Τραγωδία: Νοσηλευτής πέθανε εν ώρα βάρδιας – Σοβαρές καταγγελίες

Τραγωδία: Νοσηλευτής πέθανε εν ώρα βάρδιας – Σοβαρές καταγγελίες

Τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της 19ης Ιουλίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, όταν 51χρονος νοσηλευτής εντοπίστηκε νεκρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ο άνδρας βρέθηκε από συνάδελφό του, κατά την αλλαγή βάρδιας.

Την Τρίτη, που ήταν ημέρα γενικής εφημερίας στο ΑΧΕΠΑ, περίπου στις 20:30 ο 51χρονος νοσηλευτής -ο απασχολούταν ως χειριστής αγγειογράφου- αποσύρθηκε στον χώρο όπου ξεκουράζεται το προσωπικό κατά τα διαλείμματα, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr.

Το περιστατικό έγινε γνωστό περίπου 2,5 ώρες μετά, όταν συνάδελφός του μετέβη στον χώρο για να ξεκινήσει τη βάρδιά της. Ο άνδρας είχε φύγει ήδη από τη ζωή.

Όπως αναφέρει εργαζόμενος του νοσοκομείου στο ίδιο μέσο, χρειάστηκε να παραβιαστεί η πόρτα του δωματίου, ώστε να παραληφθεί ο 51χρονος και να διαπιστωθεί ο θάνατός του, ενώ όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες είχε ιστορικό με καρδιολογική πάθηση.

«Ήταν μόνος του στη βάρδια»

Η νοσηλεύτρια που εντόπισε τον άτυχο 51χρονο αναφέρει μιλώντας στο grtimes.gr ότι «ο άνθρωπος ήταν αδιάθετος, είχε ενοχλήσεις και έκανε καρδιογράφημα την ίδια μέρα, αλλά δεν είχε την πολυτέλεια να μην εργαστεί, καθώς δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος να τον αντικαταστήσει. Είναι ένας σε κάθε βάρδια, μόνος του, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με το άγχος ότι αν του συμβεί κάτι δεν μπορεί να λείψει ή χειρότερα ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει κανείς αν χρειαστεί βοήθεια. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που εργάζεται 30 χρόνια ως νοσηλευτής».

Έπειτα η ίδια πρόσθεσε ότι «τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, δεν υπάρχει νέο προσωπικό, εμείς είμαστε γερασμένοι, έχοντας αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια δύσκολες καταστάσεις με την πανδημία. Οι άδειες αναστέλλονται πολλές φορές γιατί δεν έχουμε άτομα να δουλέψουν. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος προφανώς δεν ήθελε να επιστρέψει κάποιον εργαζόμενο από άδεια, προκειμένου να λείψει ο ίδιος, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία του. Παράλληλα το πόστο που εργαζόταν ήταν εξειδικευμένο και δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να το καλύψουν. Όλα αυτά μας αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η τελευταία προτεραιότητα. Εργάζεσαι 30χρόνια στον πιο δύσκολο τομέα και δεν μπορείς να πάρεις άδεια».