Παίζοντας με το μυαλό του αντιπάλου: Πως μερικοί παίκτες του τένις αποκτούν πλεονέκτημα σε κρίσιμους αγώνες;

Παίζοντας με το μυαλό του αντιπάλου: Πως μερικοί παίκτες του τένις αποκτούν πλεονέκτημα σε κρίσιμους αγώνες;

Πόσες φορές έχετε δει κορυφαίους παίκτες του τένις να χάνουν εξαιτίας του “κακού εαυτού” τους και όχι εξαιτίας του αντιπάλου τους, ειδικά όταν δεν μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι, να καθαρίσουν το μυαλό τους από ό,τιδήποτε άλλο και να αφοσιωθούν απόλυτα στο να παίρνουν πόντους και να πετυχαίνουν νικηφόρα σετ;

Πόσες φορές έχετε δει μεγάλου τενίστες να χάνουν τη συγκέντρωσή τους και να είναι σε μεγάλο βαθμό αφηρημένοι και αποπροσανατολισμένοι σε αγώνες, που αρχικά θα έλεγε κανείς ότι είναι μια σίγουρη νίκη για αυτούς; Και πόσες φορές έχετε δει αουτσάιντερ -που ομολογουμένως στις περισσότερες ελληνικές και ξένες στοιχηματικές εταιρίες δίνονται με πολύ υψηλές αποδόσεις – τελικά να καταφέρνουν να λάμψουν στο γήπεδο και να προκρίνονται από εκεί που δεν το περιμένει κανείς; 

Το τένις είναι ένα πολυδιάστατο σπορ, με τρομερές απαιτήσεις από τους παίκτες και συνεχείς εναλλαγές στο σκορ, που τελικά το κάνουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. 

Το βασικό χαρακτηριστικό του τένις, είναι πως οι αθλητές χρειάζεται να είναι απολύτως αφοσιωμένοι και συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους. Η δυνατότητα να απομονώνουν το μυαλό τους, να διατηρούν την κατάλληλη ψυχολογία αλλά και τη σταθερότητα που απαιτείται για να μπορέσουν να παίξουν καλά, είναι το νούμερο ένα προτέρημα, μαζί με το ταλέντο φυσικά. 

Το να βλέπεις κορυφαίους παίκτες της ATP αλλά και κορυφαίες τενίστριες της WTA να παλεύουν μέσα στο γήπεδο να μην αποδιοργανωθούν ή να μην αποσυντονιστούν, ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία για πρόκριση, είναι ένα πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στον κόσμο του τένις. 

Από την άλλη, αρκετοί παίκτες παίζουν με το μυαλό των αντιπάλων τους, μόνο και μόνο για να τους αποπροσανατολίσουν. Και παρόλο που αυτό δεν είναι κάτι που απαγορεύεται σε έναν αγώνα τένις, αποδοκιμάζεται έντονα τουλάχιστον από την πλειοψηφία της κοινότητας του τένις. Το ίδιο πράγμα όμως, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζειται αλλά και χρησιμποιείται προς όφελους τους, από αυτούς που είναι σε θέση να αναλύουν τις δυναμικές των παικτών και να ποντάρουν σε αγώνες που  προσφέρονται από τις στοιχηματικές εταιρίες

Ορισμένοι παίκτες έχουν πράγματι αναπτύξει τόσο καλές τακτικές στο να παίζουν παιχνίδια μυαλού και να μπερδεύουν τους αντιπάλους τους ή να κάνουν συστηματική χρήση αυτής της στρατηγικής για να βελτιώσουν τις πιθανότητες νίκης τους, που είναι πλέον γνωστοί στο ευρύ κοινό.  

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι δύο από τους πιο δημοφιλείς τενίστες που έχουν κατηγορηθεί συχνά ότι παίζουν παιχνίδια μυαλού με τους αντιπάλους τους.

Ο Μεντβέντεφ έχει παραδεχτεί ότι παίζει mind games για να μπει στο μυαλό του αντιπάλου του. Έχει κάνει πολλές τακτικές που κυμαίνονται από το να φωνάζει για το πόσο “βαρετός” είναι ένας αγώνας -για να αγχώσει τον Maxim Cressey κατά την αναμέτρησή τους σε ματς στο Αυστραλιανό Όπεν το 2022- μέχρι να κατηγορεί την κακή του τύχη για τους χαμένους πόντους, υποννοώντας την καλή τύχη του αντιπάλου του για το προβάδισμα -ώστε να κάνει τον άλλο παίκτη να αλλάξει στρατηγική. Από το να κάνει διάλειμμα από το πουθενά για να επισκεφτεί τις τουαλέτες μέχρι να μιλήσει στο κοινό ενώ το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη, ο Μεντβέντεφ έχει βρεθεί -πολλές φορές- στο επίκεντρο της προσοχής των φιλάθλων για τις τακτικές του. 

Με παρόμοιο τρόπο, ο Novak Djokovic έχει, συχνά χρησιμοποιήσει τακτικές και στρατηγικές για να παίξει με το μυαλό των αντιπάλων του. Στο Αυστραλιανό Όπεν του 2023 ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, για τους παίκτες που θεωρεί ως τους πιο επικίνδυνους να αντιμετωπίσει, καθώς και για τα ισχυρά ονόματα του τουρνουά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν κατονόμασε τον Nick Kyrgios, τον οποίο θα αντιμετώπιζε στον επόμενο αγώνα, παρόλο που ο Αυστραλός είχε ήδη καταπλήξει το κοινό με τις μέχρι τότε επιδόσεις του, συν το ότι είχε μια πολύ καλή προηγούμενη σεζόν. Όλοι συμφώνησαν ότι ο Novak Djokovic έπαιζε με το μυαλό του Κύργιου, με στόχο να τον αγχώσει και να τον κάνει να θυμώσει και να νευριάσει ή ακόμα και να απογοητευτεί κάπως που δεν είχε αναδειχθεί ως σοβαρός διεκδικητής.

Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον οποίο υποτίθεται ότι δεν θυμόταν να έχει φτάσει ποτέ σε τελικό Grand Slam. Μόνο που ο Τσιτσιπάς όχι μόνο είχε καταφέρει να φτάσει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός το 2021, αλλά έπαιζε και με τον ίδιο τον Τζόκοβιτς! Περίεργο που δεν μπορούσε να θυμηθεί τον αντίπαλό του!

Τα παιχνίδια μυαλού ήταν πάντα ένα εργαλείο για εκείνους που μπορούν να διαχειριστούν την πίεση και μπορούν να διατηρήσουν τη συνέπεια και την ηρεμία κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Αυτοί οι παίκτες προσπαθούν να επηρεάσουν την έκβαση του αγώνα, απλά αποπροσανατολίζοντας ή πειράζοντας το μυαλό και την ψυχολογία των αντιπάλων τους.

Image by hansmarkutt from Pixabay