστεγος στα Χανιά, συμπαραστάτης απόρων στη Θεσσαλονίκη
aeweb

Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Ερχάν ο οποίος από φημισμένος σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Κωνσταντινούπολη, είχε βρεθεί άστεγος στα Χανιά.

Από φημισμένος σεφ της Κωνσταντινούπολης, άστεγος στα Χανιά

Ήταν πέρυσι τον Απρίλιο, εν μέσω της πρώτης καραντίνας, όταν τα “Χανιώτικα νέα” είχαν γράψει την ιστορία του. Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και τον ανελέητο πόλεμο, την “εθνοκάθαρση” του Ερντογάν κατά των Κούρδων, ο 53χρονος Ερχάν φυλακίστηκε, υπέστη βασανισμούς και έχασε την επιχείρησή του. Βρήκε απάγκιο στην Ελλάδα και λίγο πριν την πρώτη καραντίνα ο ίδιος επρόκειτο να δουλέψει σε τουριστική επιχείρηση στα Χανιά. Ωστόσο με την καραντίνα είδε τα σχέδια του να ματαιώνονται, για ακόμη μια φορά. Κι έτσι βρέθηκε χωρίς στέγη, ζώντας σε μια αυτοσχέδια σκηνή στην άκρη του Κουμ Καπί.

Αυτό το διάστημα ο 53χρονος άνδρας μένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην Κοινωνική Κουζίνα“ Ο Άλλος Άνθρωπος” μαγειρεύοντας για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η βάση του είναι στην
πλατεία Αριστοτέλου

Η ιστορία του που δημοσίευσαν τα “Χ.ν.” έκανε τον γύρο της Ελλάδας, ευαισθητοποίησε πολύ κόσμο από τα Χανιά και την υπόλοιπη χώρα, που επικοινώνησαν τότε με την εφημερίδα προσφέροντας κατοικία ή εργασία στον άνθρωπο αυτό.

Έτσι ο Ερχάν από τα Χανιά, βρέθηκε το Καλοκαίρι στην Πάρο για δουλειά σε ένα εστιατόριο εξασκώντας την μαγειρική τέχνη του και από εκεί στη Θεσσαλονίκη, όπου το χειμώνα εργάστηκε σκληρά σε βιομηχανία και το καλοκαίρι σε εστιατόριο. Στη συμπρωτεύουσα όπως και στην Κρήτη, βρέθηκαν άνθρωποι που του άπλωσαν το χέρι και τον βοήθησαν οικονομικά και ψυχολογικά: ο Θοδωρής και η Στέλλα, η Ιωάννα, η Κέλυ και πολλοί άλλοι.

Όταν πλέον κατάφερε να ορθοποδήσει ο Ερχάν δεν ξέχασε την καλοσύνη των ξένων και θέλησε να την ανταποδώσει. Αυτό το διάστημα μένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” μαγειρεύοντας για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Παράλληλα φτιάχνει χειροποίητες δημιουργίες, δέντρα, γούρια κ.ά. χειροτεχνήματα. Η βάση του είναι στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μαζί του πάντα ο πιστός φύλακας του, ο αδέσποτος σκύλος του που υιοθέτησε φεύγοντας από τα Χανιά.

Μάλιστα, κάθε Κυριακή ο Ερχάν μαγειρεύει για πάνω από 150-160 άπορους πολίτες, που διατίθενται στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Αν θες να είσαι ευτυχισμένος πρέπει πρώτα να κάνεις ευτυχισμένους και τους άλλους» λέει ο ίδιος.

«Η Κυριακή είναι η αγαπημένη μου μέρα. Μ’ αρέσει να προσφέρω στους άλλους» αναφέρει στα “Χ.ν.”. Άλλωστε, η κοινωνική κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία ή ελεημοσύνη.

«Μαγειρεύουμε ζωντανά και τρώμε όλοι μαζί! Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο» όπως είναι και η ιδέα της πρωτοβουλίας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσα από την σελίδα του στα social media εδώ: https://www.facebook.com/erhanaykut1

Χανιώτικα νέα