Χανιά: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της έκθεσης Οινοκρητικά 2017 (φωτο)

Χανιά: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της έκθεσης Οινοκρητικά 2017 (φωτο)

Αρκετός κόσμος παραβρέθηκε χθες στην δεύτερη μέρα της έκθεσης Οινοκρητικά 2017 που γίνεται στο Μεγάλο Αρσενάλι Χανίων (ΚΑΜ) για να γνωρίσει από κοντά διάφορα είδη κρασιών από τους κρητικούς αμπελώνες.

aeweb

Στην έκθεση συμμετέχουν 16 οινοποιεία από ολόκληρη την Κρήτη, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν αλλά και να δοκιμάσουν ποιοτικές ποικιλίες κρασιού.

Το κρητικό κρασί τα τελευταία 10 χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν τα οινοποιεία της Κρήτης μίλησε η εκπρόσωπος της οργανώτριας εταιρείας Οινοκρητικά ΑΜΚΕ, Μαρία Ανδρονίδου Τζομπανάκη λέγοντας πως τα κρητικά κρασιά είναι αξιοζήλευτα και πολλά οινοποιεία έχουν βραβευτεί σε εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η κ.Ανδρονίδου Τζομπανάκη εξήγησε τι είναι οι γεωγραφικές ζώνες και τόνισε πως » Το κρασί και ο πολιτισμός έχουν άμεση σχέση. Κάθε κρασί που βγαίνει στον τόπο μας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει ενταχθεί σε κάποια ζώνη, εάν και εφόσον ο αμπελώνας από τον οποίο προέρχεται ανήκει στη ζώνη η οποία έχει καθοριστεί από το κράτος και καθορίζει από ποιες ποικιλίες αποτελείται και ποια κρασιά παράγει. Στα Χανιά δεν έχουμε ζώνη, ονομασία προέλευσης ΟΠΑΠ. Στην υπόλοιπη Κρήτη έχουμε (Ηράκλειο και Σητεία). Μέσα από τις ζώνες, φαίνεται η κάθε ποικιλία της περιοχής, η οποία έχει μια ιδιαιτερότητα στη γεύση, στα αρώματά της, στην επίγευση που αφήνει.»

Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι:από τα ερυθρά: κοτσιφάλι, μαντηλάρι και λιάτικο, από τα λευκά: βιλάνα, βιδιανό, μοσχάτο Σπίνας, θραψαθήρι ενώ μικρότερες ποικιλίες που κερδίζουν σιγά σιγά κερδίζουν τις εντυπώσεις είναι το δαφνί και το πλυτό.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της έκθεσης Οινοκρητικά 2017 και λειτουργεί από τις 11:30 το πρωί έως τις 9:30 το βράδυ με αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις δείτε παρακάτω δείτε παρακάτω.

Οινοκρητικά 2017

Δείτε τις φωτογραφίες