Τουρισμός από τον Αύγουστο στα Χανιά

Τουρισμός από τον Αύγουστο στα Χανιά

Τουρισμός από τον Αύγουστο στα Χανιά

Ελάχιστες ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στο κέντρο και την Παλιά Πόλη επαναλειτουργούν από χθες στα Χανιά με τον κόσμο του τουρισμού να μεταθέτει τις ελπίδες για ανάκαμψη μετά τα τέλη Ιουλίου, οπότε και αναμένεται -εκτός απροόπτου- η ουσιαστική αποκατάσταση των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”.

Πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουριστικού κόσμου, τα μικρά καταλύματα εντός του κέντρου και της Παλιάς Πόλης των Χανίων και οι περιοχές του νομού που προσελκύουν ανεξάρτητους ταξιδιώτες όπως η Παλαιόχωρα και η Σούγια, φαίνεται πως θα είναι οι λιγότερο “χαμένοι” της φετινής τουριστικής περιόδου που ξεκίνησε -τυπικά- χθες στη χώρα μας, με το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και την επαναφορά των διεθνών πτήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

“ΕΡΗΜΙΑ” ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Στο Αεροδρόμιο Χανίων, για την ώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα με τον αριθμό των επιβατών που διακινούνται καθημερινά να ανέρχεται μόλις σε μερικές δεκάδες. “Κάτι δείχνει να αλλάζει από Δευτέρα στις πτήσεις. Στον εσωτερικό τουρισμό πάντα.” δήλωσε στα “Χ.ν.” αξιωματούχος του Αεροδρομίου Χανίων, ο οποίος εκτίμησε πως δεν αναμένεται ανάκαμψη πριν τα τέλη Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι πτήσεις εξωτερικού που είχαν προγραμματιστεί από tour operators αν και εμφανίζονται ενεργές στο πρόγραμμα, η αίσθηση είναι ότι πιθανόν να μην καταφέρουν να γεμίσουν. Εκτιμάται δε, ότι φέτος ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών θα είναι οι λεγόμενοι “ανεξάρτητοι ταξιδιώτες” που θα φτάσουν στα Χανιά με τακτικές πτήσεις κυρίως από Ιταλία και Πολωνία καθώς η Σκανδιναβική Αγορά θα “πάρει μπροστά” πολύ αργότερα, πιθανότατα τον Αύγουστο.

ΙΟΥΛΙΟΣ ΟΠΩΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

«Ο Ιούλιος θα είναι σαν τον παλιό Απρίλιο. Τέλη του μήνα θα ξεκινήσουν οι πτήσεις και σταδιακά θα αυξάνονται ώσπου να γεμίσει το πρόγραμμα. Η αίσθηση είναι ότι ο Αύγουστος θα δουλέψει αρκετά και οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα δουλέψουν καλά, αν δεν έχουμε απρόοπτα γεγονότα σε θέματα υγείας», εκτίμησε ο ίδιος.
Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η πολιτική μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών να μην παρέχουν ακόμα ταξιδιωτική ασφάλιση σε επιβάτες, γεγονός που λειτουργεί ιδιαίτερα ανασταλτικά για τους ταξιδιώτες των Σκανδιναβικών χωρών.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Χανίων, Μανώλη Γιαννούλη, ελάχιστες ξενοδοχειακές μονάδες -πιθανότατα καμιά δεκαριά- άνοιξαν χθες στο νομό , ελλείψει κρατήσεων.
«Υπολογίζουμε ότι δεν έχουν ανοίξει σήμερα πάνω από 10 ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να ανοίξουν χωρίς επισκέπτες. Δεν είναι δυνατόν χωρίς πτήσεις να έχει κίνηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τις επόμενες 20 με 25 ημέρες, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν όμως περιμένουμε την συχνότητα των πτήσεων» δήλωσε ο κ. Γιαννούλης στα “Χ.ν”.
«Ο Ιούλιος είναι ξεχασμένος μήνας. Έχουμε ελπίδες για ανάκαμψη μετά τα μέσα Αυγούστου και ελπίζουμε η τουριστική περίοδος να επεκταθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου για να “σώσουμε τη χρονιά», προσέθεσε, εξηγώντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τους ταξιδιωτικούς ομίλους: Ο ίδιος τόνισε: «Περιμένουμε από τους tour operators να δούμε την συχνότητα των πτήσεων για να έχουμε μια σαφή εικόνα. Για παράδειγμα έχουμε εταιρείες που πέρυσι είχαν 35 πτήσεις την εβδομάδα. Ξέρουμε ότι θα υπάρχει μείωση, αλλά πόση μείωση; Θα είναι 20 οι πτήσεις, θα είναι 10;».
Πάντως, διαβεβαίωσε πως τα ξενοδοχεία από την πλευρά τους είναι πανέτοιμα να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι εργαζόμενοι του κλάδου εκπαιδεύονται διαρκώς χάρη στο καινοτόμο πρόγραμμα της διαδικτυακής επιμόρφωσης που παρέχεται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφέρεια.

ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει από την πλευρά της η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων του νομού Χανίων, με χθεσινή της ανακοίνωση, στην οποία γίνεται γνωστό ότι φέτος οι “κάρτες μέλους” θα διατίθενται δωρεάν.
Μιλώντας στα “Χ.ν” ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Γιάννης Κουκουράκης, τόνισε: «Σήμερα η καραντίνα για ‘μας τελειώνει αλλά οι πελάτες δεν έχουν έρθει ακόμη» εκτιμώντας πως «εχει ανοίξει μέσα στην πόλη το 50% των καταλυμάτων που δουλεύουν με εσωτερικό τουρισμό κυρίως από Αθήνα και Β. Ελλάδα ενώ κλειστά παραμένουν σχεδόν όλα τα καταλύματα εκτός πόλης και στον Βόρειο Άξονα.
«Δειλά – δειλά τις τελευταίες ημέρες μας έρχονται και νέες κρατήσεις κυρίως από την Σκανδιναβική και την Γερμανική αγορά ενώ υπάρχουν και κάποιες παλιότερες που δεν έχουν ακυρωθεί για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο», εξήγησε, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία για επέκταση της τουριστικής περιόδου και τον Οκτώβριο, εάν το επιτρέψει ο καιρός. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν έχουμε τίποτα κρούσματα που θα καταστρέψουν την περιοχή» συμπληρώνει και καλεί τους συναδέλφους του να ακολουθούν με “λογική και σύνεση” το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας που διέπει τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
«Επιβάλεται να τηρήσουμε τους κανόνες που έχει προβλέψει η Πολιτεία όχι μόνο για το δικό μας καλό και του προσωπικού μας αλλά και των πελατών μας και της χώρας μας γενικότερα.
Κανείς δεν θέλει να στοχοποιηθεί η επιχείρηση του με κρούσματα εξ αιτίας αδιαφορίας στην λήψη απαραίτητων μέτρων, να μπει στο επίκεντρο των Υγειονομικών Υπηρεσιών καταστρέφοντας την επιχείρηση του αλλά και τον τουρισμό της περιοχής του», σημειώνεται εν τω μεταξύ σε σεχτική ανακοίνωση της Ένωσης.
«Δεν χρειάζονται υπέρμετρες φοβίες, ούτε να φανταζόμαστε παντού ύποπτους πελάτες φορείς κρουσμάτων απλά λογική και σύνεση στην λήψη απαραίτητων μέτρων καθαριότητας σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας. Ας είμαστε αισιόδοξοι και στο τέλος όλα θα πάνε καλά» τονίζεται.

Μόλις το 5% των Τουριστικών καταστημάτων της Παλιάς Πόλης λειτουργεί!

Σε στάσης… αναμονής βρίσκονται τα τουριστικά καταστήματα της παλιάς πόλης, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επαγγελματίες των Χανίων. Από τα εκατοντάδες καταστήματα που λειτουργούν σε κάθε τουριστική περίοδο μόλις το 5% έχει ανεβάσει ρολά!
«Έχουν ανοίξει ελάχιστα από τα καταστήματα γιατί όλοι περιμένουμε, όλοι αναμένουμε τι θα γίνει, αν θα έχουμε τουρισμό» σημείωσε στα “Χ.Ν.” η κα Τζίνα Μαρκουλάκη, πρόεδρος του συλλόγου εμπορικών- τουριστικών καταστημάτων παλιάς Πόλης.
Ακόμα και στα Στιβανάδικα (Σκρυδλώφ) τον κατεξοχήν δρόμο όπου δραστηριοποιούνται αποκλειστικά τουριστικά καταστήματα υπάρχουν πάρα πολλά που δεν λειτουργούν! «Οι πελάτες μας είναι αμιγώς τουρίστες όχι οι ντόπιοι. Αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ανοίξουν, να προσλάβουν κόσμο, να φέρουν εμπορεύματα. Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξουν οι tour operator και τι θα κάνουν έπειτα τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα. Για την ώρα όλα είναι ρευστά» κατέληξε η κ. Μαρκουλάκη.

Ντόρα Μπακογιάννη: Έτοιμα τα Χανιά να υποδεχθούν τουρίστες

Στο μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Χανίων για την κατάσταση στον τομέα του τουρισμού.
Όπως έγινε γνωστό, στη συζήτηση αποτυπώθηκε συγκρατημένη αισιοδοξία, τουλάχιστον για το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και για το φθινόπωρο: Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι τα Χανιά είναι έτοιμα για να υποδεχθούν Έλληνες και ξένους τουρίστες.
Η βουλευτής Χανίων τόνισε την προσπάθεια που γίνεται για την εξασφάλιση συστήματος μοριακού ελέγχου για γρήγορα αποτελέσματα στο νοσοκομείο Χανίων, και αναφέρθηκε στην εγκατάσταση έξι νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, συζητήθηκε και η πορεία των υποδομών και των δημοσίων έργων στο Νομό. Για το ζήτημα του ραντάρ η κα Μπακογιάννη διαβεβαίωσε ότι προχωράνε οι διαδικασίες και ότι το έργο έχει μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης.
Αναφερόμενη στα δημόσια έργα, η βουλευτής Χανίων είπε ότι εγκρίθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης μελέτης για την γέφυρα του Κερίτη και στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζεται ο προγραμματισμός των έργων υποδομής για τον ΒΟΑΚ.
Τέλος επισήμανε ότι σημαντικό βήμα για την πορεία των έργων αποτελεί και η άμεση μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Ο.Α.Κ. που θα δώσει νέα δυναμική στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων.

Πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Έπειτα από τρεις μήνες απομόνωσης, οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν σταδιακά από χθες τα σύνορά τους. Στη χώρα μας, άνοιξαν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό.
Στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από χθες και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, από χθες έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το Βέλγιο και η Γαλλία, αποκατέστησαν από χθες το πρωί την ελεύθερη κυκλοφορία με όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο πολλές χώρες που άνοιξαν τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού ενώ η Νορβηγία άνοιξε χθες τα σύνορά της για όλες τις σκανδιναβικές χώρες με όρους.
Κάθε χώρα έχει συντάξει ένα δικό της κατάλογο, λιγότερο ή περισσότερο μακρύ, με επικίνδυνες περιοχές ενώ οι κατάλογοι αυτοί αναθεωρούνται τακτικά.
Παραμένουν κλειστές υπό όρους, η Ρουμανία η Ισπανία, η Νορβηγία (πλην Σκανδιναβικών χωρών) η Δανία (δέχεται μόνο από Γερμανία, Νορβηγία και Ισλανδία.

haniotika-nea.gr