Χανιά: «Αν δεν μπορούμε να προσγειωθούμε, πώς θα σας φέρουμε κόσμο;» – Ακόμα και οι tour operators περιμένουν το καινούριο ραντάρ στο «Δασκαλογιάννης»

Χανιά: «Αν δεν μπορούμε να προσγειωθούμε, πώς θα σας φέρουμε κόσμο;» – Ακόμα και οι tour operators περιμένουν το καινούριο ραντάρ στο «Δασκαλογιάννης»

Πολυετές σήριαλ έχει καταντήσει η αναβάθμιση του ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο Χανίων κι αυτό αποτελεί πια τροχοπέδη για τον τουρισμό του νομού, καθώς φαίνεται ότι το αεροδρόμιο απλά δεν μπορεί να… χωρέσει τη ζήτηση του καλοκαιριού.

Αυτό προέκυψε από τα λεγόμενα της Νίνας Χόρνεβαλεμπορικής διευθύντριας της Der Touristik Nordic/Apollo, στο περιθώριο βράβευσης ξενοδοχείων από τον μεγάλο βορειοευρωπαϊκό τουριστικό όμιλο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε γνωστό ξενοδοχείο στο Κολυμπάρι.

Το στέλεχος του τουριστικού ομίλου τόνισε ότι πέρσι ακόμα, μπορούσε να μεταφέρει περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή, όμως το αεροδρόμιο δεν είχε άλλα slots για τις έξτρα πτήσεις που θα απαιτούνταν:

«Υπάρχει ένα θέμα εδώ με τα αεροπορικά slots. Δεν υπάρχει χώρος να προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο των Χανίων. Πέρσι παλέψαμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να σας φέρουμε αυτούς τους 150.000. Θα ήταν περισσότεροι, αν είχαμε τα αεροπορικά slots. Αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό για έναν tour operator. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να προσγειωθούμε, αν δεν την έχουμε πώς θα σας φέρουμε κόσμο;» αναρωτήθηκε η κα Χόρνουολ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, ο οποίος επισήμανε πως είναι πάγιο αίτημα η αναβάθμιση του ραντάρ προσέγγισης, ώστε να υπερδιπλασιαστούν οι πτήσεις που θα μπορεί να δέχεται το «Δασκαλογιάννης».

«Εμείς το λέμε διαχρονικά και επισημαίνουμε από τη στιγμή που η Fraport ανέλαβε το αεροδρόμιο ότι υπάρχει η συμβατική υποχρέωση του ραντάρ προσέγγισης. Για διάφορους λόγους δεν έχει υλοποιηθεί. Τώρα βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης προσφορών. Αλλά η αναβάθμισή του θα αλλάξει πραγματικά την πορεία του αεροδρομίου, γιατί πολύ απλά οι πέντε πτήσεις ανά ώρα που δέχεται τώρα, θα γίνουν δώδεκα«, δήλωσε ο κ. Γιαννούλης. «Είναι θέμα της ΥΠΑ και ευελπιστούμε ότι σε δύο χρόνια θα έχει εγκατασταθεί», προσέθεσε.

Φέτος πάντως η Apollo αναμένεται να φέρει περισσότερους επισκέπτες, καθώς αναμένει να πραγματοποιεί 45 πτήσεις την εβδομάδα στο αεροδρόμιο Χανίων στο μέσο της σεζόν, ενώ η Κρήτη αποτελεί τον πιο σημαντικό προορισμό της:

«Φέτος ξεκινήσαμε πάρα πολύ νωρίς, από τις 23 Μαρτίου. Βέβαια, ξεκινήσαμε με δύο πτήσεις ενώ στη full season θα είναι 45 πτήσεις την εβδομάδα. Υπολογίζουμε ότι θα φέρουμε περίπου 150.000 επισκέπτες στα Χανιά, άλλους 20.000 στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και περίπου 6.000 στη Σητεία. Σταδιακά μεγαλώνουμε, δεν έχουμε αφήσει ποτέ την Κρήτη η οποία είναι στρατηγικός προορισμός για μας και έτσι θα παραμείνει. Φέτος έχουμε αύξηση περίπου 4% σε σχέση με πέρσι», τόνισε η εμπορική διευθύντρια της Apollo.

Ενδεικτικό της τουριστικής ελκυστικότητας του νησιού είναι το γεγονός ότι μετά την πανδημία δεν έχουν ανακάμψει όλοι οι προορισμοί και ο τουρισμός συνολικά στην Ευρώπη, δεν έχει φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Στις σκανδιναβικές χώρες δε, παρατηρούνται οικονομικά φαινόμενα που θεωρητικά θα έπρεπε να δυσχεραίνουν τα ταξίδια, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει προς το παρόν εμφανιστεί:

«Με την πανδημία πήγαμε όλοι πίσω, εμείς είχαμε φτάσει τις 190.000 επισκέπτες στην Κρήτη το 2019. Αλλά ο τουρισμός δεν έχει ξαναέρθει στα επίπεδα που είχαμε πριν την πανδημία. Μερικοί προορισμοί ναι, οι περισσότεροι όμως όχι. Και γενικά η Ευρώπη δεν έχει ξαναφτάσει στα επίπεδα των αεροπορικών ταξιδιών που είχε τότε. Αλλά εμείς είμαστε πολύ κοντά. Και είναι εντυπωσιακό, γιατί έχουμε πληθωρισμό, έχουμε μια μικρή αύξηση της ανεργίας, έχουμε τη σουδική και δανέζικη κορώνα που έχουν υποτιμηθεί, έχουμε το κόστος των καυσίμων που παραμένει πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα τα πακέτα να είναι ακριβά«, επισήμανε η Νίνα Χόρνουολ.

Στα Χανιά φέτος αναμένεται μια γεμάτη τουριστική περίοδος. Πρωτοκαθεδρία στις κρατήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, έχουν παραδοσιακά οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί, ενώ η διάρκεια αναμένεται να μη διαφέρει από τα συνηθισμένα:

«Στα Χανιά ευελπιστούμε σε μια καλή σεζόν. Υπάρχει ισχυρή ζήτηση από την Αγγλία που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει, η Σκανδιναβοί παραμένουν πολύ καλοί και πιστοί πελάτες του νομού Χανίων, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να δείχνει πολύ δυνατά σημάδια ζήτησης και η κεντρική Ευρώπη. Η κίνηση ξεκινάει από εδώ και έπειτα και σε πλήρη εξέλιξη θα είναι μετά τις 10 Μαΐου. Η χρονική περίοδος θα είναι ακριβώς όπως πέρσι«, ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννούλης.

zarpanews.gr