Μια μεγάλη Χανιώτισσα αγωνίστρια, ένα σύμβολο του αγώνα και της αντίστασης, “έφυγε” σήμερα το βράδυ από τη ζωή.
Στα 92 της χρόνια η Αργυρώ Κοκοβλή-Πολυχρονάκη αγωνίστρια της Αριστεράς και της Αντίστασης και σύζυγος του Νίκου Κοκοβλή, “άφησε” την τελευταία της πνοή αλλά και πίσω της ένα μεγάλο αγώνα. Αποτέλεσε άλλωστε μια ζωντανή ενσάρκωση του πόνου της εμφύλιας διαμάχης στην Ελλάδα και της προσφυγιάς που την ακολούθησε, αλλά και του προστάγματος της αντίστασης και της αλληλεγγύης.

“Η Αργυρώ Κοκοβλή έφυγε από τη ζωή προ ολίγου. Μια διαδρομή γεμάτη αγωνιστική αυτοθυσία έλαβε τέλος. Μας μένει το παράδειγμά της, η αισιοδοξία που πάντοτε έβρισκε τρόπο να μας μεταδίδει. Η ασυμβίβαστα δίκαιη κριτική της” έγραψε πριν από λίγο ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης αποχαιρετώντας αυτή τη σπουδαία Χανιώτισσα.
Η Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή γεννήθηκε στη ∆ρακώνα Κυδωνίας το 1927. Στα 20 της χρόνια γνωρίζεται με τον μετέπειτα σύζυγός της, Μικρασιάτη στη καταγωγή αλλά μεγαλωμένο στα Χανιά, Νίκο Κοκοβλή στον Ομαλό, έχοντας περάσει και οι δύο στην παρανομία μετά την επιβολή του εμφυλίου και στην Κρήτη (από το 1946 και μετά). Αντιστασιακοί και οι δύο, κατά τη διάρκεια της κατοχής πέρασαν σχεδόν αναγκαστικά στην παρανομία καθώς η ελληνική κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τελειώνει με τους «κομμουνιστάς».
Κυνηγημένοι ως το 1962, απέφυγαν τη σύλληψη και πέρασαν στην Ιταλία και από κει στο Ανατολικό Μπλοκ.Έζησαν στην ΕΣΣ∆ για 14 χρόνια και επαναπατρίστηκαν το 1976.
Έγιναν ευρύτερα γνωστοί με το βιβλίο τους «Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε» (εκδόσεις: Πολύτυπο, 2002), ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο το οποίο ζωντανεύει την ιστορία της Ελλάδας από τα μέσα του περασμένου αιώνα έως την μεταπολίτευση αφηγούμενο την περιπετειώδη ζωή των συγγραφέων του.
Μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα αναδεικνύονται οι βασικές πτυχές της κατάστασης στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στα Χανιά: τέσσερα χρόνια Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών, τρία χρόνια ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης, τα μετέπειτα δεκατρία χρόνια της παρανομίας και της δίωξής τους, καθώς επίσης και τα δεκατέσσερα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς στην Τασκένδη. Ο Νίκος Κοκοβλής “έφυγε” από τη ζωή το 2012.
eparxies.gr