Ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα από την τουριστική βιομηχανία – Ελάχιστες οι κρατήσεις και στην Κρήτη

Ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα από την τουριστική βιομηχανία – Ελάχιστες οι κρατήσεις και στην Κρήτη

Τα νέα από την τουριστική “βιομηχανία” και την επιχειρηματική δραστηριότητα που συνδέεται με αυτήν δεν είναι καλά. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ελάχιστες κρατήσεις σε μεγάλα νησιά – “δείκτες” όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Κως, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Χαλκιδική, όπου ο τουρισμός προέρχεται κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων και έρχεται οδικώς.

  • Τα πρώτα δείγματα κρατήσεων προβληματίζουν πολύ τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και τις τράπεζες που ανησυχούν για τη συνέπεια των υποχρεώσεων των επιχειρηματιών.

“Η ενημέρωση για τις κρατήσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου και ό,τι θα δείξει η δεύτερη και τρίτη εβδομάδα, θα κρίνουν ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Π.χ. στην περίπτωση της Σαντορίνης, η οποία δουλεύει με τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και έχει επίσης το χαρακτηριστικό του χαμηλού αριθμού διανυκτερεύσεων, προβλέπουμε ήδη ότι το νησί φέτος θα δουλέψει με capacity 20% για όλη τη σεζόν.

Στην περίπτωση της Κρήτης και των άλλων μεγάλων νησιών, οι σχεδόν μηδενικές κρατήσεις μάς θέτουν σε εγρήγορση για σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε ένα ευρύτερο, του αμιγώς ξενοδοχειακού, φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων: από την επιχείρηση που πλένει τα σεντόνια του ξενοδοχείου, μέχρι την τελευταία ψησταριά του νησιού. Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες έχουν δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) που η πορεία τους θα κριθεί από το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στον Τουρισμό”, αναφέρει τραπεζίτης σε ρεπορτάζ του Capital.gr (της Νένας Μαλλιάρα).

 

Όπως επισημαίνει, τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για τις κρατήσεις, επιβάλλουν στις τράπεζες μια προληπτική στρατηγική αντιμετώπισης των επιπτώσεων που θα δεχτούν οι δανειολήπτες αυτοί, δεδομένου ότι το πλήγμα στο εισόδημά τους θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος Μαΐου του 2021.

Ποιά θα είναι η ζημιά για τον Ελληνικό τουρισμό

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ, η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για τις επιπτώσεις του COVID-19 στον ελληνικό τουρισμό και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, αναφέρεται ότι  τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα στο 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%.

Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7% – 44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Οι ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό φθάνουν τα 5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δις αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Όπως αναφέρεται στην  έρευνα της ΕΥ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φθάσει τα 4,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας, και τα 1,2 δισ. τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Τουρισμού, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων από τον Τουρισμό το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις 8 δισ., από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019. Η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια. Από την άλλη πλευρά, οι καλές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενδέχεται να της επιτρέψουν να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης φετινής αγοράς.

economico.gr