Βάρδιες τρόμου στην Τροχαία Χανίων… 3 με 4 τροχαία ατυχήματα ανά 8ωρο – Ξεπέρασαν τα 1.000 μέσα στο 2022

Βάρδιες τρόμου στην Τροχαία Χανίων… 3 με 4 τροχαία ατυχήματα ανά 8ωρο – Ξεπέρασαν τα 1.000 μέσα στο 2022

Στα θλιβερά προ πανδημίας ρεκόρ, έχουν επανέλθει τα τροχαία συμβάντα στον νομό Χανίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Χανίων, τα οποία παρουσίασε μιλώντας στο ZARPA RADIO 89.6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, η υποδιοικήτρια της υπηρεσίας, Μάρθα Κίτσιου.

aeweb

Όπως σημείωσε, «το 2022 μετρήσαμε οκτώ θύματα στον νομό Χανίων -εκτός ΒΟΑΚ που αστυνομεύεται από άλλη υπηρεσία-, σε έξι θανατηφόρα τροχαία, 12 σοβαρά τραυματίες, 19 ελαφρά τραυματίες».

«Οι συγκρούσεις μπορούν να ξεπερνούν τις 1.000 ετησίως -αν συμπεριλάβουμε και τις ελαφρύτερες-. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση στο 8άρο η βάρδια να χρειαστεί να επιληφθεί και σε 3 ή 4 συμβάντα.» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως «αυτά είναι που αναφέρονται σε εμάς, σκεφτείτε ότι ορισμένα δεν αναφέρονται καν καθώς επιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές. Είναι βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο.».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περισσότερα τροχαία είναι με δίτροχα.

«1.000 παραβάσεις για κράνη είχαμε το 2022. Τα πράγματα που κυνηγάμε καθημερινά είναι κινητό, κράνος, ζώνη ασφαλείας, αλκοόλ. Οι παραβάσεις είναι πάρα πολλές αλλά δεν αλλάζει το μοτίβο. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας. » ανέφερε η κα Κίτσιου.

Επί ποδός για το τριήμερο

Η κα Κίτσιου προανήγγειλε αυξημένη παρουσία της τροχαίας στους δρόμους ενόψει τριημέρου καλώντας τους οδηγούς να είναι νηφάλιοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Ο κόσμος θα κινηθεί προς τα περιφερειακά καρναβάλια οπότε αναμένεται αυξημένη κίνηση. Οι οδηγοί πρέπει να δείξουν πολλή προσοχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού μας είναι το αλκοόλ κι επειδή οι Απόκριες έχουν αυτήν την τάση του ξεφαντώματος ας προσπαθήσουμε ένας από κάθε παρέα να μην πιει, να οριστεί ως ο οδηγός, επειδή καταλαβαίνω πως είναι αδύνατον να μην πιούν όλοι, ας μην πιει τουλάχιστον ένας.» σημείωσε.

Όπως διαπίστωσε, «ο βασικός παράγοντας για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητά και προσπέραση στο αντίθετο ρεύμα, η κατανάλωση αλκοόλ. «Υπάρχουν συχνά κάποιες κακοτεχνίες στο οδόστρωμα, πρέπει να έχεις την αντίληψή σου και το νου σου στην οδήγηση» ανέφερε, προσθέτοντας πως τον δικό της ρόλο παίζει η κατάσταση του οχήματος, τα σωστά ελαστικά.

 

«Κλειδί» η παιδεία

Η κα Κίτσιου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής που υλοποιεί η τροχαία Χανίων σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Είναι ένα πρόγραμμα με τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χανίων, με νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Χρησιμοποιούμε  ειδική αίθουσα που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος Χανίων στον Κλαδισό. Κάνουμε και ενημερώσεις στα σχολεία που μας καλούν» σημείωσε.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε «κλειδί» αποτελεί και σε αυτήν την περίπτωση η οικογένεια:

«Όλα ξεκινούν από εμάς τους γονείς, ακολουθούν τα σχολεία, οι θεσμοί -εμάς ο Δήμος Χανίων μας βοηθάει σε όλα- και ακολουθεί η Πολιτεία και η λοιπή κοινωνία» σημείωσε.

«Έχω δει γονείς που το παίρνουν το παιδί και το αφήνουν και μπαίνει μέσα, έτσι, χωρίς να βγάλει την τσάντα, χωρίς να βγάλει το μπουφάν, χωρίς καθισματάκι, έτσι. Με αυτόν τον τρόπο ο γονιός έχει προδιαγράψει ήδη στο μέλλον του παιδιού του έναν κακό οδηγό.» είπε χαρακτηριστικά.

zarpanews.gr