Τρεις ταλαντούχες Χανιώτισσες μαθήτριες μιλούν για την καινοτόμα εφεύρεση τους (φωτο)

Τρεις ταλαντούχες Χανιώτισσες μαθήτριες μιλούν για την καινοτόμα εφεύρεση τους (φωτο)

Πήραν το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone και ετοιμάζουν βαλίτσες για Silicon Valley!

Η ιδέα στα τρία κορίτσια γεννήθηκε σε μια βόλτα για καφέ με την παρέα τους, στην οποία συμμετείχε και ένα κορίτσι κωφό. Η δυσκολία στη μεταξύ τους επικοινωνία στάθηκε αφορμή για να σκεφτούν έναν τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία θα μπορούσε να υπερκεράσει το πρακτικό αυτό εμπόδιο. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, τη σωστή στήριξη και ένα ισχυρό κίνητρο, η ιδέα δεν έμεινε μόνο στη θεωρία αλλά μετουσιώθηκε σε πράξη.

Πρόκειται για τις (με αλφαβητική σειρά) Ιωάννα Μαργαριτάκη, Ζωή Μαρινάκη και Αλεξία Μπιτσαξή που δημιούργησαν ένα «γάντι νοηματικής γλώσσας»! Μια κατασκευή, ένα «έξυπνο γάντι» που αναγνωρίζει με αισθητήρες την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και σε κάθε κίνηση του χεριού αποτυπώνει τα γράμματα και τις λέξεις στην οθόνη ενός κινητού μέσω bluetooth.

Το καινοτόμο αυτό project έδωσε το εισιτήριο στην Ιωάννα, τη Ζωή, την Αλεξία και τον καθηγητή τους για ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά της υψηλής τεχνολογίας, τη Silicon Valley! 

Συγκεκριμένα οι τρεις μαθήτριες έλαβαν μέρος στον 6ο κύκλο του Generation Next, του εκπαιδευτικού προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, από το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή. 

Με το «γάντι νοηματικής γλώσσας» τα τρία κορίτσια κατέκτησαν την πρώτη θέση μεταξύ δεκάδων άλλων διαγωνιζομένων από όλη την Ελλάδα. Η πρωτιά αυτή πέρα από την ηθική ικανοποίηση και επιβράβευση της προσπάθειάς τους, τους χάρισε και ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Silicon Valley.

Οι τρεις μαθήτριες της Β’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Χανίων, στην προσπάθειά τους αυτή είχαν καθοδηγητή αλλά και συνοδοιπόρο τον καθηγητή τους Τίτο Σμυρνάκη, που βοήθησε τα κορίτσια να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν το project τους.

Όσο για το πώς φαντάζει στα κορίτσια το επικείμενο ταξίδι στη Silicon Valley….;

 Η μαθήτρια Ζωή Μαρινάκη

 H μαθήτρια Αλεξία Μπιτσαξή

 Η μαθήτρια Ιωάννα Μαργαριτάκη

 Ο καθηγητής Τίτος Σμυρνάκης

Όλη αυτή η εμπειρία μάλιστα, έχει επηρεάσει θετικά τα τρία κορίτσια, το ενδιαφέρον των οποίων πλέον προσανατολίζεται σε σπουδές σε τομείς τεχνολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό πόση προοπτική και δυναμική για καινοτομία υπάρχει στους μαθητές των ελληνικών σχολείων αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα “ξεκλειδώσουν” αυτές τις δυνατότητες των παιδιών και θα τους δώσουν κίνητρο να δημιουργήσουν στα πεδία της STEM εκπαίδευσης (που αφορά δηλαδή στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά).

Τι είναι το Generation Next
 
Μαθητές και καθηγητές που ενδιαφέρονται για την STEM εκπαίδευση και θέλουν να ανακαλύψουν πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει η βιωματική μάθηση με τη χρήση των εκθετικών τεχνολογιών, μπορούν εύκολα και δωρεάν να επισκεφθούν την ψηφιακή πλατφόρμα, www.generationnext.vodafone.gr, που είναι ανοιχτή σε όλους, ώστε να εκπαιδευτούν σε βασικές θεματικές STEM, να παρακολουθήσουν Do Ιt Yourself δραστηριότητες και να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές, κάνοντας τις ιδέες τους πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα κινητοποιεί τους μαθητές να σχηματίσουν ομάδες με τη βοήθεια ενός καθηγητή, να εντοπίσουν ένα πρόβλημα της τοπικής τους κοινωνίας και αξιοποιώντας τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών – σένσορες, AR/VR, mobile apps, προγραμματισμό – να αναπτύξουν μόνοι τους μια καινοτόμο κατασκευή που θα δίνει απάντηση στα ερωτήματα που οι ίδιοι έχουν θέσει για ένα καλύτερο μέλλον.
 
Όλες οι πρωτοποριακές κατασκευές που δημιουργήθηκαν από μαθητές στο πλαίσιο του διαγωνισμού Generation Next είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr , και αποτελούν πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης για ακόμη περισσότερους μαθητές και καθηγητές από όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι του Generation Next  θα συνεχιστεί μέσα στη χρονιά, με την έναρξη του επόμενου εκπαιδευτικού διαγωνιστικού κύκλου τον Μάρτιο του 2020, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους μαθητές να συμμετέχουν και να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος από την έναρξη του έως σήμερα, έχουν επωφεληθεί περίπου 61.000 μαθητές και καθηγητές, ενώ έχουν δημιουργηθεί συνολικά 289 καινοτόμα project από 82 περιοχές της χώρας.