Χανιά: «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιµο» στους δρόμους της πόλης (φωτο)

Χανιά: «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιµο» στους δρόμους της πόλης (φωτο)

Μνήµες από µια άλλη εποχή στους δρόµους της πόλης των Χανίων χθες, µε µια λατέρνα να “ταξιδεύει” τον κόσµο σε όµορφες µελωδίες.

Μια εικόνα από µια άλλη Ελλάδα που “ζωντανεύει” αυτές τις ηµέρες στα Χανιά µε την άφιξη του λατερνατζή Σπύρου Ταραπόσου.

Ο Σπύρος Ταραπόσος είναι ένας από τους τελευταίους λατερνατζήδες της Ελλάδας. Είναι ο λατερνατζής της οδού Ερµού στην Αθήνα ενώ τα τελευταία 22 χρόνια έρχεται και στην Κρήτη τα καλοκαίρια.

Η λατέρνα του είναι εντυπωσιακή, µε γαρύφαλλα, φωτογραφίες, αντίγραφα από αφιερώµατα στον ίδιο που έχουν δηµοσιευτεί σε έντυπα αλλά και την ταµπέλα που γράφει: «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιµο και πολύτεκνος».

Ο ίδιος, είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και, όπως λέει στα “Χανιώτικα νέα”, κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 22 χρόνια. Την εποχή εκείνη είχε µείνει άνεργος και µε τη λατέρνα την οποία απέκτησε από τον παππού του, ο οποίος την είχε φέρει το 1942 από τη Μικρά Ασία, κατάφερε να επιβιώσει και να ζήσει την οικογένειά του.

Χθες, δρόµοι του κέντρου των Χανίων “πληµµύρισαν” όµορφα µε τους χαρακτηριστικούς ήχους της λατέρνας. Από τραγούδια, όπως το “Γαρύφαλλο στ΄αυτί”, το “αστέρι του βοριά”, κ.α.
«Ερχοµαι εδώ και 22 χρόνια στην Κρήτη, τα καλοκαίρια µαζί µε τη λατέρνα πάντα», µας λέει ο κ. Ταραπόσος.

Πώς αποκτήσατε τη λατέρνα, τον ρωτάµε.
«Τη λατέρνα την απέκτησα από τον παππού µου. Την είχαµε στην αποθήκη όπου πήγαινα και έπαιζα. Και από τη στιγµή που έµεινα άνεργος, την έβγαλα τη λατέρνα. Παίζω 22 χρόνια. Στην Ερµού κυρίως».
Ο κόσµος ανταποκρίνεται;

«Ο κόσµος συγκινείται. Οι 60άρηδες, 70άρηδες συγκινούνται. Μου έχει τύχει περίπτωση, γυναίκα να δακρύζει. Και όταν τη ρώτησα γιατί δακρύζει, απάντησε: “Εγώ παντρεύτηκα µε τη λατέρνα”.
Στα Χανιά µια ωραία ανάµνηση µου είναι από ένα γάµο στο Μάλεµε που είχα πάει να παίξω. Μας είχε πάρει τηλέφωνο ένας κύριος που παντρευόταν. Και ο κόσµος ευχαριστήθηκε πάρα πολύ».
Τι σηµαίνει για τον ίδιο η λατέρνα;

«Η λατέρνα είναι η ζωή µου, είναι η ψυχή µου. Από αυτή ζω και από αυτή µεγαλώνω τα παιδιά µου γιατί έχω τέσσερα παιδιά. Ο παππούς µου που ήταν Μικρασιάτης, µας έφερε τη λατέρνα το 1942.
Η λατέρνα υπήρχε στις παλιές ελληνικές ταινίες. Το αποκορύφωµα της λατέρνας ήταν το 1970».
Πώς όµως λειτουργεί η λατέρνα;

«Στη λατέρνα ο κύλινδρος γυρνώντας χτυπάει τα σφυράκια και τα σφυράκια χτυπάνε τις χορδές. Είναι ολόκληρη διεργασία. Ενα σφυρί της λατέρνας να µη δουλέψει έχει βγει… νοκ άουτ. Με λίγα λόγια είναι όπως το πιάνο µε τη διαφορά ότι έχει κύλινδρο που γυρίζει σαν ρόδα».

Υπάρχουν άλλοι λατερνατζήδες, ρωτάµε τον κ. Σπύρο και απαντά:
«Στην Αθήνα είµαι ένας και µοναδικός. ∆εν ξέρω στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στα Χανιά βγήκα πρώτη µέρα. Θα είµαι εδώ µέχρι την ∆ευτέρα ή Τρίτη. Αν κάποιος θέλει µπορεί να µε καλέσει στο 6931080272», καταλήγει.

Χανιώτικα νέα