Εβδομήντα χρόνια από το κίνημα του 1938

Εβδομήντα χρόνια από το κίνημα του 1938

 «Το Κίνημα του ΄38 το οποίο οργανώθηκε από επιφανή στελέχη, κορυφαίους ανθρώπους του πνεύματος, της επιστήμης και της πολιτικής, μπορεί να μην πέτυχε, έδειξε όμως ότι ο Κρητικός λαός εξακολουθούσε ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας του Μεταξά, παρά την τρομοκρατία και την πλήρη αφαίρεση των ελευθεριών, να είναι αδούλωτος». Αυτό τονίσθηκε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων από το Κίνημα του 1938, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στο κτήριο Διοικητικών και Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, στη Χαλέπα.
Ο διευθυντής του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος κ. Νίκος Παπαδάκης τόνισε ότι «το Κίνημα του 1938, ένα κίνημα που εκπορεύθηκε από τα σπλάχνα του λαού, οργανώθηκε από την Βενιζελική παράταξη με τη συμμετοχή της Αριστεράς και συντηρητικών στοιχείων. Ήταν η πρώτη και η μοναδική εξέγερση που έγινε κατά την περίοδο της Δικτατορίας Μεταξά. Το πνεύμα που κυριαρχούσε μεταξύ των κατοίκων, ήταν το πνεύμα που διαχέετο από την Βενιζελική παράδοση το οποίο ενέπνεε και καθοδηγούσε αυτούς που εξεγέρθησαν κατά της Μεταξικής τυραννίας».
Ο δήμαρχος Χανίων κ. Βιρβιδάκης επεσήμανε ότι «το κίνημα του 38, αποτελεί μια σπουδαία σελίδα της Ελληνικής ιστορίας και αποδεικνύει το αδούλωτο πνεύμα του Κρητικού λαού απέναντι σε κάθε δικτατορία».
Η κ. Αρχόντισσα Ναναδάκη- Παπαδερού Πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ ανέφερε ότι το κίνημα του ΄38 υπήρξε ένα σπουδαίο γεγονός για όλη την Ευρώπη στην οποία επικρατούσαν δικτατορικά καθεστώτα.
 Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, επίκουρος καθηγητής τόνισε ότι «το κίνημα αυτό βρισκόταν πλήρως μέσα στη μεγάλη παράδοση του Βενιζελισμού και έγινε υπό τη σκιά της μεγάλης μορφής του Ελευθερίου Βενιζέλου, εμπνευσμένο από τις δικές του αρχές» σημείωσε.
Ο κ. Δημήτρης Νικολακάκης, Διευθυντής του γραφείου Πολιτισμού της Νομαρχίας Χανίων ανέλυσε τη διαδικασία ίδρυσης και τις δραστηριότητες των τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων, επικεφαλής των οποίων ήταν οι Αριστομένης Μητσοτάκης, Μανούσος Βολουδάκης, Εμμανουήλ Μπακλατζής, Ιωάννης Μουντάκης, Στράτης Γεωργιλαδάκης, Ιώννης Παίζης, Μάρκος Βαφειάδης, Βαγγέλης Χατζηαγγελής κ.α
πατριωτικό φρόνημα, μπορεί να καταφέρει και τα πιο δύσκολα».
Ο Πέτρος Παπαπολυβίου, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε στο επιλογικό κεφάλαιο το κινήματος στα τέλη Οκτωβρίου του 1938.