Το σεξ με πρώην μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο πιστεύουμε

Το σεξ με πρώην μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο πιστεύουμε

Τα αποτελέσματα της έρευνας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Γουέιν, στις ΗΠΑ

Η επιστροφή σε πρώην έστω και για μια φορά περισσότερο κακό απ’ ότι καλό κάνει, καθώς εμποδίζει τη διαδικασία αποκόλλησης από το παρελθόν. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη που επικρατεί.

Την άποψη αυτή έρχεται να ανατρέψει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Sexual Behavior» και η οποία αναφέρει πως το σεξ με πρώην δεν φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη στο να προχωρήσει κάποιος μπροστά έπειτα από έναν χωρισμό. Αυτό ισχύει ακόμα και για όσους δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το παρελθόν, σύμφωνα με την συγγραφέα της έρευνας, Stephanie Spielmann από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Γουέιν, στις ΗΠΑ.

Μαζί με τους συνεργάτες της, η Spielmann επινόησαν και διενήργησαν στην ουσία δύο μελέτες. Στη μία, οι ερευνητές ανέλυσαν τις ημερήσιες εμπειρίες 113 συμμετεχόντων που είχαν πρόσφατα χωρίσει. Δυο μήνες αργότερα οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια online έρευνα όπου τους τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με το αν προσπάθησαν να έχουν κάποια σωματική επαφή με πρώην συντρόφους τους, πόσο συναισθηματικά συνδεδεμένοι εξακολουθούν να είναι και πως αισθάνονταν μετά από κάθε μέρα.

Στη δεύτερη μελέτη έλαβαν μέρος 372 συμμετέχοντες που ανέφεραν την απόπειρα σεξουαλικής δέσμευσης με τους πρώην τους καθώς επίσης και το κατά πόσο ήταν ακόμα συναισθηματικά δεμένοι με αυτούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιδιώκοντας το σεξ με πρώην δεν φαίνεται στέκεται εμπόδιο στον τρόπο που οι άνθρωποι συνέρχονται από το σοκ ενός χωρισμού σε καθημερινή βάση ή κατά τη διάρκεια δύο μηνών.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που επιδίωξαν να κάνουν σεξ με πρώην κατέληξαν στο κρεβάτι μαζί τους, ωστόσο αυτό δεν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να ξεπεράσουν το παρελθόν και να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.

Εκείνοι που μαραζώνουν για τους πρώην συντρόφους τους, αναζητούν με μεγαλύτερη συχνότητα τη σεξουαλική επαφή και αυτός ενδεχομένως είναι ο τρόπος τους για να ενισχύσουν την εγγύτητα και την σύνδεση. Αυτό, πάντως, δεν τους προκάλεσε αναστάτωση ούτε τους έκανε να αισθανθούν κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα κάθε μέρα αισθάνονταν όλο και πιο θετικά.

Κατά την Spielmann, τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν πρόκληση για τις κοινές πεποιθήσεις. «Το γεγονός ότι το σεξ με πρώην βρέθηκε να επιδιώκεται με ενθουσιασμό από εκείνους που δυσκολεύονται να προχωρήσουν μπροστά, υποδηλώνει ότι ίσως θα πρέπει να αξιολογούμε με πιο κριτική ματιά τα κίνητρα των ανθρώπων που επιζητούν το σεξ με πρώην».

Η συγγραφέας τονίζει επίσης ότι τα ευρήματα τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να μελετηθεί η φύση των χωρισμών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπογραμμίζει επίσης τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που οι άνθρωποι ξεπερνούν τους χωρισμούς και πιστεύει πως είναι σημαντικό θέμα για έρευνα λόγω των συνεπειών που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία κάποιου.
newsbeast.gr