Άννα Μπαλάν: Η ιστορία της ζωής της τυφλής Tik Toker και η συνάντησή της με τον Μητσοτάκη

Άννα Μπαλάν: Η ιστορία της ζωής της τυφλής Tik Toker και η συνάντησή της με τον Μητσοτάκη

«Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός και αρκετά βίαιος και μέχρι τα επτά μου χρόνια δεχόμουν συνεχώς βία» λέει η 25χρονη Tik Toker Άννα Μπαλάν, που είναι εκ γενετής τυφλή. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η 25χρονη δηλώνει ικανοποίηση για την επίσκεψή της. «Μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα που υπάρχουν για τους ανθρώπους με αναπηρία» είπε στην εκπομή «Super Katerina». 

Τα παιδικά χρόνια της Άννα Μπαλάν είναι πολύ δύσκολα. Η μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα, όταν η ίδια ήταν τριών χρονών γιατί έπρεπε να εργαστεί. « Δυστυχώς με άφησε με τον πατέρα μου, δεν ήθελε, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Ο πατέρας ήταν αλκοολικός και αρκετά βίαιος και μέχρι τα επτά μου χρόνια δεχόμουν συχνά βία… Στο οικοτροφείο που πήγα στα επτά, είχα συχνή επικοινωνία με τη μητέρα μου… Όταν έγινα 10 ετών η μητέρα μου με έφερε στην Ελλάδα και άλλαξε όλη μου η ζωή…», είπε. 

Όσον αφορά στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, η Tik Toker παραδέχθηκε ότι «ήταν μια έκπληξη, γιατί όταν με κάλεσαν από το γραφείο του Πρωθυπουργού έπαθα σοκ! Αποδέχτηκα την πρόταση, επισκέφτηκα των Πρωθυπουργό και μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα ου υπάρχουν για τους ανθρώπους με αναπηρία και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη που κατάφερα και έφτασα μέχρι εκεί».

Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα, η 25χρονη πήγε σε Ελληνικό ειδικό στχολείο τυφλών. «Με βοήθησε πολύ ο Έλληνας πατριός μου να μάθω ελληνικά και του χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ γιατί είχα και έχω μια οικογένεια που με αγκάλιασε απ’ την πρώτη στιγμή και δεν ένιωσα ποτέ ξένη». 

Η ενασχόλησή της με το Tik Tok ήρθε αργότερα. Η ίδια  προσπαθεί να ενημερώσει «τους γονείς των παιδιών με αναπηρία, μέσω του Tik Tok, πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους».  Στόχος της είναι να παρακινήσει την ελληνική κοινωνία να λαμβάνει υπ’ όψιν περισσότερο τα άτομα με προβλήματα όρασης. Όσον αφορά στον σύντροφό της, αυτό που την έφερε κοντά «είναι το γεγονός ότι δεν με αντιμετώπισε ως άτομο με αναπηρία».

Τα καθημερινά προβλήματα των τυφλών συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

@anna__balan

Η συνάντηση μου με τον Πρωθυπουργό! ##τυφλος ##τυφλότητα ##πρωθυπουργός ##μητσοτακης ##greektiktok ##fy ##foryou ##αμεα ##ελληνικοτικτοκ ##tiktokgreece

♬ πρωτότυπος ήχος – anna__balan

Την περασμένη Παρασκευή (16.12.2021), η Άννα Μπαλάν βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για μια φιλική συνάντηση γνωριμίας με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση έγινε με όρους TikTok: «Σκηνοθετήθηκε» υποτυπωδώς το πώς κλείστηκε το ραντεβού στο Μαξίμου, καθώς και ένα μέρος της συζήτησης που έγινε δια ζώσης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Άννας Μπαλάν.

Η Tik Toker αναφέρθηκε σε βασικά αιτήματα για τη διευκόλυνση της καθημερινής δραστηριότητας των τυφλών, ενώ ανέφερε -προφανώς κάνοντας χιούμορ- πόσο θα την εξυπηρετούσε ένα αυτοκίνητο με τον προσωπικό της οδηγό.

Ο κ. Μητσοτάκης τη διαβεβαίωσε ότι το πολυσέλιδο έγγραφο που είχε στα χέρια του, δηλαδή το πόρισμα έρευνας για ένα σύνολο παραμέτρων που καθορίζουν τη ζωή και την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με οπτική αναπηρία, θα της αποσταλεί σε γραφή Μπράιγ, ώστε να το διαβάσει απευθείας η ίδια. Σαν ένα πρώτο, συμβολικό, βήμα προς την ανάληψη μέτρων ώστε οι τυφλοί Έλληνες πολίτες να νιώθουν λιγότερο παραμελημένοι στην ίδια τους τη χώρα.

Η Άννα Μπαλάν έχει δημιουργήσει το podcast «Να δει κανείς ή να μη δει;», το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Apple Podcasts. Μέχρι στιγμής, η Άννα έχει ετοιμάσει 25 επεισόδια από την καθημερινότητά της ως τυφλή στην σημερινή Ελλάδα.

Οι τίτλοι ορισμένων επεισοδίων είναι ενδεικτικοί της προσέγγισης που έχει υιοθετήσει η Άννα Μπαλάν για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην τυφλότητα: «Πώς μπορεί ένας τυφλός να παίξει στο θέατρο;» «Γκόλμπολ: Γνωρίστε το άθλημα των τυφλών» «Μεγαλώνοντας με έναν τυφλό γονέα» «Μια ‘ματιά’ στις παιδικές μου αναμνήσεις» κ.λπ.

protothema