Ανοσία της αγέλης: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά γιατί δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα

Ανοσία της αγέλης: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά γιατί δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα

Αριθμοί και στοιχεία που τρομάζουν από τον επίκουρο καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη σχετικά με την ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα.

Τις δύο τελευταίες ημέρες και με αφορμή τα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας το Σάββατο στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού, έχει ξεσπάσει μεγάλη συζήτηση στα social media σχετικά με την λεγόμενη ανοσία της αγέλης και κατά πόσο είναι εφικτό, να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Στο θέμα αυτό, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ένα ποστάρισμά του στο Facebook, με το οποίο ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, παραθέτει κάποια στοιχεία, τα οποία μόνο τρομακτικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως καθηγητής που συμμετέχει στην ομάδα των ειδικών που χειρίζονται την πανδημία στην χώρα μας, καταλήγει το ποστάρισμά του, γράφοντας: «διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά “θέλουμε” να κυκλοφορήσει ο ιός».

Αναλυτικά αναφέρει…
«Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη “ανοσία της αγέλης” (αν έχω κάνει λάθος γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε με παρακαλώ):

1) Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.

2) Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με “τοίχο προστασίας”.

3) Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).

4) Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7000 θανάτους, άρα συνολικά 35000 θανάτους για το 60% με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.

5) Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7.6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα. Αυτό χωρίς να έχω λάβει υπόψιν την ανανέωση του πληθυσμού στο (3) και την ελλειπή ή απώλεια της ανοσίας (1).

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά “θέλουμε” να κυκλοφορήσει ο ιός».

Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη "ανοσία της αγέλης" (αν έχω κάνει λάθος γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε…

Gepostet von Gkikas Magiorkinis am Sonntag, 26. April 2020

gazzetta.gr