Γρήγορος, αλλά κακός ο ύπνος με το ποτό

Γρήγορος, αλλά κακός ο ύπνος με το ποτό

Ένα-δύο ποτά μπορεί να μας βοηθήσουν να αποκοιμηθούμε, αλλά ο ύπνος δεν διαρκεί αρκετά ούτε είναι όσο ήσυχος και αναζωογονητικός θα έπρεπε, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Επιστήμονες από το Κέντρο Ύπνου του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία από 20 προγενέστερες κλινικές μελέτες, οι οποίες είχαν εξετάσει τις επιδράσεις του αλκοόλ στον ύπνο.

Συνολικά είχαν συμμετάσχει σε αυτές περισσότεροι από 500 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι είχαν καταναλώσει μικρές, μέτριες ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πριν μπουν για ύπνο σε διάφορα εργαστήρια ύπνου.

Ανεξαρτήτως της ποσότητας που είχε καταναλωθεί, το αλκοόλ διαπιστώθηκε ότι μείωνε τον χρόνο που χρειάζονταν οι εθελοντές για να αποκοιμηθούν. Επιπλέον, η κατανάλωσή του – και πάλι ανεξαρτήτως ποσότητας – αύξησε τον βαθύ ύπνο κατά το πρώτο μισό της νύχτας.

Εντούτοις, κατά το δεύτερο μισό της νύχτας οι εθελοντές ήταν πολύ πιθανό να ξυπνήσουν και στη συνέχεια να μην μπορούν να κοιμηθούν, ενώ ακόμα κι όταν αποκοιμήθηκαν δεν κατόρθωσαν να κοιμηθούν ήσυχα.

Αυτό ίσχυε κυρίως για όσους είχαν καταναλώσει μέτριες (2 έως 4 ποτά) ή υψηλές (πάνω από 4 ποτά) ποσότητες αλκοόλ, στους οποίους καταγράφηκε μειωμένος χρόνος στο στάδιο REM του ύπνου.

Το στάδιο REM είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου, κατά το οποίο δημιουργούνται τα όνειρα. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη το στάδιο αυτό, διότι όταν το στερείται πλήττονται η συγκέντρωση, οι κινητικές ικανότητες και η μνήμη.

Στους ενήλικες, το στάδιο αυτό καταλαμβάνει συνήθως το 20% με 25% της συνολικής διάρκειας του ύπνου. Όταν κοιμόμαστε φυσιολογικά, συνήθως βιώνουμε τέσσερις έως πέντε περιόδους ύπνου REM, συνολικής διάρκειας 90 έως 120 λεπτών.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η άμεση και βραχυπρόθεσμη συνέπεια του αλκοόλ είναι η μείωση του χρόνου που απαιτείται έως ότου αποκοιμηθεί κάποιος βαθιά – και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί αρκετοί πάσχοντες από αϋπνία χρησιμοποιούν το αλκοόλ ως βοήθημα για τον ύπνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ιρσχάαντ Εμπραχίμ, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου.

Ωστόσο, «το όφελος αυτό έχει ως τίμημα πολύ ταραγμένο ύπνο στο δεύτερο μισό της νύχτας, το οποίο αφήνει τον οργανισμό κουρασμένο και ταλαιπωρημένο, εξουδετερώνοντας έτσι το όποιο αρχικό όφελος», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Συνεπώς, αν εξετάσουμε το θέμα συνολικά, το αλκοόλ δεν είναι χρήσιμο για την βελτίωση του ύπνου».

Η νέα ανάλυση θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεωρήσεως «Alcoholism: Clinical & Experimental Research».