Αντιδράσεις για Κρητικό ξενοδόχο: Προσφέρει «δουλειά μόνο σε όσους εμβολιαστούν»

Αντιδράσεις για Κρητικό ξενοδόχο: Προσφέρει «δουλειά μόνο σε όσους εμβολιαστούν»

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η ανάρτηση γνωστού ξενοδόχου της Κρήτης, ο οποίος φέρεται να έκανε σαφές ότι δε θα προχωρήσει στην πρόσληψη εργαζομένων εάν εκείνοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

aeweb

Το εν λόγω γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, ανέφερε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι λένε «ναι στους εμβολιασμούς», αλλά «από εκεί κι έπειτα δεν πρέπει να επιβάλλονται από τον κάθε εργοδότη», καλώντας να τηρηθούν τα νόμιμα.

Εξάλλου, μιλώντας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 98,4, o διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, επισήμανε ότι «η ιστορία με τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα είναι μια παράνομη πράξη». Ο κ. Κούβελας τόνισε ότι, εάν κάποιος αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα, μπορεί να προβεί σε «ασφαλιστικά μέτρα και να τα κερδίσει».

Αντιδράσεις για την προκήρυξη του Δήμου

Μόνο υγιείς πολίτες θα προσληφθούν στον Δήμο Ηρακλείου με βάση τις δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες αναφορικά με την πρόσληψη συνολικά 24 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Οι προσλήψεις γίνονται με σκοπό την αντιμετώπιση της διασποράς της COVID-19 και αφορούν σε θέσεις ψυχολόγου, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, νοσηλευτών κ.λπ.

Ωστόσο, η εν λόγω εξέλιξη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των εργαζομένων, με εκπροσώπους τους να κάνουν λόγο για «κατρακύλα της δημοτικής Αρχής».
Ειδικότερα, στις επίμαχες ανακοινώσεις αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι «υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων πρέπει να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγουν. Να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού COVID-19».
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΑΣ ΟΤΑ Ηρακλείου ζητά «να αφαιρεθούν τώρα οι απαράδεκτοι όροι σε προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού στον Δήμο Ηρακλείου».
Εξάλλου, όπως ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” η επικεφαλής της παράταξης και γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου Ελισάβετ Βασιλάκη, υπάρχει μια «απάνθρωπη προϋπόθεση αυτοί οι άνθρωποι να μην υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να έχουν σωματική καταλληλότητα (…). Η κατρακύλα της δημοτικής Αρχής δεν έχει τελειωμό. Ανθρώπους που θα έπρεπε να προστατεύει στην ουσία τούς βάζει απέναντι και δείχνει ένα απάνθρωπο κοινωνικό πρόσωπο».
Η κ. Βασιλάκη ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δε δέχονται την εν λόγω προϋπόθεση, καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους να «φροντίσουν να είναι οι συνθήκες στους χώρους εργασίας τέτοιες ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων». Σύμφωνα με την ίδια, «είναι απαράδεκτο, κατακριτέο και κατάπτυστο. Εμείς σαν συνδικαλιστές δεν το δεχόμαστε σε καμία περίπτωση για όποιο λόγο και να γίνεται».

«Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα δύο προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου, για πρόσληψη προσωπικού, στις οποίες υπάρχει ο επιπλέον κατάπτυστος όρος, με βάση τον οποίο μόνο υγιείς πολίτες θα προσλαμβάνονται! Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται ένας απάνθρωπος αποκλεισμός όσων “δεν έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα”, “έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα” και “ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού COVID-19”. Από πότε τα χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα (διαβήτης, υπέρταση, άσθμα κ.λπ.) αποτελούν λόγο αποκλεισμού από την εργασία; Από πότε η σωματική καταλληλότητα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψη στο Δημόσιο;
Καταπατούν ό,τι και όση προστασία έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία, κάθε προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού όσοι από τους χιλιάδες ανέργους θελήσουν να κάνουν τα χαρτιά τους σε άλλο ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης ανεργίας, από τα όσα γνωστά αναπαράγονται εδώ και αρκετά χρόνια στον Δήμο μας, θα πρέπει να κρατάνε και ιατρική γνωμάτευση για τη σωματική τους ακεραιότητα!

Η κατρακύλα της δημοτικής Αρχής και των συν-παρατρεχάμενών της δεν έχει τελειωμό!
Η δημοτική Αρχή είναι προκλητική βάζοντας τέτοιους απαράδεκτους όρους σε προκηρύξεις, ομολογώντας έτσι ότι δεν υπάρχει και δεν τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο στους χώρους εργασίας μας κι ούτε έχει σκοπό να πάρει μέτρα για να μας προστατέψει. Τους ενοχλεί το ενδεχόμενο ότι μπορεί να νοσήσουν οι εργαζόμενοι ή ότι μπορεί να ζητήσουν άδεια ειδικού σκοπού. Παραδέχονται με τον πιο ωμό τρόπο και αποδέχονται ότι είναι και οι ίδιοι οι Δήμοι αθωράκιστοι απέναντι στους κινδύνους υγείας που μπορεί να επιφέρει η πανδημία, αφού το σύστημα υγείας “κρατιέται με τα καλαμάκια” ουσιαστικά, και ο σχεδιασμός του εμβολιασμού που χειροκροτούν όλοι μαζί φαίνεται να απομακρύνεται!», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καυστική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΣ ΟΤΑ.

neakriti.gr