33 Γαλάζιες Σημαίες στον νομό Χανίων για το 2020

33 Γαλάζιες Σημαίες στον νομό Χανίων για το 2020

33 Γαλάζιες Σημαίες στον νομό Χανίων για το 2020

Με 33 Γαλάζιες Σημαίες, δύο λιγότερες από πέρυσι, διακρίνεται φέτος ο νομός Χανίων με την Κρήτη να είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε αριθμό βραβευμένων ακτών (117), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Oι δύο λιγότερες Γαλάζιες Σημαίες αφορούν το Λαφονήσι (Βουλισμένη). Όχι όμως τυχαία.
Οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου ζήτησαν να μην ενταχθεί φέτος το Λαφονήσι στο θεσμό της γαλάζιας σημαίας καθώς έχουν καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία εθνικού δρύμου – πρότυπου φυσικού πάρκου στην περιοχή από το Λαφονήσι έως το Κεδρόδασος.
Ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Αντώνης Περράκης, εξήγησε στα “Χανιώτικα νέα” ότι ο ίδιος με τον δήμαρχο Κισσάμου, Γιώργο Μυλωνάκης, σε συνάντησή τους τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισαν και πρότειναν στα δημοτικά συμβούλια των δύο Δήμων, να εγκρίνουν πρόταση για απαλλοτρίωση εκτάσεων με σκοπό τη δημιουργία εθνικού δρυμού ο οποίος θα περικλείει την ευαίσθητη περιοχή από το Λαφονήσι μέχρι το Κεδρόδασος. Στη συνέχεια, τα δημοτικά συμβούλια έλαβαν σχετική απόφαση η οποία κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Περράκης προσθέτει ότι «στην ίδια απόφαση θεωρώντας ότι η περιοχή του Λαφονησίου έχει μοναδικό οικοσύστημα που δεν συγκρίνεται με άλλη περιοχή στην Κρήτη, χωρίς να υποτιμήσουμε τον θεσμό των γαλάζιων σημαίων θεωρήσαμε ότι η περιοχή πρέπει να εξαιρεθεί από το θεσμό για τη μοναδικότητά της η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με τις άλλες παραλίες».
Ο ίδιος σημείωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο Καντάνου – Σελίνου έλαβε ομόφωνη απόφαση.
Τη μοναδικότητα του Ελαφονησίου επεσήμανε και ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στις ενέργειες των Δήμων για την περιοχή.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέκτησε τη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες από όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη λαμβάνουν φέτος Γαλάζια Σημαία. Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού) πρώτη έρχεται η Χαλκιδική, με 85 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ ακολουθεί το Λασίθι με 39, η Ρόδος με 34, τα Χανιά με 33, το Ηράκλειο με 27.

ΟΙ ΑΚΤΕΣ
Στον Νομό Χανίων βραβεύονται ανά Δήμο οι ακτές:
•Δήμος Αποκορώνου:
Αλμυρίδα,
Καβρός/Anemos,
Καβρός/Eliros Mare,
Καβρός/Georgioupolis Resort,
Καβρός/La Mer Resort,
Καβρός/Mythos Palace,
Καλύβες Ξυδά,
Κυανή,
Μαϊστράλι,
Περαστικός/Mare Monte,
Περαστικός/Pilot Beach.
• Δήμος Καντάνου – Σελίνου:
Γραμμένο,
Παχειά Αμμος,
Σούγια,
Χαλίκια.
• Δήμος Κισσάμου:
Καστέλι/Μαύρος Μόλος-Πλάκα,
Φαλάσσαρνα/Παχειά Αμμος 1,
Φαλάσαρνα/Παχειά Αμμος 2.
• Δήμος Πλατανιά:
Γεράνι/Asterion Hote,
Πλατανιάς/Porto Platanias Beach,
Πλατανιάς/Γερανιώτης,
Ραπανιανά/Cavo Spada.
• Δήμος Χανίων:
Αγ. Απόστολοι 1,
Αγ. Απόστολοι 2,
Αγ. Μαρίνα/Alexandra Beach Hotel,
Αγ. Ονούφριος,
Καλαμάκι,
Κλαδισός/Domes Zeen Chania,
Μαράθι,
Νέα Χώρα,
Σταλός,
Σταυρός,
Χρυσή Ακτή.