Ανησυχία για τα δρομολόγια της ΑΝΕΚ στα Χανιά

Ανησυχία για τα δρομολόγια της ΑΝΕΚ στα Χανιά

Ερωτηματικά και ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η μη πραγματοποίηση του Σαββατιάτικου δρομολογίου της ΑΝΕΚ προς και από τα Χανιά.

Εν μέσω έντονης φημολογίας για οριστική διακοπή των δρομολογίων κάθε Σάββατο, η εταιρεία δεν τοποθετείται επίσημα, αλλά κύκλοι της υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα δρομολόγια προς και από τη Σούδα θα συνεχιστούν κανονικά καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα και τα Σάββατα χωρίς διακοπή. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες απέκλεισαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο διακοπής των δρομολογίων παρά τη μεγάλη μείωση της μεταφορικής κίνησης, ειδικά στα φορτηγά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη μείωση του αριθμού των φορτηγών αυτοκινήτων εξαιτίας της κρίσης. Από τα φορτηγά, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα.

ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
«Aυτή τη στιγμή το σύνολο των μεταφορικών εταιρειών έχει 3-4 φορτηγά αυτοκίνητα σταματημένα. Δεν υπάρχει έργο! Η ΑΝΕΚ όπως ξέρω από μερικές πηγές δεν έκανε το δρομολόγιο δοκιμαστικά και δεν νομίζω ότι θα το ξανακάνει. Το “Λατώ” αν έφευγε το Σάββατο δεν θα έπαιρνε ούτε τριάντα αυτοκίνητα. Δεν υπήρχε τίποτα! Πώς θα λειτουργήσει έτσι μια ακτοπλοϊκή εταιρεία;» είπε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων Χανίων κ. Γιάννης Κουκουράκης.

Η μεγάλη πτώση στον κλάδο της οικοδομής έχει “γονατίσει” τις μεταφορικές εταιρείες λένε οι αυτοκινητιστές.

«Στα φορτηγά Δ.Χ. η κίνηση έχει πέσει σε ποσοστό 70% και αν δεν δουλέψει η οικοδομή δεν βλέπω ανάκαμψη. Λένε για την αύξηση στον τουρισμό αλλά εμάς δεν μας επηρεάζει ως αυτοκινητιστές. Το 80% της δουλειάς μας είναι η οικοδομή. Με την αναδουλειά χάθηκαν 40-50 φορτία καθημερινά από το λιμάνι της Σούδας. Σίδερα, τσιμέντα, λιπάσματα δεν υπάρχουν, μόνο οι “Μύλοι” απέμειναν, τα νερά, λίγα πράγματα» λέει ο κ. Κουκουράκης.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών ελπίζουν σε μια μικρή ανάσα που θα δώσει το επόμενο διάστημα η έναρξη της μεταφοράς των προϊόντων των θερμοκηπίων από Κουντούρα, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Σε μια εβδομάδα ξεκινάνε οι μεταφορές των οπωροκηπευτικών, από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, επομένως δεν μπορεί να μην έχει πλοίο το Σαββάτο» καταλήγει ο κ. Κουκουράκης.

www.haniotika-nea.gr