Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: «Μας ζήτησαν μέχρι 85.000 ευρώ για ένα παιδί» – Μαρτυρία σοκ από «ζευγάρι Γερμανών» (video)

Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: «Μας ζήτησαν μέχρι 85.000 ευρώ για ένα παιδί» – Μαρτυρία σοκ από «ζευγάρι Γερμανών» (video)

Μπορεί η κοινή γνώμη των Χανίων να είναι σοκαρισμένη με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας με την υπόθεση της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, ωστόσο όπως φαίνεται η δράση της ήταν ευρύτατα γνωστή… στην Γερμανία αλλά και στην Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας μας, από το 2020!

Μηνιαία τροφεία 1.000 για τις παρένθετες και εφάπαξ αμοιβή 10.000 – 15.000 μετά τη γέννα, κίνητρο τα χρήματα και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» αποκαλύπτει σχετικό ντοκυμαντέρ για την βιομηχανία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Deutsche Welle με εκτενή αναφορά στα Χανιά.

Στο ντοκυμαντέρ, οι δύο δημοσιογράφοι προσποιούμενοι το υπογόνιμο ζευγάρι, κλείνουν ραντεβού στην κλινική  δήθεν ενδιαφερόμενοι για τη διαδικασία της παρένθετης. Όπως εξηγούν, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Γερμναία, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ευνοϊκό, επιτρέπει τις παρένθετες μητέρες και δίνει στους γονείς ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες. Το ότι  μέσω δικαστικής διαδικασίας τα γονικά δικαιώματα περιγράφονται πριν καν ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

«Μας είπαν να μην δεθούμε συναισθηματικά μαζί της»

Όπως λένε στο ντοκυμαντέρ, οι δυο τους μπήκαν μέσα στην κλίνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τους υποδέχτηκαν ο γιατρός και ο βοηθός του και του, λέγοντάς τους ότι ζευγάρια από όλον τον κόσμο έχουν αποκτήσει παιδιά εκεί. «Απ ό,τι φαίνεται με τεράστιο οικονομικό αντάλλαγμα. Το κόστος για εμάς θα ήταν μεταξύ 78.000 – 85.000 ευρώ. Από αυτά 20.000 – 25.000 ευρώ θα πήγαιναν στην παρένθετη. Μας είπαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε συναισθηματικό δέσιμό μαζί της και ότι το κάνει για τα λεφτά.

Ήταν απίστευτο με πόση ομότητα μας το είπε κατευθείαν ότι το κάνει για τα λεφτά! Η παρένθετη μητέρα παίρνει ένα μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ -όπως επιτρέπει ο νόμος- και στο τέλος μετά την γέννα  10-15 χιλ ευρώ στο τέλος. Αυτό δεν μου φαίνεται και τόσο αλτρουιστικό» αναφέρουν.

Η δημοσιογράφος ανάφερε την εμπειρία της στην αρμόδια Αρχή συνομιλώντας με την τότε Αναπληρώτρια Πρόεδρο  της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,  Κατερίνα Φουντεδάκη, καθηγήτρια αστικού δικαίου νομικής σχολή πρωτεργάτρια του νόμου για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η αντίδρασή της; Aυτό είναι παράνομο, δεν επιτρέπεται.  To μέγιστο ποσό είναι 10.000 ευρώ. 20.000 είναι παράνομο, θεωρείται πληρωμή, δεν επιτρέπεται.

Όσο για το γεγονός ότι τους ζήτησε χρήματα, απάντησε: «Το μαθαίνω από εσάς. Δεν είναι δυνατόν. Είναι σοκαριστικό, δεν το έχω ακούσει. Λυπάμαι που φέρονται έτσι στους ξένους. Δεν ήταν αυτό το πνεύμα του νόμου όταν είπαμε να προσελκύσουμε ιατρικό τουρισμό.

Τέλος, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει την νόμιμη διαδικασία για την υπόθεση.

Δείτε το ολόκληρο ΕΔΩ

zarpanews.gr