Θλίψη σε όλα τα Χανιά για το θάνατο του χαμογελαστού Χανιώτη Αγιογράφου (φωτο)

Θλίψη σε όλα τα Χανιά για το θάνατο του χαμογελαστού Χανιώτη Αγιογράφου (φωτο)
aeweb

Θλίψη προκάλεσε στην κοινωνία των Χανίων, η είδηση του θανάτου, του εξαιρετικά αγαπητού Χανιώτη αγιογράφου, Νίκου Γιαννακάκη.

Η κηδεία του θα γίνει στην Καλυβιανή Κισάμου σε πολύ κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Το aera.gr εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Νίκος Γιαννακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλυβιανή Γραμβούσας. Μετά την αποφοίτησή του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Κισάμου σπούδασε ζωγραφική, βυζαντινή αγιογραφία (φορητή εικόνα και αγιογραφία) με δάσκαλο το Στέλιο Kαρτάκη καθώς και ψηφιδωτό στην σχολή Mellini της Φλωρεντίας.

Από το 1996 ασχολήθηκε συστηματικά με την αγιογραφία συνθέτοντας διαρκώς τα χαρακτηριστικά της Κρητικής σχολής με αυτά της παραδοσιακής Βυζαντινής τέχνης. Η κίνηση στη σύνθεση, η ελευθερία στο σχέδιο, η εκφραστικότητα στις μορφές δημιούργησε και καθιέρωσε μια Νεοβυζαντινή σχολή η οποία φέρει το προσωπικό αποτύπωμα του καλλιτέχνη.

Φιλοτέχνησε αναρίθμητες φορητές εικόνες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας. Έχει ιστορήσει πλείστους ιερούς ναούς στην Ελλάδα αλλά και καθολικούς ναούς στην Ιταλία και την Γαλλία. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές παρουσιάσεις.

Η διδασκαλία υπήρξε αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το αγιογραφικό του έργο. Δίδαξε τόσο σε σχολή ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όσο και στην σχολή της Ιεράς μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, στο τμήμα αγιογραφίας της Ν.Ε.Λ.Ε Χανίων, αλλά και στο Εργαστήρι βυζαντινής αγιογραφίας του δήμου της Νέας Κυδωνίας.

Ο καλλιτέχνης τιμήθηκε τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με διπλώματα, επαίνους, και μετάλλια καθώς και με το οφίκιο του Άρχοντος Αγιογράφου από το οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Νίκος Γιαννακάκης ήταν ένας σύγχρονος αγιογράφος αλλά συνάμα δάσκαλος και ακούραστος εργάτης της πνευματικής ζωής του τόπου μας.