Αυξήσεις στο ψωμί και στα Χανιά

Αυξήσεις στο ψωμί και στα Χανιά

Αυξήσεις στο ψωμί και στα Χανιά

Αυξήσεις και στο ψωμί φέρνουν οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις αλεύρων και ενέργειας.

Ήδη σε φούρνους και σημεία διάθεσης ψωμιού και αρτοσκευασμάτων των Χανίων έχουν κάνει την εμφάνιση τους αυξήσεις της τάξεως του 10% ενώ σε ορισμένα σφολιατοειδή οι αυξήσεις ξεπερνούν το 50%. Αυξήσεις που αποδίδονται στην εκτόξευση των διεθνών τιμών των σιτηρών σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς έχουν «παγώσει» οι αποστολές φορτίων με σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δύο από τις κυριότερες προμηθεύτριες χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Σύλλογο Αρτοποιών Χανίων η πίεση που δέχεται ο κλάδος οφείλεται στις αυξήσεις έως και 50 % στα μαλακά σιτηρά από 1η Απριλίου σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη αρτοποιεία στα Χανιά έχουν προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσουν σε αύξηση 10-15% ανά φρατζόλα ψωμί.
‘Έτσι από Δευτέρα σε κάποιους φούρνους η φρατζόλα το ψωμί θα πωλείται ακριβότερη κατά 10-20 λεπτά του ευρώ, με τους αρτοποιούς να εκφράζουν επιφυλάξεις μήπως υπάρξει περαιτέρω αύξηση.
Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η τιμή η μιας φρατζόλας κυμαίνονταν από 0,80 ευρώ έως 1 ευρώ. Από χθες, η τιμή σε κάποια αρτοποιία αυξήθηκε γύρω στα 0,20 ευρώ, «φλερτάροντας» με το 1,30 ευρώ. Σημειωτέον ότι από αυτά, τα 0,15 ευρώ είναι ο αναλογών ΦΠΑ.
Η κατάσταση έχει επιφέρει παράπονα από τους καταναλωτές που δεν αντέχουν μια ακόμη επιβάρυνση, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι αρτοποιοί «ο κάθε αρτοποιός είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας».

“ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ” ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
Στα Χανιά κάποιοι επιχειρηματίες έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις, ωστόσο θεωρούν ότι εάν οι ανατιμήσεις των σιτηρών συνεχιστούν, είναι αναπόφευκτο να μην συμπαρασύρουν ακόμη περισσότερο την τιμή του ψωμιού. Να σημειωθεί ότι στα σιτηρά ισχύουν νέες τιμές που προβλέπουν + 7 ευρώ το σακί, τιμή αυξημένη κατά 50%.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανώλης Σεληνιωτάκης, ιδιοκτήτης αρτοποιιών σε Γεράνι, Πλατανιά και Παρηγοριά « έχουμε κρατήσει τις ίδιες τιμές με μεγάλη επιβάρυνση λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών, κάποιες από τις οποίες έχουν πάει 3 φορές πάνω. Το ψωμί είναι ένα βασικό αγαθό για κάθε άνθρωπο. Κι επειδή ο Χειμώνας που περάσαμε ήταν πολύ δύσκολος για όλο τον κόσμο, αποφασίσαμε προς το παρόν να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές για όσο αντέξουμε. Οι συνάδελφοι που προχώρησαν άμεσα σε αυξήσεις, απλά δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Τα λειτουργικά έξοδα είναι υπέρογκα: αυξήσεις σε πετρέλαια, σε βενζίνες και σε μισθοδοσίες, γιατί πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις κατάλληλο προσωπικό οπότε θα δώσεις κάτι παραπάνω για να κρατήσεις αυτούς που θέλεις. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση».
Ο ίδιος τόνισε ότι οι βιοτέχνες αρτοποιοί διαθέτουν φρέσκο ψωμί και αρτοσκευασμάτα, σε αντίθεση με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. «Εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που μας στηρίζανε χρόνια. Ωστόσο όταν το αλεύρι έκανε π.χ 10 ευρώ το τσουβάλι και τώρα έχει πάει στα 21 ευρώ είναι βέβαιο πως αυτό δεν μπορεί μια επιχείρηση να το αντέξει. Ακόμη και το ηλιέλαιο που αγοράζαμε κάποτε 10 ευρώ το δεκάλιτρο, πλέον διατίθεται 30 ευρώ, δηλαδή πιο ακριβό και από το ελαιόλαδο!» τόνισε.

Χανιώτικα νέα