Άννα Ντουντουνάκη: Η Χανιώτισσα απόφοιτος Νομικής που κατέκτησε την Ευρώπη

Άννα Ντουντουνάκη: Η Χανιώτισσα απόφοιτος Νομικής που κατέκτησε την Ευρώπη

Η 25χρονη Χανιώτισσα κολυμβήτρια Άννα Ντουντουνάκη βρίσκεται από χθες (18/5) στην κορυφή της Ευρώπης!

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πεταλούδα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, με χρόνο 57.37 –καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ– και ξεκινάει πλέον με τις καλύτερες προϋποθέσεις το ταξίδι στον… δρόμο για το Τόκιο.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια Άννα Ντουντουνάκη

Το κορίτσι φαινόμενο των πισίνων με τη σπάνια πνευματική καλλιέργεια σε έναν συνδυασμό κρητικής μαχητικότητας και ευγενούς ήθους, κράτησε ψηλά για ακόμη μια φορά την σημαία του ελληνικού αθλητισμού.

Γεννημένη στα Χανιά το 1995 η νεαρή Κρητικοπούλα ξεκίνησε την ενασχόληση της με τον υγρό στίβο και συγκεκριμένα την καλλιτεχνική κολύμβηση σε ηλικία πέντε ετών, έως και την τρίτη Γυμνασίου τον Σεπτέμβριο του 2010. Εκεί μπόρεσε να εκφράσει το ανήσυχο πνεύμα που έκρυβε μέσα της. Το συγκεκριμένο είδος κολύμβησης άλλωστε είναι πάνω από όλα τέχνη… Μπαλέτο, δημιουργία κίνησης, θεατρική έκφραση, δραματουργία. Μία εξαιρετικά απαιτητική παράσταση, στη διάρκεια της οποίας τα κορίτσια θα πρέπει να πείσουν τον θεατή ότι δεν έχουν καμία δυσκολία, ότι δεν κουράζονται, ότι το νερό είναι το φυσικό τους περιβάλλον.

anna-ntountounaki001

Η μετάβασή της από το γυμνάσιο στο λύκειο αποτέλεσε ωστόσο το τέλος της σχέσης της με την καλλιτεχνική κολύμβηση. Κάποιες προστριβές με την προπονήτριά της την ανάγκασαν να σταματήσει την ενασχόλησή της με το άθλημα, με «κύκνειο άσμα» της το «χρυσό» στο μεσογειακό κύπελλο που διοργανώθηκε στα Χανιά το 2010.

Σχεδόν 15 ολόκληρα χρόνο αργότερα βέβαια η ίδια δε θα φανταζόταν ποτέ πως θα εκπροσωπούσε τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μάλιστα όχι στη συγχρονισμένη, αλλά στην κλασική κολύμβηση!

Ένα βήμα πριν εγκαταλείψει το όνειρο

O λόγος για τον οποίο αποφάσισε να ασχοληθεί με την κολύμβηση ήταν όπως έχει δηλώσει και η ίδια  προκειμένου να ελαττωθούν οι ώρες προπόνησης ενόψει του απαιτητικού διαβάσματος στο Λύκειο, καθώς και των Πανελληνίων Εξετάσεων. Κάτι που ωστόσο ποτέ δεν έγινε, καθώς ανακάλυψε πως το πάθος της για το υγρό στοιχείο υπερίσχυε όλων! Σε κάθε της συνέντευξη δεν ξεχνά να αναφερθεί στον προπονητή της Κώστα Τζιβιλάκη, στον οποίο όπως τονίζει οφείλει πολλά, αφού ήταν εκείνος που την ενέπνευσε να παραμείνει πιστή στον αθλητισμό.

Οι πρώτες επιτυχίες για την νεαρή Χανιώτισσα όπως ήταν φυσικό, δεν άργησαν να έρθουν. Το 2011, στο βαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50μ. πεταλούδα και λίγους μήνες αργότερα στο ευρωπαϊκό εφήβων-νεανίδων τερμάτισε τέταρτη στο ίδιο αγώνισμα.

Στη συνέχεια, οι σχολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν και η πρωταθλήτρια έβαλε σε δεύτερη μοίρα την κολύμβηση, καθώς στόχος εισαγωγή της στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ταυτόχρονα βέβαια, δραστηριοποιούνταν έντονα και εντός της μαθητικής κοινότητας, καθώς υπήρξε πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου της.

Από τις πισίνες στα έδρανα της Νομικής

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» αναφέρει το αρχαίο ρητό σχετικά με την αρετή της σύζευξης της πνευματικής και σωματικής υγείας. Μόνο που για την Κρητικιά πρωταθλήτρια Άννα Ντουντουνάκη αυτή η φράση δεν αποτελεί απλώς ένα γνωμικό, αλλά μια… πραγματικότητα. Από νεαρή ηλικία κατάφερε να συμφύρει τις κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις με την υψηλή καλλιέργεια του πνεύματος.

Οι δάσκαλοι της κάνουν λόγο για μια εξαίρετη μαθήτρια και σημαιοφόρο στο σχολείο της, η οποία μάλιστα αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή

 

του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολουθώντας τα χνάρια της δικηγόρου μητέρας της, Αγγελικής. Οι τίτλοι σπουδών της ωστόσο δεν σταματούν εκεί, καθώς ακολούθησε κι ένα Μεταπτυχιακό στο University of London Commercial and Corporate Law.

Παράλληλα, η Ντουντουνάκη είναι λάτρης του πιάνου, με  πολυετή φοίτηση  στο Ωδείο Χανίων, ενώ γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες. Όπως τονίζει, άλλωστε, και ίδια, ο αθλητισμός και η εκπαίδευση την αλληλοσυμπληρώνουν και την κάνουν να αισθάνεται πολύπλευρη: «Ανέκαθεν πίστευα στον συνδυασμό του αθλητισμού με την εκπαίδευση. Άλλωστε, όταν δεν είμαι καλά στο ένα με βοηθά το άλλο».

anna-ntountounaki

apofitisi-anna-ntountounaki
Στο πλευρό της πρωταθλήτριας πάντα οι πανευτυχείς γονείς της που καμαρώνουν για τις επιτυχίες της κόρης τους

Το Ολυμπιακό ταξίδι από το Ρίο στο Τόκιο

Η αθλήτρια του Ποσειδώνα Ιλισίων κατάφερε να αγωνιστεί στα 100 μέτρα πεταλούδα γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Τερμάτισε 17η, με χρόνο 58.27 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ. Η συνεχής εξέλιξή της είχε ως επιστέγασμα το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2019 στη Γλασκώβη. Μάλιστα, ήταν το πρώτο μετάλλιο Ελληνίδας αθλήτριας στην ιστορία σε πανευρωπαϊκό 25άρας πισίνας, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του επιτεύγματός της.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νότιας Κορέας, τον Ιούλιο, έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ntountounaki_metallio-1280x720

«Περίμενα το ρεκόρ, όχι το χρυσό μετάλλιο»

«Δεν περίμενα το χρυσό μετάλλιο. Περίμενα και ήμουν σίγουρη για το ρεκόρ. Μόλις τερμάτισα, για 10 δευτερόλεπτα προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω αυτό που έγραφε ο ηλεκτρονικός πίνακας. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πάρω το χρυσό μετάλλιο. Ήλπιζα σε ένα μετάλλιο, αλλά δεν περίμενα ότι θα είναι το χρυσό. Αντίθετα ήμουν σίγουρη για το νέο ρεκόρ. Έχουμε δουλέψει πολύ με τον προπονητή μου και περίμενα αυτή την επίδοση.

Εύχομαι να πετύχω κάτι σπουδαίο και στην συνέχεια, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Αφιερώνω το μετάλλιο αυτό στον προπονητή μου Τάσο Καράμπελα, στους γονείς μου, στην Ομοσπονδία, στους χορηγούς μου, στον γυμναστή μου Λάζαρο Αβίντογλου και σε όλα τα παιδιά που ήταν σήμερα στην εξέδρα και δημιούργησαν μια θετική αύρα για μένα», δήλωσε αμέσως μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100 μέτρα πεταλούδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Βουδαπέστη.

Το μέλλον χωρίς αμφιβολία της ανήκει!

protothema.gr